Στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί στην Ουκρανία… Δεν μπορεί να εισβάλει, η θέση του Μπάιντεν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: US President-elect Joe Biden (C) on stage during a celebratory event held outside of the Chase Center in Wilmington, Delaware, USA, 07 November 2020. EPA, JIM LO SCALZO




Ένα νέο στοιχείο προστέθηκε στο σταυρόλεξο του ουκρανικού, μετά τη συνομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενώ, την ίδια στιγμή, είναι διάχυτη η εντύπωση στο Κογκρέσο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, εκτός εάν υποστεί βαρύτατες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο κ. Μπάιντεν δεσμεύθηκε στην αρχή πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς».

Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να συμπεριληφθεί και η κυβέρνηση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, για το μέλλον της Ουκρανίας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποτροπής του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τον οποίο μερικοί στο Κογκρέσο θεωρούν δεδομένο:

Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Ντονμπάς, και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη και το ξέσπασμα συγκρούσεων, θα προτείνει την ενεργό διπλωματία ως μέσο για να επιτευχθεί μία διαρκής ειρηνική λύση.

Φαίνεται ότι και μετά τη δεύτερη συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Αμερικανοί δεν έχουν πειστεί ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει αλλάξει γνώμη για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών που έχει η Ρωσία με την Ουκρανία.

Και αυτό εξάγεται από τις δηλώσεις του κ. Άνταμ Σιφ, προέδρου της Επιτροπής Μυστικών Πληροφοριών της Βουλής, ο οποίος -εκ της θέσης του- ενημερώνεται σε καθημερινή βάση και για την Ουκρανία και για άλλα πολεμικά μέτωπα.

Πστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία και υποστηρίζει τη μέθοδο των άνευ προηγουμένου κυρώσεων ως το μέσο που θα αναγκάσει τον κ. Πούτιν να αλλάξει γνώμη.

«Φοβάμαι -είπε ο κ. Σιφ- ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιθανό να εισβάλει. Εξακολουθώ, ειλικρινά, να μην καταλαβαίνω το πλήρες κίνητρο του για το γιατί, γιατί τώρα το κάνει αυτό. Αλλά σίγουρα φαίνεται να έχει πρόθεση σε αυτό, εκτός αν μπορούμε να τον πείσουμε για το αντίθετο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τίποτα άλλο δεν θα τον πείσει παρά από ένα επίπεδο κυρώσεων που δεν έχει δει ποτέ η Ρωσία.

Μόνο αυτό θα τον αποτρέψει, και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε με τους συμμάχους μας, δήλωσε ο κ. Σιφ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και εταίροι τους θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Εννοούν βεβαίως απάντηση με κυρώσεις, όχι στρατιωτική, εκτός εάν η απόφαση αλλάξει στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πάντως ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη.

«Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Εδώ φτάσαμε… Η κατοχική Τουρκία θέτει όρους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: