Ο Πούτιν, ο Λαβρόφ, ο Σοϊγκού και άλλα στελέχη του Κρεμλίνου “κάτω από κυρώσεις”: Ισχυρό κτύπημα των ΗΠΑ για την εισβολή

US President Joe Biden (L) waves to the press as he and First Lady Jill Biden depart the White House, in Washington, DC, USA, 25 February 2022. The Bidens will spend the weekend at their home in Delaware. EPA, MIKE THEILER, POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων:

Συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής της ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν όπως έγινε- -με κυρώσεις προσωπικά κατά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Η Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν πάντα ήθελε οι ενέργειες κατά της Ρωσίας να γίνονται «σε ευθυγράμμιση με τους συμμάχους». Ο Μπάιντεν περίμενε να ενεργήσουν πρώτα οι Γερμανοί προτού επιβληθούν κυρώσεις στον Nord Stream 2. Ομοίως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του έδωσαν το πράσινο φως και για τις κυρώσεις κατά των Πούτιν-Λαβρόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα επιβληθούν και στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως και στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι «ένα μέρος» των κυρώσεων αυτών είπε η Ψάκι, η οποία δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις «ιστορικές» κυρώσεις σε βάρος ενός προέδρου της Ρωσίας θα ανακοινωθούν αργότερα, όπως και έγινε.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

 -Το ΝΑΤΟ διατηρεί την πολιτική των ανοιχτών θυρών, δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ θα ενισχύουν την άμυνα της Ευρώπης, αλλά δεν στέλνουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των «Ανοιχτών Θυρών» για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απέτυχε στον στόχο του, δηλαδή να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών θεμάτων.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ, όπως έκαναν ήδη η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιβάλουν κυρώσεις στον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι «ένα μέρος» των κυρώσεων αυτών. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις «ιστορικές» κυρώσεις σε βάρος ενός προέδρου της Ρωσίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Μπάιντεν θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους συμβούλους του σε θέματα ασφαλείας.

– Νέα τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ζελένσκι-Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Ουάσινγκτον, United States – Κίεβο, Ukraine

Η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Ρωσική πρόταση προς Κίεβο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: