Το μεράκι των «Δελτάδων» της ΠΑ ζωντανεύει ξανά την στρατηγική 114 ΠΜ: Σπριντ με 18 τόνους κιβώτια ανταλλακτικών…

Τα έξι πρώτα Rafale F3R θα είναι ο οδηγός της εκπαίδευσης γι αυτή την χρονιά ώστε με την άφιξη των επόμενων έξι η 332 Μοίρα να κηρυχθεί επιχειρησιακή στο τακτικό πλέγμα της Πολεμικής Αεροπορίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Σχεδόν 18 τόνους κιβωτίων με ανταλλακτικά ξεφορτώθηκαν στην Τανάγρα

μέχρι και την προηγούμενη της άφιξης των έξι Rafale F3R.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ρυθμός πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να φέρουν κι άλλα κιβώτια με όλα εκείνα τα υλικά που θα διατηρήσουν τις διαθεσιμότητες για την εκπαίδευση των αεροπόρων και τεχνικών της 332 Μοίρας «Γεράκι».

  • Μηχανικοί σημειώνουν πως τουλάχιστον τους πρώτους μήνες τα έξι Rafale δεν θα «ζητήσουν» κάτι εξεζητημένο μιας κι έχουν υποστεί εργοστασιακούς ελέγχους και συντήρηση που τα έφεραν να είναι σαν καινούρια. Τα στελέχη που έβαλαν πλάτη σε αυτή την επιχείρηση αναγέννησης της 332 Μοίρας, δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι της Μοίρας Παντός Καιρού, αλλά όλη η Πτέρυγα.

Και όπως μαρτυρούν ορισμένοι απ’ όσους μετείχαν, το έκαναν με μεράκι και χαρά διότι έβλεπαν πως μέσα σε αυτά τα κιβώτια βρίσκονται όλα εκείνα που θα κρατήσουν ζωντανά τα Rafale και δεν θα δημιουργηθεί το μέγα πρόβλημα των διαθεσιμοτήτων, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τα Mirage 2000.

Στελέχη από την 331 Μοίρα «Θησέας» που και αυτά γεύτηκαν αρκετά τις δυσκολίες ήταν εκεί στην πίστα των αντικριστών «γερακιών», οι άνθρωποι του Σμήνους Μετεκπαίδευσης, της Μοίρας Συντήρησης, της αεράμυνας, οι πάντες στάθηκαν αρωγός, σήκωσαν τα μανίκια ώστε να μπουν τα πάντα στη θέση τους, να βοηθήσουν και να τακτοποιήσουν τα υλικά που έφταναν από τη Γαλλία.

  • Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους πιο έμπειρους μηχανικούς ξεκίνησαν να στήσουν τους mini εξομοιωτές που εγκαταστάθηκαν σε αίθουσες του ΣΜΕΤ για την εκπαίδευση των νέων ιπταμένων αλλά και των μηχανικών. Πρόκειται για simulator που θα προσδώσουν σημαντικές γνώσεις στα στελέχη της 332 Μοίρας, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που δεν ταξίδεψαν στη Γαλλία για την αρχική εκπαίδευση.

Πάντως όπως λένε πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο, μαζί με τους «πυρήνες» των ιπταμένων στη Γαλλία, έως την ημέρα άφιξης των Rafale στην Τανάγρα, είχαν μεταβεί για να εκπαιδευτούν κάτι παραπάνω από 100 τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, αριθμός ο οποίος θεωρείται πρωτοφανής γι’ αποστολή στο εξωτερικό.

Και μπορεί η έλευση της πρόσκαιρης κακοκαιρίας «Ελπίδα» να φρενάρει προσωρινά ορισμένες εξωτερικές εργασίες αλλά αυτές έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν άμεσα, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με τα νέα στέγαστρα στην πίστα της 332 Μοίρας. Στέγαστρα ίδια με εκείνα της Armee De L’ Air που το καθένα μπορεί να φιλοξενήσει ένα έως δυο αεροσκάφη. Παρόμοια στέγαστρα προγραμματίζεται να κατασκευαστούν και στην 331 Μοίρα που φιλοξενεί τα Mirage 2000-5.

Πολλά όμως στην Τανάγρα γίνονται από την αρχή καθώς πρόκειται για μια από τις αεροπορικές βάσεις που πρώτες πλήρωσαν με τον χειρότερο τρόπο το «μάρμαρο» της δημοσιονομικής δυσπραγίας.

  • Το πιο βασικό όμως παραμένει το στοίχημα της εκπαίδευσης η οποία πρέπει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς και όλοι όσοι βρίσκονται στην 332 Μοίρα να έχουν ίσο μερίδιο από αυτή, δηλαδή κι όσοι βρέθηκαν για δέκα μήνες στη Γαλλία και εκείνοι που περίμεναν στην Τανάγρα την άφιξη των αεροσκαφών για να ξεκινήσουν τις πτήσεις.

Οι 365 ημέρες που απομένουν μέχρι την άφιξη των επόμενων έξι καινούριων Rafale F3R μπορεί να μοιάζει ιδανικός χρόνος που αρκεί για την εκπαίδευση του συνόλου των ιπταμένων και μηχανικών στον τύπο του αεροσκάφους, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέχρι τα τέλη του 2022 αρχές του 2023 αεροπόροι και μηχανικοί δεν πρέπει απλώς να γνωρίζουν το μαχητικό. Είναι απαραίτητο να το έχουν «ξεσκονίσει» και να γνωρίζουν και το παραμικρό μυστικό ή παράμετρο που χρειάζεται στον αέρα ή την συντήρησή του. Και αυτό διότι η άφιξη των επομένων έξι αεροσκαφών μεταφράζεται και σε κήρυξη της 332 Μοίρας ως επιχειρησιακή που πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο τακτικό πλέγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τους άλλους τύπους μαχητικών που διαθέτει ο αεροπορικός στόλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

“Η Πολεμική Αεροπορία του αύριο λέει παρών”: Tο μήνυμα του αεροπορικού Επιτελείου στην Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: