Δείπνο των ηγέτων της αντιπολίτευσης με μενού… Ερντογάν: Τα βρήκαν σε όλα, έχουν πάνω από 50% στις μετρήσεις

File photo: Στιγμιότυπο από διαδηλώτρια που κρατά τηγάνι από συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας στην Κωνσταντινούπολη, 13 Φεβρουαρίου 2022. EPA/SEDAT SUNA




Αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ της κυβερνητικής συμμαχίας και της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metropol.

Η δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 42,1% στην Λαϊκή Συμμαχία (συμμαχία του κόμματος Ερντογάν ΑΚΡ και του υπερεθνικιστικού ΜΗΡ του Μπαχτσελί) και 49,7% για την Εθνική Συμμαχία (CHP και Καλό Κόμμα).

Ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος Αττίλα Γεσίλαντα εκτιμά πως αν τις επόμενες εβδομάδες προστεθούν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης και τα κόμματα DEVA και “Κόμμα του Μέλλοντος” των Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου τα οποία έχουν ποσοστά 5%, τότε η διαφορά στην ψαλίδα δεν θα είναι 7,6% αλλά 12,6%.

Όσο για την τελευταία απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει το ΦΠΑ από 8% στο 1% στα βασικά προϊόντα διατροφής για να πέσουν οι τιμές, ο Τούρκος οικονομολόγος σχολιάζει ότι «στόχος είναι να κατευνάσει την αντίδρασή του στον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ανεργία».

Στο κατά πόσο μπορούν αυτές οι προσπάθειες να είναι επιτυχείς, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτά τα βήματα ενδέχεται να αυξήσουν προσωρινά το ποσοστό ψήφου του ΑΚΡ κατά 2-3 μονάδες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καλύψει τη διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, γιατί μέχρι τέλος του 2022 ο πληθωρισμός δεν θα πέσει κάτω του 34%».

Πάντως η καταρχήν συμφωνία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνασπιστούν εναντίον της κυβέρνησης προκαλεί πονοκέφαλο για τον Τούρκο Πρόεδρο.

  • Και οι έξι αρχηγοί των κομμάτων έφυγαν ικανοποιημένοι από το δείπνο του Σαββάτου το οποίο διοργάνωναν εδώ και πολύ καιρό, χαρακτηρίζοντάς το ως «Σύνοδο Ελπίδας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συζητήθηκε όνομα κοινού υποψηφίου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ωστόσο συμφώνησαν σε πολλές βασικές αρχές. Δεν αποκλείεται ακόμη να αλλάξουν και το όνομα της Συμμαχίας, αποκαλύπτουν σήμερα κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετατρέποντάς το σε «Συμμαχία Τουρκίας». 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΗΦ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ικέτης ο Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πόσες συγγνώμες θα ζητήσει για να τον… σώσουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: