Οι νεκροί της covid είναι 18.800.000 και όχι 5,4 εκατ. υποστηρίζει ο Economist: Ποιοι και γιατί τους κρύβουν

Photo by Anna Shvets from Pexels




Σε 18, 8 εκατομμύρια υπολογίζει ο Economist τον πραγματικό απολογισμό των θανάτων από τον κορωναϊό παγκοσμίως.

Η εκτίμηση του περιοδικού βασίζεται στη μεθοδολογία των «υπερβαλλόντων θανάτων», δηλαδή στους πόσους περισσότερους θανάτους από κάθε αιτία παρουσιάζει μία χώρα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα των θανάτων επίσης από κάθε αιτία.

Ο υπολογισμός του πραγματικού αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι βεβαίως περίπλοκος και εξ ορισμού εμπεριέχει την πιθανότητα ανακριβειών.

Ωστόσο το βρετανικό περιοδικό έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που υπολογίζει τον αριθμό των θανάτων σε κάθε χώρα κάθε μέρα από την αρχή της πανδημίας και συμπληρώνει -όπου χρειάζεται- τις ελλείψεις από τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύουν κυβερνήσεις.

Ο πραγματικός αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων σύμφωνα με τον Economist

Έτσι στη νεότερη ενημέρωση του συγκεκριμένου μοντέλου, που επικαιροποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προκύπτουν εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό των θανάτων ανά τις ηπείρους σε σύγκριση με τους επίσημους αριθμούς θανάτων από COVID.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εμφανίζονται στην Ασία και στην Αφρική με +700 και +900%, αντιστοίχως, περισσότερους πραγματικούς θανάτους.

Ο αριθμός των επισήμως δηλωθέντων θανάτων που αποδίδονται στην Covid

Ειδικά στην Ασία, δεδομένου του πληθυσμιακού όγκου της Ηπείρου, τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε τεράστιους πραγματικούς αριθμούς: Συγκεκριμένα οι θάνατοι από Covid στην ασιατική Ήπειρο δηλώνονται επισήμως στους 1,261 εκατ. ενώ βάσι των υπολογισμών του Εconomist, οι υπερβάλλοντες θάνατοι κυμαίνονται μεταξύ ενός και 14 εκατομμυρίων.

Προσοχή για πιθανώς ευφάνταστες σκέψεις: Δεν πρόκειται για απόκρυψη στοιχείων, τουλάχιστον όταν δεν μιλάμε για ολοκληρωτικά ή αυταρχικά καθεστώτα, αλλά για θανάτους που καταγράφονται μεν επισήμως αλλά δεν αποδόθηκαν στην Covid.

Όπως εξηγεί το περιοδικό: «Η απάντηση στο ερώτημα πόσοι άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της Covid εξαρτάται αφενός από τα διαθέσιμα στοιχεία και αφετέρου από το πως ορίζει κανείς αυτό το «εξαιτίας». Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έχοντας προσβληθεί από την SARS-CoV-2, δεν υπεβλήθησαν ποτέ σε τεστ διάγνωσης που θα το πιστοποιούσε και άρα δεν συμπεριελήφθησαν στα επίσημα στατιστικά δεδομένα.

Αντίθετα, υπάρχουν άνθρωποι των οποίων ο θάνατος αποδόθηκε στην Covid-19, αλλά έπασχαν από άλλα νοσήματα που πιθανώς θα οδηγούσαν τη ζωή τους σε θάνατο σε κάθε περίπτωση μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Και πόσοι άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν βρήκαν ΜΕΘ στα γεμάτα νοσοκομεία από ασθενείς της COVID. (..) Έτσι, αντί να προχωρεί σε διαχωρισμούς θανάτων ανά αιτία, η προσέγγιση του Economist είναι να τους καταμετρά όλους με τη μέθοδο των ‘υπερβαλλόντων θανάτων’. Οι υπερβάλλοντες θάνατοι είναι η διαφορά από τον αριθμό των θανάτων σε μία δεδομένη χρονική περίοδο, ανεξαρτήτως αιτίας, και των θανάτων που κανονικά θα ανεμένοντο χωρίς να είχε συμβεί μια φυσική καταστροφή ή μια πανδημία.

Έτσι παρότι ο επίσημος αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι αυτή τη στιγμή στα 5.4 εκατομμύρια, η πιθανότερη εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι στα 18.8 εκατ. νεκροί. Για την ακρίβεια, είναι κατά 95% πιθανό η πραγματική τιμή των θανάτων να κυμαίνεται από 11.8 εκατ. ως 21.9 εκατ. επιπλέον θανάτους.

Με πληροφορίες από Economist

Νέα μελέτη: Ο κορωνοϊός μπορεί να εισβάλει σε καρδιά και εγκέφαλο λίγες μέρες μετά τη μόλυνση και να παραμείνει εκεί επί μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: