Τα τουρκικά drones σκοτώνουν και στην Αιθιοπία: Τα κατασκευάζει ένας εκ των γαμπρών του Ερντογάν

FILE PHOTO: Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Anka Screenshot via YouTube video via MilliSavunmaSanayii




Δημοσίευμα του Politico επισημαίνει ότι οι εξαγωγές drones της Τουρκίας δίνουν στη χώρα μεγαλύτερη γεωπολιτική ισχύ, αλλά η Άγκυρα δέχεται πιέσεις σχετικά με τη χρήση τους στον πόλεμο της Αιθιοπίας.

Φωτογραφίες θραυσμάτων πυραύλων παρέχουν την πρώτη απτή απόδειξη ότι η Αιθιοπία χρησιμοποίησε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτόν τον μήνα σε επίθεση που σκότωσε 58 πολίτες που βρίσκονταν καταφύγιο σε σχολείο.

Η αυξανόμενη ικανότητα της Τουρκίας ως εξαγωγέας drone χαρακτηρίζεται ως στοιχείο εθνικής υπερηφάνειας από τον ισλαμιστή Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, αλλά οποιαδήποτε ένδειξη ότι τουρκικό αεροσκάφος στόχευσε αμάχους στον 15μηνο πόλεμο της Αιθιοπίας θα εντείνει τη διεθνή πίεση στη χώρα του ΝΑΤΟ να σταματήσει να εξοπλίζει την Αντίς Αμπέμπα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έγιναν γρήγορα το αποφασιστικό όπλο της σύγκρουσης και έχουν βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας να ανατρέψουν το ρεύμα εναντίον των ανταρτών από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού Tigray.

Στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι η Αιθιοπία αγοράζει drones όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα.

Σημειώνεται ότι oι εξαγωγές drones έχουν γίνει βασικός πυλώνας της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Το 2020 στον πόλεμο 44 ημερών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε το πάνω χέρι χάρη στα drones που προμήθευαν η Τουρκία και το Ισραήλ.

Στρατιωτικοί αναλυτές είδαν τη σύγκρουση ως παράδειγμα της Τουρκίας επίδειξης γεωπολιτικής δύναμης στη Ρωσία. Πράγματι, ο Πρόεδρος Putin επέκρινε τον περασμένο μήνα την απόφαση της Τουρκίας να εξοπλίσει την Ουκρανία με επιθετικά drones, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

Τα drones κατασκευάζονται από την εταιρεία Baykar όπου ο Selçuk Bayraktar, ο γαμπρός του Προέδρου Erdogan, εργάζεται ως επικεφαλής τεχνολογίας.

Η Αφρική έχει γίνει βασική εξαγωγική αγορά για την Baykar μετά τις πωλήσεις στο Μαρόκο και την Τυνησία τον Σεπτέμβριο 2021. Η Baykar δεν απάντησε σε λίστα ερωτήσεων σχετικά με την επίθεση στην Αιθιοπία.

ΠΗΓΗ: Politico – Evidence from civilian bombing in Ethiopia points to Turkish drone

Ο “παπατζής” Ερντογάν προσεγγίζει το ΝΑΤΟ και αδειάζει τον Πούτιν: Απερισκεψία η εισβολή στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: