Ερχεται μέσα στον Φεβρουάριο το εμβόλιο της Novavax: Τα «πλεονεκτήματά» του και ο λόγος που πείθει και τους αρνητές

Photo by Maksim Goncharenok from Pexels




Στις 21 Φεβρουαρίυ έρχονται και στη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Novavax, όπως ανακοίνωσεη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατα την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

«Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται», είπε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην αποψινή ενημέρωση. «Είναι σημαντικό για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορωνοϊό, προσέθεσε.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Η Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του στην πανδημία ότι είναι σημαντική και επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει σε επίταξη, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε». Τέλος τόνισε ότι ήδη 350 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας αλλά με υψηλό ακόμα τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Στην επικράτεια υπολογίζονται στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3 αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500 χιλιάδες.

 

Το πέμπτο εμβόλιο

Το εμβόλιο της Novavax είναι ένα πρωτεϊνικό και όχι mRNA εμβόλιο, που η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκρινε ότι πληροί τα κριτήρια.

Περιέχει εκδοχή της πρωτεΐνης ακίδας, παρασκευασμένης σε εργαστήριο, που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και τη χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέρχεται στο κύτταρο, και έναν παράγοντα-ουσία που ενισχύει την ανοσολογική απάντηση του ατόμου.

Το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax  είναι το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο για τον ιό που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τα mRNA σκευάσματα.

Το «πλεονέκτημά» του είναι ότι ίσως πείσει πολίτες που φοβούνται την τεχνολογία των mRNA να εμβολιαστούν, καθώς βασίζεται σε πιο κλασική προσέγγιση παρασκευής εμβολίων.

«Οργανωμένοι» αρνητές σε αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιάζονταν με το συγκεκριμένο εμβόλιο εάν λάμβανε έγκριση. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Πώς λειτουργεί

Οταν το άτομο λάβει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παραγάγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει Τ-λεμφοκύτταρα εναντίον του. Αν αργότερα το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσολογικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στον ιό και θα του «επιτεθεί». Υπενθυμίζεται ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) χρησιμοποιούν ένα μόριο mRNA για να μεταφέρει την πληροφορία παραγωγής της πρωτεΐνης από τα κύτταρα, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτής. Τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) χρησιμοποιούν απενεργοποιημένο αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να περιλαμβάνει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο της Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων. Για την έγκρισή του αξιολογήθηκαν δύο κλινικές μελέτες που έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 της τάξης του 90%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν το αρχικό στέλεχος του SARS, το βρετανικό στέλεχος (Αλφα) και το νοτιοαφρικανικό (Βήτα), που ήταν και τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούσαν την περίοδο υλοποίησης των μελετών. Προς το παρόν υπάρχουν λίγα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι άλλων στελεχών – και του «Ομικρον». Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες και διαρκούν 1-2 ημέρες.

 

Για πόσο ακόμη αυτή η τραγωδία; 106 νεκροί και σήμερα * Ξεπεράσαμε τα 2 εκατομμύρια κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: