Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για την Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί η διεθνής ισορροπία

FILE PHOTO: France’s President Emmanuel Macron (C) and Germany’s Chancellor Olaf Scholz (L) arrive for a joint press during an European Union (EU) summit at the European Council Building at the EU headquarters in Brussels, Belgium. EPA, JOHN THYS, POOL




Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας από τους Ευρωπαίους.

Την ίδια ώρα ισορροπία τρόμου επικρατεί σε διεθνές επίπεδο εν αναμονή της επόμενης κίνησης Πούτιν καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Πούτιν από τη Ρωσική Βουλή.

Τα απαντητικά μέτρα – κυρώσεις που κατά δόσεις έχουν αρχίσει να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και, τα επικείμενα, ευρωπαϊκά, δεν δείχνουν προς το παρόν να τρομάζουν το Κρεμλίνο.

Η χρήση βίας και η εξαναγκαστική αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα αναφέρει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τη σύγκληση της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, ο Μισέλ  επισημαίνει πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και τις ενέργειές μας».

Φον ντερ Λάιεν: οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Η «ιδιαίτερη» και «μοναδική» σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

Σημείωσε ότι « αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες».

Τί αναμένεται να αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους

Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου κυρώσεων που θα ανακοινωθούν και επισήμως εντός της ημέρας μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η δημοσίευση των ονομάτων δεν είναι δυνατή, καθώς θα διευκόλυνε τη μεταφορά των κεφαλαίων τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπου διακρατούνται πριν τεθούν οι κυρώσεις εν ισχύ.

Σύμφωνα με τα σχετικά νομικά έγγραφα, η λίστα περιλαμβάνει επίσης τα 338 μέλη της ρωσικής Δούμας που υπερψήφισαν το ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι 13 βουλευτές που ήταν οι εισηγητές του ψηφίσματος ήταν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ατόμων αυτών στην Ε.Ε. και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. Συνολικά 23 άτομα και 4 οντότητες (μεταξύ των οποίων τρεις τράπεζες) περιλαμβάνονται στη λίστα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η παροχή οποιασδήποτε χρηματοοικονομικής υπηρεσίας (έκδοση ομολόγων και άλλων χρεογράφων, επενδυτικές υπηρεσίες) από ευρωπαϊκή εταιρεία στη ρωσική κυβέρνηση και τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τα μέτρα, τέλος, περιλαμβάνουν το πάγωμα κάθε οικονομικής και εμπορικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και των αποσχισθεισών περιοχών.

Με κομμένη την ανάσα στην Ουκρανία

 

Στο πεδίο, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ισορροπία τρόμου, με δηλώσεις και κινήσεις που προϊδεάζουν για το χειρότερο.

* οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές τώρα δηλώνουν “πρόθυμοι για συνομιλίες με το Κίεβρο”, καθώς πλέον η ασφάλεια των ρωσικών στρατευμάτων αλλά και η αδιάλλακτη στάση Πούτιν τους προσφέρει στήριξη και αυτοπεποίθηση.

* το Κίεβο προχώρησε στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

* Ταυτόχρονα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας

* Πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη προσβάσιμοι, καθώς έχει ξεκινήσει άλλη μία μαζική κυβερνοεπίθεση “άρνησης εξυπηρέτησης” (DDOS). Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης έχουν στοχοθετηθεί και τράπεζες.

Σε προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι “η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος – πάντα βάσει των ανακοινώσεων της τουρκικής προεδρίας – δήλωσε επίσης στον Πούτιν “ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα”, και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει η τουρκική προεδρία, μετα την αναγνώριση από τη Ρωσία αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, TASS

Η Σερβία θα καταδικάσει τη Ρωσία, όταν ο Ζελένσκι καταδικάσει την ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Σερβίας, λέει ο Βούτσιτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: