Τουρκία – Αρμενία: Στις 14 Ιανουαρίου ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στη Μόσχα

File photo Μέλη της κοινότητας Αρμενίων κρατούν μια τεράστια σημαία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, για τη Γενοκτονία του 1915. EPA/SIMELA PANTZARTZI μέσω ΚΥΠΕ




Στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών που έχουν στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Αρμενίας.

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ειδικοί απεσταλμένοι από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, καθώς Άγκυρα και Γερεβάν καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

«Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων Τουρκίας και Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στις 14 Ιανουαρίου», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία ανακοίνωση, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν μία ειρηνευτική συμφωνία «ορόσημο» το 2009 για την αποκατάσταση των δεσμών τους και το άνοιγμα των συνόρων τους έπειτα από δεκαετίες, ωστόσο η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις τους παρέμειναν τεταμένες. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, η Άγκυρα υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε το Γερεβάν για κατοχή αζέρικων εδαφών.

Η Τουρκία και η Αρμενία διόρισαν ειδικούς απεσταλμένους στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν: Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο, της μεγαλύτερης πόλης, Αλμάτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: