Συνεχής ανταλλαγή απειλών μεταξύ Μόσχας και Δύσης: Κινήσεις τακτικής και πόλεμος νεύρων

Πολίτες περνούν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας epa09706495 EPA/SERGEY DOLZHENKO




Συνεχίζονται σχεδόν επί 24ωρου βάσεως οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, Μεγάλη Βρετανία) για την Ουκρανία.

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες αν και προς το παρόν δείχνουν να κατανοούν ότι μια πολεμική ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις και ως εκ τούτου περιορίζονται στα… λόγια

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ότι ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σε μία κίνηση που η Μόσχα περιγράφει ως δυτική «υστερία» σε απάντηση στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Η Ουάσινγκτον έθεσε 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού και είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Μόσχα ότι έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία απειλώντας την με εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Οι ρωσικές απαιτήσεις έχουν κριθεί απαράδεκτες από τις δυτικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον θα επιδώσει αυτήν την εβδομάδα γραπτή απάντηση στον κατάλογο των ρωσικών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αύξησε την πίεση θέτοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις σε συναγερμό.

Η άνοδος των τόνων πάντως αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να προτείνει μία οδό αποκλιμάκωσης τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία που θα έχουν «τις επόμενες ημέρες».

Και προειδοποίηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί με νέες κυρώσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

«Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

«Έχουμε έτοιμο ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων και αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε είναι ότι θέλουμε να δούμε τους ευρωπαίους φίλους μας έτοιμους να θέσουν αυτό το πακέτο μόλις υπάρξει οποιαδήποτε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η Δύση να είναι ενωμένη τώρα, γιατί η ενότητά μας τώρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην αποτροπή οποιασδήποτε ρωσικής επιθετικότητας».

Συμπλήρωσε πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Μόσχα και θα προσπαθήσει να συμβάλει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία καταδίκασε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να ξαναμιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην δώσουν δικαιολογία στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένος να στείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων για να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαι προσεκτικοί στο τι κάνουμε… που θα αποτελούσε πρόσχημα για τον (Πούτιν) να εισβάλλει», είπε ο Τζόνσον.

«Πρέπει να υπολογίσουμε και να διαβαθμήσουμε ό,τι κάνουμε πολύ προσεκτικά και νομίζω ότι χτίζουμε ένα ισχυρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων, συνεχίζοντας να προμηθεύουμε αμυντικά όπλα και όλα τα άλλα πράγματα που κάνουμε – αυτό είναι το σωστό πακέτο».

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσουμε να ενισχύσουμε τις εθνικές μας κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε ό,τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ ) Πούτιν και η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα ακούσει σύντομα περισσότερα για αυτό», τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο θα κοιτάξει να συμβάλει σε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τους συμμάχους της στην Ευρώπη αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αν ο στόχος του Πούτιν είναι να κρατήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, τότε «εισβάλλοντας στην Ουκρανία μετά βίας θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγικό», είπε.

«Δεν μπορούμε να παζαρέψουμε το όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης και ελεύθερης που προέκυψε σε εκείνα τα καταπληκτικά χρόνια από το 1989 έως το 1991», τόνισε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Θεραπεύοντας τη διαίρεση της ηπείρου μας από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δεν θα ανοίξουμε ξανά αυτό το χάσμα συμφωνώντας να ανατρέψουμε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας επειδή η Ρωσία έχει βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας».

Στον «διάλογο» και η Ουκρανία

Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητά από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.

«Αν οι Ρώσοι αίφνης αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες ομάδες, στην ουσία θα δείξουν ότι αρνούνται τις συμφωνίες του Μίνσκ. Και θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια νέα μοντέλα συνεργασίας για την έξοδο από αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Ρέζνικοφ σήμερα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ης Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, ζήτησε από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ετοιμάζουν «βαλίτσες εκτάκτου ανάγκης» καλώντας τους να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην πανικοβάλλονται.

«Δεν χρειάζεται να έχετε καμία βαλίτσα εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επανδρωμένες και έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Επιπλέον, ο Ρεζνίκοφ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία δύναμη κρούσης, γεγονός που θα υποδήλωνε την πιθανότητα μιας επίθεσης.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης πάει στο Κίεβο

Διήμερη επίσκεψη στο Κίεβο (26-27 Ιανουαρίου) θα πραγματοποιήσει ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβέρ Βάρχελι, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η επίσκεψη του Όλιβερ Βάρχελι στο Κίεβο, σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα οφέλη του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας, μέσω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής μετάβασης για τις αγροτικές περιοχές, της ενεργειακής απόδοσης και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας με την ΕΕ, βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης, θα συζητηθούν επίσης και ο Επίτροπος Várhelyi θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης συντονιστικής επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, υπό την προεδρία Πρωθυπουργός Shmyhal.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω δανείων έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων, ύψους 1,2 δισ. Ευρώ.

HJ με πληροφορίες από AFP, Reuters, TASS, Sputnik, Ukriform μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΑ / ΕΚ / Μ.ΜΕΝ / ΓΣ / Μαρία Αρώνη (Βρυξέλλες)
Μόσχα, Ρωσία / Λονδίνο, Βρετανία / Κίεβο, Ουκρανία / Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία: Συνεννόηση για τα μέτρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: