Και πάρτι και ψέματα από τον Τζόνσον: Άρχισε τις συγγνώμες για να μην τον ρίξουν οι δικοί του [βίντεο]

File photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ κατευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. EPA, NEIL HALL




Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία πυροδότησε η δημοσιοποίηση της προκαταρκτικής έκθεσης της ανωτάτης δημοσίας λειτουργού Σου Γκρέι για το partygate – εξελίξεις που ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει την κατάληξή τους.

Το βασικό πόρισμα της έρευνας της Γκρέι εν ολίγοις λέει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εν ολίγοις απέτυχε να τηρήσει τα μέτρα τα οποία ζητούσε να σέβονται οι πολίτες εν μέσω λοκντάουν.

Ετσι, μια σειρά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ γίνονται τώρα η “πύλη της κολάσεως” για τον Τζόνσον, αφού λίγο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έσπευσε να ζητήσει και πάλι συγνώμη, χωρίς φυσικά να προβεί σε αφήσει κάποια υπόνοια παραίτησης.

Σημειώνεται πως είναι πολλοί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εμφανίζονται όχι μόνο δυσαρεστημένοι αλλά και έτοιμοι να ζητήσουν την αντικατάστασή του. Η διαδικασία είχε “παγώσει” εν αναμονή της έκθεσης, ενώ σήμερα το βράδυ ο Τζόνσον έχει κανονίσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Οπότε, όλα είναι ανοιχτά.

  • Επίσης, συνεχές και επίμονο είναι το αίτημα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Κι ενώ αργά το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Γκρέι που αποτελεί κόλαφο για τον Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε λίγο μετά τις 5.30 ώρα Ελλάδος να απευθυνθεί στους Βρετανούς.

Ο Τζόνσον απολογήθηκε για «τα πράγματα που δεν έγιναν σωστά» αλλά και για τον «τρόπο» με τον οποίο η πλευρά του «χειρίστηκε το ζήτημα».

«Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στα μάτια και να πάρουμε το μάθημά μας», συνέχισε.. «Η πανδημία ήταν δύσκολη για όλους… Ζητήσαμε από τους πολίτες να κάνουν μεγάλες θυσίες… Το να ζητήσω συγγνώμη από μόνο του δεν είναι αρκετό», υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί στο εξής το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεν έκανε καμία αναφορά, τουλάχιστον στην εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον του κοινοβουλίου, στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί όπως του ζητά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση πλέον, έπειτα και από τη δημοσίευση μέρους της έκθεσης της Σου Γκρέι, η αντιπολίτευση.

Τί λέει η έκθεση για τα κορωνοπάρτι

Τα πορίσματά της έρευνας  δεν είναι τίποτε λιγότερο από κόλαφος για το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον που δεν έδρασε όπως θα έπρεπε, βάσει των περιορισμών που το ίδιο είχε επιβάλει.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Σου Γκρέι παραδόθηκε τελικώς σήμερα το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το BBC η ανώτατη δημόσια υπάλληλος διαπιστώνει ότι ορισμένες συγκεντρώσεις που εξέτασε αντιπροσωπεύουν μια “σοβαρή αποτυχία” να τηρηθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αυτό που ζητήθηκε από τους πολίτες.

Λέει επίσης ότι υπήρξαν “αστοχίες ηγεσίας και κρίσης από διάφορους παράγοντες του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Πολλές συγκεντρώσεις «δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν ή να εξελιχθούν με τον τρόπο που έγιναν», προσθέτει η έκθεση.

  • Η αναφορά θεωρείται προκαταρκτική επειδή η Μητροπολιτική Αστυνομία ζήτησε από την Γκρέι να κάνει “ελάχιστη αναφορά” σε γεγονότα που διερευνά και η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.

Τα ευρήματα της Γκρέι είναι ζωτικής σημασίας για τον Τζόνσον, καθώς θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ήδη εν αναμονή βουλευτές των Τόρις να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας έναντι του πρωθυπουργού τους.

Εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922 Committee), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

 

Κόλαφος για τον Τζόνσον το πόρισμα για τα “partygate”: Τα πάρτι ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: