Χιλιάδες χάπια Captagon στις ακτές της Ρόδου: Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα

File Photo Τον Ιούνιο του 2019 στελέχη του ΣΔΟΕ, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν λάβει από το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα, εντόπισαν 33 εκατ. χάπια Captagon, κρυμμένα σε κοντέινερ τα οποία μετέφεραν ξύλινες παλέτες via astynomia.gr




Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η θάλασσα ξεβράζει στις ακτές της Ρόδου συσκευασίες με χιλιάδες αμφεταμινούχα χάπια Captagon, γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λίνδου εντόπισαν στην παραλιακή περιοχή Κιοτάρι σάκο που περιείχε 44 πλαστικά σακουλάκια με χιλιάδες λευκά δισκία. Είχαν προηγηθεί στις 13/1 παρόμοια ευρήματα στις ακτές της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Τότε είχαν εντοπιστεί στην παραλία Κάτω Πέτρες δύο σάκοι με 90 συσκευασίες και πάνω από 180.000 χάπια Captagon, ενώ την ίδια ημέρα αστυνομικοί του τμήματος Μεγίστης μαζί με στελέχη του Λιμενικού είχαν συλλέξει από τις ακτές του ακριτικού νησιού 40 συσκευασίες με περισσότερα από 80.000 χάπια. Ολα έφεραν ως λογότυπο τη σβάστικα, όπως συνέβη και με τη νέα παρτίδα χαπιών που εντοπίστηκε στη Ρόδο.

Δεν αποκλείεται και η πιο πρόσφατη ανεύρεση να σχετίζεται με κατάσχεση Captagon στις αρχές Ιανουαρίου από τις τελωνειακές αρχές του Λιβάνου στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς και εκείνα είχαν το ίδιο σήμα. Μια παρτίδα που, για άγνωστο ακόμη λόγο, κατέληξε στη θάλασσα. Από τις 44 πλαστικές συσκευασίες που βρέθηκαν στην παραλία Κιοτάρι, το περιεχόμενο των 27 ήταν σχεδόν πολτοποιημένο λόγω εισροής νερού, ενώ άλλες πέντε ήταν κενές. Η συνολική ποσότητα των ανευρεθέντων δισκίων ξεπερνάει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις 88.880.

Τον Ιούνιο του 2019 στελέχη του ΣΔΟΕ, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν λάβει από το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα, εντόπισαν 33 εκατ. χάπια Captagon, κρυμμένα σε κοντέινερ τα οποία μετέφεραν ξύλινες παλέτες. Το φορτίο είχε φτάσει από τη Λαττάκεια της Συρίας στον Πειραιά και είχε ως επόμενο σταθμό τη Σιγκαπούρη και τελικό προορισμό το λιμάνι Σεκού στην Κίνα. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούσαν ευρέως το Captagon, γι’ αυτό αποκαλείται «ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Είναι ιδιαιτέρως εθιστικό και μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικά επεισόδια. Η Συρία θεωρείται ότι έχει εξελιχθεί σε μία από τις βάσεις παραγωγής και εξαγωγής του. Οι τελωνειακές αρχές του Λιβάνου έχουν κατασχέσει μεγάλες ποσότητες χαπιών τα οποία ήταν κρυμμένα σε φορτία φρούτων, συσκευασίες γάλακτος, ακόμη και σε φύλλα τσαγιού.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr

Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες: Ισχυροί νοτιάδες και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: