Αναμένεται το επίσημο αίτημα Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ: Θα αποφασίσουν οι 27 σε Σύνοδο Κορυφής

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS, POOL




Μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπό ειδικούς όρους και διαδικασίες αποτελεί γεγονός στην Ένωση, ωστόσο, μια τέτοια προοπτική που, σαφώς, θα δίνει άλλη διάσταση στην σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία, δεν πρέπει να θεωρείται ότι γίνεται ομοφώνως αποδεκτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

Σήμερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του για άμεση ένταξη στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου, δήλωσε πως αναμένει το επίσημο αίτημα το οποίο θα εξετάσει η Κομισιόν και μια Σύνοδος Κορυφής των 27.

  • Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.

  • «Η Ουκρανία θα διαβιβάσει ένα επίσημο αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

Έχουν διατυπωθεί θέσεις ότι για  να γίνει η Ουκρανία κράτος μέλος της ΕΕ θα χρειααστσεί να περάσει από μια προενταξιακή περίοδο διαφορετικής διάρκειας, κατά την οποία η υποψήφια χώρα προσαρμόζει τους θεσμούς, τα πρότυπα και τις υποδομές της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος.

Η διαδικασία προσχώρησης περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τα κριτήρια προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο Αμπράμοβιτς συμμετέχει στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες: Του το ζήτησε ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: