Τρομάζει ο «Διομήδης»: Δύο νεκροί σε Σέρρες και Καρδίτσα, πλημμύρες στη Θεσσαλία, χιόνια και στην Αττική [videos]

Με εκχιονιστικά και εκσκαφείς, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γρεβενών συνεχίζει τις εργασίες αποχιονισμού και ρίψης αλατιού, κρατώντας ανοιχτό, καθαρό και ασφαλές το ορεινό οδικό δίκτυο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Διομήδης». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, STR




Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή κακοκαιρία Διομήδης που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας από την Τρίτη.

Ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαγκαδιού, όπου είχε προηγηθεί κλήση για αγνοουμένους στο 112. Μετά από μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής βρέθηκε ένας άντρας νεκρός σε ρέμα, ενώ η γυναίκα του αγνοείται.

H σορός που εντοπίστηκε το απόγευμα στον ορεινό όγκο του Λαγκαδίου ανήκει σε 37χρονο Ιρανό, όπως προκύπτει από αστυνομικές πηγές. Την ίδια ώρα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 24χρονης συζύγου του, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στην ίδια περιοχή.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν, το μεσημέρι, από τον 22χρονο αδελφό της γυναίκας που συνόδευε το ανδρόγυνο και κάλεσε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών για την εξαφάνισή τους. Γύρω στις 4 το απόγευμα, και κατόπιν αναζητήσεων, πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό τον άνδρα.

Οι τρεις μετανάστες, σύμφωνα με εκδοχή που εξετάζουν οι Αρχές, επιχείρησαν να διασχίσουν πεζοί ορεινό πέρασμα της περιοχής με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή δεν υπολόγισαν σωστά τη στάθμη του νερού και στην προσπάθεια να διασχίσουν το ρέμα το ανδρόγυνο παρασύρθηκε από τα νερά.

Οι έρευνες για την αγνοούμενη σταμάτησαν λόγω σκότους και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Στην Καρδίτσα σημειώθηκε ο δεύτερος καταγεγραμμένος θάνατος, καθώς ένας 50χρονος, που εργαζόταν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης κοντά στη λίμνη Πλαστήρα, έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από το ρεύμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Σφοδρή χιονόπτωση στην Εύβοια

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Βόρεια Εύβοια, η οποία το καλοκαίρι επλήγη με σφοδρότητα από τις πυρκαγιές.

Προβλήματα από την κακοκαιρία Διομήδης σε περιοχές της Εύβοιας. Πηγή: Hellas Journal

Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, στην περιοχή σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση με τα μηχανήματα των δήμων να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί κάποιο χωριό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, τα «δόντια» της δείχνει η κακοκαιρία Διομήδης, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα επιδείνωση σε αρκετές περιοχές με χιόνια, θυελλώδεις βοριάδες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια της Αττική.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, σε ανάρτησή του στο Facebook, το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές της χώρα θα αγγίξει τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κακοκαιρία «Διομήδης» θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Συγκεκριμένα έγραψε:

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοστρώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.
Στο πρώτο μας βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των χιονοπτώσεων μέχρι και αύριο το πρωί.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και για τις επόμενες αρκετές ώρες στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες που μέσα στο Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ! Η εξέλιξη των ανέμων αποτυπώνεται στο δεύτερο βίντεο μας.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος όπως μπορούμε να δούμε στο τρίτο μας βίντεο με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού.

ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Όπως έχουμε ενημερώσει και σε πρόσφατη ανάρτησή μας, ο Χειμώνας ήρθε για να μείνει για το υπόλοιπο του μήνα τουλάχιστον μιας και ο “Ωμέγα” εμποδιστής που αναπτύσσεται στη δυτική βορειοδυτική Ευρώπη (τέταρτο βίντεο) θα στέλνει κατά περιόδους ψυχρά κύματα προς την περιοχή μας.

Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό προς τα μέσα της άλλης εβδομάδας να επηρεαστούμε από ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους για το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κλειστά σχολεία στην Εορδαία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου με απόφαση Δημάρχου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ισχυρό ολικό παγετό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Με την απόφαση αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Εν τω μεταξύ μία ώρα μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Κοζάνης. Με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Ειδικής Αγωγής του Δήμου, θα λειτουργήσουν στις 9:15, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με εκχιονιστικά και εκσκαφείς, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γρεβενών συνεχίζει τις εργασίες αποχιονισμού και ρίψης αλατιού, κρατώντας ανοιχτό, καθαρό και ασφαλές το ορεινό οδικό δίκτυο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Διομήδης». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ/STR μέσω ΚΥΠΕ

Υπερχείλισε ο Πηνειός – Αντιολισθητικές αλυσίδες και διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Εν τω μεταξύ αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κίνηση των οχημάτων, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία αυτών λόγω έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης σε πολλά άλλα σημεία. Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

α) επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης, από το 18ο χλμ,

β) επαρχιακή οδό Συκουρίου – Σπηλιάς, από το 4ο χλμ,

γ) επαρχιακή οδό Ελάφου – Σκλήθρου.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω έντονης βροχόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

α) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Μεσοχωρίου προς Δ.Δ. Βλαχογιαννίου,

β) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Δομένικου,

γ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Πραιτωρίου,

δ) στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Ευαγγελισμού προς Δ.Δ. Δομένικου,

ε) ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Κλεισούρας προς Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου,

στ) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Δελερίων,

ζ) 3ο χλμ. Αμπελώνα – Ροδιάς, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού,

η) επαρχιακή οδό από Γέφυρα Δ.Δ. Μεσαγγάλων προς παραλία Δ.Δ. Κουλούρας (θέση Καράβια),

θ) ιρλανδική διάβαση από Δ.Δ. Ομολίου προς Δ.Δ. Παλαιόπυργου,

ι) επαρχιακή οδό προς Δ.Δ. Κόκκινο Νερό,

κ) ανατολικό παράδρομο Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού,

λ) είσοδο Καλοχωρίου από την επαρχιακή οδό Όσσας – Χειμαδίου – Καλοχωρίου, λόγω υπερχείλισης ρέματος,

μ) επαρχιακή οδό που ενώνει Ραψάνη – Πυργετό μέσω της «Σμίξης», λόγω υποχώρησης της ιρλανδικής διάβασης στο ύψος του ρέματος,

ν) επαρχιακή οδό από Πυργετό προς Αιγάνη μέσω Ι. Μονής Αγ. Ραφαήλ, λόγω υπερχείλισης ρέματος,

ξ) 13ο χλμ επαρχιακής οδού Φαρσάλων – Καρδίτσας (χωριό Σταυρός).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, λόγω χιονόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

α) επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού, από τη διασταύρωση του χιονοδρομικού κέντρου Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι την διασταύρωση με την Ε.Ο.Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

α) επαρχιακό οδικό δίκτυο από Πορταριά έως Χάνια (‘Ανω Κλάδος Πηλίου)

β) επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχή Αγ. Γεωργίου Νοτίου Πηλίου (Κάτω Κλάδος Πηλίου)

γ) χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλα τα οχήματα που κινούνται από το αγρόκτημα Κουμούτση μέχρι και τα Χάνια.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε, στα ακόλουθα σημεία:

α) επαρχιακή οδό Μακρινίτσας – Βόλου (μέσω Κουκουράβας), από τη θέση «Αρχοντικό ΑΔΑΜ» έως τη θέση «Μπράνη» Μακρινίτσας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

– Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού και τμηματικής κάλυψης της γέφυρας που βρίσκεται στο 1ο χλμ. Επ. οδού Κλοκοτού – Μαραθέας Καρδίτσας, με ύδατα, διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε αμφότερα ρεύματα κυκλοφορίας, από την 23:35΄ ώρα χθες (11-01-2022), μέχρι την ύφεση των έντονων – δυσμενών καιρικών φαινομένων.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης στα εξής σημεία:

α) επαρχιακή οδό Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ. έως το 48ο χλμ. (από Αμάραντο έως Δολιανά (θέση Κουκουφλί),

β) Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας, από 31ο χλμ. (συνοικισμός Αγίου Γεωργίου Ελάτης) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου),

γ) επαρχιακή Οδό Πύλης – Μεσοχώρας, από 22ο χλμ. (Ισιώματα) έως 55 χλμ. (Μεσοχώρα),

δ) λοιπό επαρχιακό ορεινό δίκτυο Δήμου Πύλης Τρικάλων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

– Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων στα εξής σημεία:

α) γέφυρα Αμυγδαλής -Ελληνόκαστρου,

β) 2.400 χ/θ επαρχιακής οδού Μαγούλας Καρδίτσας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων

γ) είσοδο Αγ. Θεοδώρου από Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας,

δ) επαρχιακή οδό Σταυρού – Αγ. Θεοδώρου (βοηθητική οδός),

ε) επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Προδρόμου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω νέας γέφυρας Καλέντζη από νέα γέφυρα Καλέντζη έως Πρόδρομο (πρώην ζωοαγορά),

στ) 4ο χλμ. επαρχιακής οδού Ιτέας – Πέτρινου,

ζ) 1ο χλμ επαρχιακής οδού Γοργοβιτών – Μυρίνης,

η) 1ο χλμ επαρχιακής οδού Ηλιά Δήμου Παλαμά – Μικρού Βουνού Δήμου Κιλελέρ,

θ) 3ο χλμ επαρχιακής οδού Κόρδας Καρδίτσας – Κλοκοτού Τρικάλων.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα εξής σημεία:

α) από 16ο χλμ. επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου),

β) από 25ο χλμ επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Φράγματος (μέσω Καλλίθηρου),

γ) επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Νεοχωρίου), από 35ο χιλιόμετρο στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και εντός οικισμών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στην ίδια ανακοίνωση τονίζει πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Πλημμύρες προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργιες, από την έντονη κακοκαιρία, στην περιοχή Γοργοβίτες Καρδίτσας, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ μέσω ΚΥΠΕ

Σε ποια σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε τμήμα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα στην Ημαθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια και από το 85ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς).

Στο Κιλκίς, χρειάζονται αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων, στην Πέλλα στο οδικό δίκτυο προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας και στην Πιερία προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου.

Στην Χαλκιδική, η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες από το 70ο έως το 72ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού και από το 70ό έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη). Ακόμη, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βαρβάρας-Ολυμπιάδας και μέσα στο δημοτικό διαμέρισμα Ταξιάρχη.

Στα Γρεβενά η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Γρεβενών – Σαμαρίνας – Βασιλίτσας και Γρεβενών – Ζιάκα – Περιβολίου – Αβδέλας.

Στην Καστοριά στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) και Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στην Φλώρινα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 29ο χλμ, στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας και στην επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου.

Σε ισχύ είναι η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 12 τόνων στην εθνική οδό Φλώρινας – συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, από το 6ο χλμ. έως το 29ο χιλιόμετρο, ενώ στην δημοτική οδό Άνω Υδρούσας-Νυμφαίου έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία.

Νέα επιδείνωση – Χιόνια ακόμη και στην Αττική

Η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Τα παραπάνω προβλέπει σε ανάρτηση στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας ότι οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε:

«Συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες, με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές-ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως, οι χιονοστρώσεις, όπου αυτές παρατηρηθούν, δεν δείχνει να είναι αξιόλογες, με εξαίρεση τους ορεινούς-ημιορεινούς όγκους.

Στο πρώτο μας βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των χιονοπτώσεων μέχρι και αύριο το πρωί.

Το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος, όπως μπορούμε να δούμε στο τρίτο μας βίντεο, με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο, δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού».

Βελτίωση αύριο – Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και ισχυρός παγετός στα βόρεια

Μικρή βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα αποτελέσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10 ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 8 Μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Λιβυκό πέλαγος οι εντάσεις των βορείων ανέμων θα φτάνουν κατά περιόδους τα 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται βελτιωμένος καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / OPEN / ΕΡΤ

Δριμεία επέλαση του Διομήδη: Πλημμύρισαν χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, στην «κατάψυξη» πολλές περιοχές της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: