Επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς το Ισραήλ: Θα καταφέρει ο Ερντογάν να πείσει τους Ισραηλινούς ότι άλλαξε;

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R) speaks during his visit at the Sheba ‘Tal Hashomer’ Hospital in Tel Aviv, Israel. EPA, OHAD ZWEIGENBERG, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ 

Όλο και πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί ανοίγματα προς την πλευρά του Τελ Αβίβ, προς αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Τα δημοσιεύματα και από τις δυο πλευρές πληθαίνουν, που σημαίνει ότι κάτι κινείται. Ειδικά τα ΜΜΕ της Ισραηλινής πλευράς δίνουν τον τόνο.

Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χερτζογκ στην Τουρκία.

  • Μια ανακοίνωση, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ισραηλινή πλευρά.

Ας πάμε λίγο πιο πίσω για να δούμε το υπόβαθρο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες μουσουλμανικές χώρες που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε σαφές φιλοαραβικο πρόσημο, με αποκορύφωμα την δεκαετία του 80.

Οι τούρκο ισραηλινές σχέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν άψογες έως και το 2010. Την δεκαετία του 1990 το δέσιμο μεταξύ το δυο ήταν το σημείο αναφοράς για τις διμερείς σχέσεις όλων στην περιοχή.

Από στρατιωτικό επίπεδο μέχρι εμπορικό.

Το 2010, μετά την επιδρομή των Ισραηλινών και τους νεκρούς ακτιβιστές, στον στολίσκο που έπλεε προς την Γάζα, το γυαλί μεταξύ τους ράγισε.

Από τότε οι σχέσεις χειροτερεύουν συνεχώς, μέχρι που φτάσαμε στην απόσυρση πρέσβεων και την διακοπή διπλωματικών σχέσεων. Έχουμε φτάσει και σε δηλώσεις του τύπου περί απελευθέρωσης της Ιερουσαλήμ από τους Τούρκους ή ακόμα και το ότι το Ισραήλ είναι κρατος-τρομοκρατης!

Κάπου εκεί, η Ελλάδα έκανε την κίνηση της, και σύναψε στρατηγική σχέση με το κράτος του Ισραήλ, κάτι που υποστήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από τότε μέχρι και σήμερα.

Τελευταίως κάτι δείχνει να αλλάζει. Κάτι να κινείται, όσον αφορά το ζευγάρι Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Αυτό βεβαίως εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να προσεγγίσει όλους όσους δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις τους!

Όλους πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σχετική αποκατάσταση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεχές φλερτ με την Αίγυπτο, προσκλήσεις στο Ισραηλινό πρόεδρο κτλ.

  • Ειδικά στην περίπτωση του Τελ Αβίβ, η αλλαγή κυβέρνησης δείχνει να είναι η ιδανική ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η απομάκρυνση Νετανιάχου, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η πρόσφατη μη στήριξη των ΗΠΑ στον East Med, έδωσε την τέλεια ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να επισημάνει ότι η ιδανική δίοδος για το αέριο των αποθεμάτων Λεβιάθαν, περνάει μέσα από την Τουρκία.

Και κάπου εκεί ανάμεσα στα δημοσιεύματα και τις φήμες, ανακοίνωσε, μονομερώς, ότι επίκειται επίσκεψη Χερτζογκ στην Τουρκία.

Τυχαία δεν μπορεί να έγινε, αλλά επιβεβαίωση δεν ήρθε από την άλλη πλευρά.

  • Σίγουρα οι Ισραηλινοί θέλουν να τα βρουν με τους Τούρκους για πολλούς και διάφορους λόγους.

Από το να κλείσουν ένα μέτωπο, μέχρι την προσωπική φιλοδοξία του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιαίρ Λαπίντ να επιδείξει κάτι στιβαρό, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία στο τέλος του 2023.

Και επίσης σίγουρα, ξέρουν ότι μια τέτοια προσέγγιση κρύβει πολλές παγίδες.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η Χαμάς απολαμβάνει πολιτική και διπλωματική στήριξη από την Άγκυρα. Θα είναι δεδομένο, ότι η όποια προσέγγιση επιτευχθεί, θα περνάει μέσα από αυτό το ζήτημα.
Θα πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος να τους αποδείξει εμπράκτως ότι παύει αυτή η σχέση Τουρκίας-Χαμάς.

Επίσης το Τελ Αβίβ, γνωρίζει καλά ότι αν και εφόσον προκύψει προσέγγιση, θα πρέπει να προσέξει πολύ, τις αναταράξεις που θα επακολουθήσουν στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η Αθήνα και το ελληνικό ΥΠΕΞ , είναι κοντά σε όλες αυτές τις επαναπροσεγγίσεις των Τούρκων με ΗΑΕ, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Μέχρι τώρα το αφήγημα της Αθήνας στηριζόταν κατά πολύ, στο ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα σχεδόν με όλους στη γύρω περιοχή. Κάπως έτσι δικαιολογούσαμε τον χαρακτηρισμό του ταραξία.

Αν καταφέρει η Άγκυρα να κλείσει όλα τα μέτωπα που έχει και γυρίσει ανάποδα το ελληνικό επιχείρημα, λέγοντας ότι μόνο με τους Έλληνες δεν βρίσκουμε σημείο επαφής …να είστε σίγουροι ότι ο διεθνής παράγων θα μας πιέσει για διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, για πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.

Και μόνο ότι η Τουρκική εξωτερική πολιτική, θέλει να ρίξει γέφυρες με όλους πλην του Ελληνισμού, θα πρέπει να ηχήσει συναγερμό στην Ελληνική διπλωματία!

Πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, ήταν σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η…  ευφάνταστη «Ρεάλ πολιτίκ» και το δόγμα της ακινησίας: Εμείς θα προτείνουμε, οι Τούρκοι θα απορρίπτουν και η… ζωή συνεχίζεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: