Η Βουλγαρία και τα Σκόπια “συναντώνται” σε μια ακόμα προσπάθεια για την άμβλυνση των διαφορών τους

File photo: Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντιμιταρ Κοβάτσεφσκι. EPA, GEORGI LICOVSKI




Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και των Σκοπίων πραγματοποίησαν κοινή σύνοδο την Τρίτη με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, (Veselin Toshkov).

Οι σχέσεις βρίσκονται στη δίνη μιας ιστορικής διαμάχης και έχουν οξυνθεί περαιτέρω αφότου η Βουλγαρία μπλόκαρε την προσπάθεια της γειτονικής βαλκανικής χώρας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Kiril Petkov επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία και συμφώνησε με τον ομόλογό του στα Σκόπια, Dimitar Kovacevski, να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους στη Σόφια την Τρίτη, λέγοντας ότι η ανανέωση του διαλόγου ήταν προς το συμφέρον και των δύο εθνών.

Ο Petkov μάλιστα δήλωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. «Θα προσεγγιστούν ζητήματα που παραγκωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καλύψουμε πολλά, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα γίνει γρήγορα».

Οι Petkov και Kovacevski ανακοίνωσαν τη δημιουργία ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι διασυνοριακές υποδομές, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν σιδηροδρομικές ή αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ αυτών των βαλκανικών γειτόνων.

ΠΗΓΗ: Associated Press, (Veselin Toshkov) – Bulgaria, North Macedonia meet to boost ties, ease strains

Ο “παπατζής” Ερντογάν προσεγγίζει το ΝΑΤΟ και αδειάζει τον Πούτιν: Απερισκεψία η εισβολή στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: