Εκφράζονται φόβοι για ρωσική επίθεση και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας: Είναι χώρα “δημιουργημένη από τη Ρωσία”, ισχυρίστηκε ο Πούτιν

Russian President Vladimir Putin (R) signs decrees on the recognition of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic (DPR) and the Luhansk People’s Republic (LPR) as the head of the DPR Denis Pushilin (C) and the head of LPR Leonid Pasechnik (L) attend, in Moscow Kremlin in Moscow, Russia, 21 February 2022. EPA, ALEKSEY NIKOLSKYI, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η κουβέντα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ουκρανία είναι μία χώρα “δημιουργημένη από τη Ρωσία”, προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες.

Θεωρούν ότι ο Ρώσος ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μία ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία για να διεκδικήσει ολόκληρη την Ουκρανία.

Η ανάλυση δεν είναι μεν λάθος, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύουν ότι μία γενικότερη εισβολή και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, θα προκαλούσε πολιτικό και διπλωματικό “σεισμό” και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, θα στρεφόταν εναντίον της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ρωσική παράνομη ενέργεια εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας δεν έτυχε υποστήριξης από καμία χώρα. Ακόμα και η Κίνα, φίλη χώρα της Ρωσίας επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να καλέσει σε αποκλιμάκωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά σήμερα την κατάσταση στις δύο περιοχές της Ουκρανίας, στις οποίες εισέβαλε η Ρωσία πριν ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις για τις κυρώσεις. Γίνεται μία συζήτηση ακόμα, αν θα πρέπει να επιβληθούν τώρα οι σκληρές κυρώσεις ή η Αμερική και οι σύμμαχοι να περιμένουν για την περίπτωση επίθεσης σε άλλα ουκρανικές περιοχές.

Από την άλλη, γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν για πολύ, για να μην σταλεί μήνυμα αδυναμίας στη Ρωσία.

Μέχρι της στιγμής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ακύρωσε τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη, στη Γενεύη. Όμως σήμερα αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για το θέμα αυτό. Υπάρχει η εισήγηση η ακύρωση της συνάντησης να αποτελέσει μέρος των κυρώσεων που θα ανακοινωθούν.

Πάντως, θεωρείται σίγουρη η μη πραγματοποίηση συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός ηγέτης φέρεται εξοργισμένος με τον κ. Πούτιν, ο οποίος ενώ πληροφόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι αποφάσισε να συναντηθεί μαζί του, στη συνέχεια προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ουκρανικών περιοχών, που είναι παράνομη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Πάντως, οι Ηνωμένες πολιτείες αναμένουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις τελευταίες πληροφορίες για τις κινήσεις των πλευρών, δήλωσε στο CNN, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν προετοιμασίες για μια ευρύτερη πιθανή εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της φόρτωσης αμφίβιων πλοίων και εξοπλισμού για αερομεταφερόμενες μονάδες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε χθες Δευτέρα ως ανεξάρτητα κράτη, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα σύρραξη.

Με δύο εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ και έδωσε διαταγή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές για να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Δεν διευκρινίζεται ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων σήμερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν: Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: