Αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο στη Γάζα έκρυβε ίχνη ερειπίων από πολιορκία του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το δημοσίευμα της Jerusalem Post




Ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών που περιέχει 31 περίτεχνα διακοσμημένους τάφους αποκαλύφθηκε κοντά στην ακτογραμμή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, με την τοπική αρχή Αρχαιοτήτων να το αποκαλεί ως τη σημαντικότερη τοπική ανακάλυψη της δεκαετίας.

Τα απομεινάρια που ανακαλύφθηκαν εκεί, σημειώνει η Jerusalem Post, περιλαμβάνουν επίσης τα ερείπια πολιορκίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και ανάλογα ίχνη από εισβολή των Μογγόλων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 31 ρωμαϊκοί τάφοι και η ομάδα αναμένει να αποκαλύψει συνολικά άλλους 80, μέσα στο νεκροταφείο των 50 τετραγωνικών μέτρων.

 

Μόνο δύο τάφοι έχουν προς το παρόν ανοιχθεί, ένας εξ αυτών περιείχε υπολείμματα σκελετού και μερικά πήλινα πιθάρια.

Λόγω του σχήματος των τάφων και των σχετικά περίτεχνων διακοσμήσεών τους, εκτιμάται ότι πιθανότατα ανήκαν σε υψηλά ιστάμενους ανθρώπους στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατά τον πρώτο αιώνα.

Σε αντίθεση με μουσουλμανικούς τάφους μεταγενέστερων περιόδων που βλέπουν από βορρά προς νότο, οι ρωμαϊκοί τάφοι έχουν κατεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση.

 

«Έχουμε κάνει αρκετές ανακαλύψεις στο παρελθόν, αυτή είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη τα τελευταία 10 χρόνια», δηλώνει ο Abu Rida, γενικ΄ςο διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας.

Ο χώρος, τον οποίο επιβλέπει γαλλική ομάδα εμπειρογνωμόνων, ανακαλύφθηκε από συνεργείο κατασκευής που εργάζεται σε ένα στεγαστικό πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από την Αίγυπτο.

Οι εργάτες, όταν έπεσαν πάνω σε μερικά από τα μεγάλα, αρχαία τούβλα του νεκροταφείου, σταμάτησαν τη δουλειά τους και κάλεσαν αμέσως τους αρχαιολόγους.

Ένας ειδικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι τάφοι θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος ενός νεκροταφείου που συνδέεται με τον γειτονικό ρωμαϊκό χώρο της Μπαλαχίγια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι η τελευταία χρονικά στη Γάζα όπου οι τουριστικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους έχουν περιοριστεί λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, γειτονικές χώρες της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν σχεδόν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περιορίζουν αυστηρά τις εισόδους και τις εξόδους προς και από το παλαιστινιακό έδαφος.

Τον περασμένο μήνα, βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα άνοιξε ξανά από τη Χαμάς έπειτα από χρόνια εργασιών αποκατάστασης που έγιναν με την υποστήριξη ξένων δωρητών.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, ΑFP μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ

«Καταιγίδα ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά σύνορα» βλέπουν τρεις δυτικοί αξιωματούχοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: