Εξουσιοδότηση για διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία

File photo Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ




«Χθες ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή. Μιλώντας για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το κύμα της ακρίβειας που θα επιδεινωθεί μετά την ουκρανική κρίση. Στις αστοχίες του Μαξίμου καταλόγισε: «Την εσπευσμένη, χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση. Τη δέσμευση μέσα από δάνεια με πράσινη ρήτρα του ενεργειακού μας μείγματος ακόμα περισσότερο από το φυσικό αέριο. Την αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά για φθηνότερες τιμές στο αέριο (στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ ήδη πληρώνει 30% ακριβότερα από τη γειτονική Βουλγαρία το ρωσικό αέριο). Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κρατήσει μία στάση αρχών απέναντι στον πόλεμο, απέναντι στη λογική της επιβολής της ισχύος και της βίας. «Να εξηγήσουμε με θάρρος στον κόσμο, ότι ακριβώς επειδή οι εξελίξεις είναι αυτές που είναι, η χώρα δεν μπορεί να έχει ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής το “προκεχωρημένο φυλάκιο” της Δύσης προς την Ανατολή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά πρέπει, ιδιαίτερα τώρα, να παραμείνει και να ενισχύσει το δόγμα της “γέφυρας” ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, του “πυλώνα σταθερότητας” στην περιοχή».

Εσωκομματικά

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε τετ α τετ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη συνέντευξή του στην «Κ». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο τέως υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του έκανε μια ήπια αυτοκριτική σε σχέση με όσα ανέφερε περί ανασφάλειας του προέδρου και κακών επιλογών σε συμβούλους.

Κυρίως όσον αφορά τον τρόπο που εξέφρασε τις απόψεις του, αλλά και το ότι έδωσε λαβές για σχόλια στους αντιπάλους. Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όλες τις τάσεις ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να περιφρουρηθεί η ενότητα του κόμματος λέγοντας «ναι» στην πολιτική διαφωνία, όμως σημείωσε πως «οι ύβρεις, οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε προσωπικά στον Νίκο Φίλη και στην επίθεση που δέχθηκε λόγω της διαφωνίας του με την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Ζήτησε από τα μέλη του οργάνου να εξουσιοδοτήσουν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (γραμματέας Κ.Ε.) και την Ολγα Γεροβασίλη (γραμματέας Κ.Ο.) να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέλους που προχωράει σε αήθεις και υβριστικές αναφορές απέναντι σε συντρόφους. Ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το «πειθαρχικό» που ήδη υπάρχει.

Για το θέμα της εκλογής της Κ.Ε. από τα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν ελιγμό προκειμένου να απαντήσει στις αγωνίες της «Ομπρέλας» ότι στις εκλογές θα αναδειχθούν μόνο προβεβλημένα πρόσωπα.

Μάλιστα πρότεινε η ψηφοφορία να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος. Ετσι ανεβαίνει η εκπροσώπηση της περιφέρειας της Κ.Ε. από το 25% που είναι σήμερα στο 50%. Το υπόλοιπο 50% θα προέρχεται από την Αττική. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή αν και από την αριστερή πτέρυγα επέμειναν, επισημαίνοντας πως όταν η Κ.Ε. δεν εκλέγεται από το συνέδριο υποβαθμίζεται το ειδικό της βάρος.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, Αντώνης Αντζολέτος

Στα χρώματα της Ουκρανίας το σιντριβάνι της Ομόνοιας και το κτήριο της Τεχνόπολης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: