Έσχατες προειδοποιήσεις Δύσης για σφοδρά αντίποινα σε Ρωσία * Ο Πούτιν “παίζει” με τα πυρηνικά και στέλνει προβοκάτορες στην Ουκρανία [βίντεο]

File photo Oυκρανοί έφεδροι έξω από το Κίεβο,EPA/SERGEY DOLZHENKO




Σε επίπεδο δηλώσεων σοβεί κυριολεκτικά ένας άγριος πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία, καθώς η Δύση – σήμερα μέσω ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας – προειδοποιούν για ασύλληπτες κυρώσεις σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας και εξίσου ασύλληπτες διαστάσεις ενός πολέμου στην Ευρώπη.

  • Κοντά στο ενδεχόμενο “πεδίο σύγκρουσης”, στην ανατολική Ουκρανία, δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη  δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε καταφύγιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι σήμερα το απόγευμα 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Νωρίτερα, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία κήρυξαν πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση το Σάββατο, μια ημέρα αφότου διέταξαν γυναίκες και παιδιά να εκκενώσουν τη νότια Ρωσία λόγω, όπως είπαν, απειλής σύγκρουσης.

  • Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να επιδεικνύει ψυχραιμία και να μην απαντά σε προκλήσεις και προβοκάτσιες.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε  ότι μισθοφόροι έφτασαν στην αυτονομιστικά ελεγχόμενη ανατολική Ουκρανία, για να οργανώσουν προκλήσεις, σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

  • «Ο σκοπός αυτών των προκλήσεων θα είναι, φυσικά, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

 

Την ίδια ώρα σε “σύρραξη” εξελίχθηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικώ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ το Βερολίνο ζητούσε την άμεση αποχώρηση όλων των υπηκόων της από την Ουκρανία και η Lufthansa ανακοίνωνε την διακοπή των δρομολογίων της προς τη χώρα.

  • Την αποχώρηση όλων των Αυστριακών από την Ουκρανία ζήτησε σήμερα και η Βιέννη, ενώ ίδια έκκληση απευθύνει στους Γάλλους το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα, η μεν πρώτη, με “άμεσες και σφοδρές” επιπτώσεις τη Ρωσία σε μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται με πόλεμο.

Την ίδια ώρα, σκηνικό σύγκρουσης στήθηκε μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών να ανταλλάσσουν δηλώσεις πρωτοφανούς σφοδρότητας που έβριθαν μάλιστα προσβλητικών ιστορικών υπονοουμένων.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ηγέτης δηλώνει πως απαιτείται ψυχραιμία και ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις.

 

Κάμαλα Χάρις: δεν μπορεί να αλλάζουν τα σύνορα δια της βίας

Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.

  • Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.

Έχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και συλλογικά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες“, προειδοποίησε η Χάρις.

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.

“Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις”.

Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. “Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους”, σχολίασε η Χάρις.

Όλαφ Σολτς: αχρείαστη αιματοχυσία

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα».

  • Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυή τη στιγμή.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

Μπόρις Τζόνσον: ενόψει φρικτής εμπειρίας στην Ευρώπη

Οι ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο να είναι έτοιμοι να στηρίξουν αλλήλους, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

“Αν ο (ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν θεωρεί ότι με αυτές τις ενέργειες μπορεί να απωθήσει το ΝΑΤΟ, θα ανακαλύψει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η εμπειρία, όσο φρικτή και αν είναι, μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα για να ενώσει την ήπειρο”, πρόσθεσε ο Τζόνσον και υποστήριξε ότι πιθανή επίθεση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.

Την Τρίτη η Βρετανία δήλωσε ότι μπορεί να μπλοκάρει την δυνατότητα ρωσικών εταιρειών να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στο Λονδίνο και ψήφισε νομοθεσία για την διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει στη Ουκρανία.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα καταστήσουμε αδύνατον για αυτούς να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στις χρηματαγορές του Λονδίνου”.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει να εκβιάζεται, πρότεινε ο Τζόνσον και προέβλεψε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ στρατιωτικό τίμημα.

“Φοβάμαι ότι ένας ‘κεραυνοβόλος πόλεμος’ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια μακρά και φρικτή περίοδος αντιποίνων, εκδίκησης και εξέγερσης. Και οι ρώσοι γονείς θα θρηνήσουν την απώλεια νεαρών ρώσων στρατιωτών”.

Kι ο Πούτιν “παίζει” ΄με τα πυρηνικά

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεπε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

 

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ολοταχώς πίσω στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: Επίθεση Λαβρόφ κατά Σολτς με υπαινιγμούς για την ιστορία της Γερμανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: