Στρατιωτικό άγημα κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής των μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Στις 12:45 προσγειώθηκε σήμερα το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Νωρίτερα, τα γαλλικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει διέλευση πάνω από την Ακρόπολη. Κατά το καλωσόρισμα των αεροσκαφών, ο πύργος ελέγχου ανέφερε: «Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι. Καλές προσγειώσεις με ασφάλεια».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σμήνους των Rafale τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».
Μετά την προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης, τα αεροσκάφη πέρασαν κάτω από αψίδα νερού και κατευθύνθηκαν στο χώρο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπου τα πληρώματά τους αποβιβάστηκαν.
Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο καθιερωμένος αγιασμός και οι ομιλίες
Με τιμητική διέλευση πάνω από το προαιώνιο σύμβολο του Ελληνισμού, τηνΑκρόπολη, λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα σηματοδοτείται η ένταξη στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale.
Οι «ριπές», όπως έχουν ονομαστεί, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πετούν απευθείας προς την Ελλάδα, όπου αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους πάνω από την Αθήνα στις 12:15-12:20.
Στα πιλοτήρια των Rafale βρέθηκαν Έλληνες πιλότοι, που εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία. Στα δύο διθέσια Rafale ήταν στο πίσω κάθισμα ως συγκυβερνήτες δύο Γάλλοι πιλότοι της Armee D’el Air, που το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκπαιδευτές των Ελλήνων χειριστών και θα παραμείνουν στη χώρα για το προσεχές διάστημα.
Για την υποδοχή στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρούσα η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.
Πρόκειται για τα πρώτα νέα μαχητικά που φθάνουν στη χώρα μας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, πριν από ένα περίπου χρόνο και αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Η «αεροπορική υπεροχή» που θα προσδώσουν τα 24 Rafale θεωρείται δεδομένη από το αεροπορικό επιτελείο.
Τα όπλα των Rafale:
Το Rafale μπορεί ταυτόχρονα να έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.
Συνολικά η χώρα μας προμηθεύεται 24 Rafale F3R. Μετά τα έξι πρώτα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:
-Ιανουάριος 2023: 6 καινούρια Rafale F3R
-Ιανουάριος 2024: 6 Rafale F3R
-Ιανουάριος 2025: Τα τελευταία 6 Rafale F3R
Με πληροφορίες από
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE