Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου: Το θαυμασμό του για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή εξέφρασε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

File photo Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT μέσω ΚΥΠΕ




Με τα πιο θερμά λόγια υποδέχτηκε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι την ελληνική παρουσία στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, με την Ελλάδα να αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη σημαντικότερη αντίστοιχη εκδήλωση στον αραβικό κόσμο.

«Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Χώρας του Νείλου, κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός συνοδευόταν από πλειάδα υπουργών, μεταξύ των οποίων η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Ινάς Άμπντελ Ντάγεμ, ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι, η υπουργός Περιβάλλοντος, η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί ειδικότερα ότι η υπουργός Διασποράς, Ναμπίλα Μάκραμ, εξέφρασε τα πιο θερμά της συγχαρητήρια για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις ελληνικές εκδόσεις ως ένα δείγμα της πρωτοβουλίας «ΝΟΣΤΟΣ» που ουσιαστικά δείχνει το «πάντρεμα» του ελληνικού πολιτισμού με τον αιγυπτιακό και γενικότερα αραβικό πολιτισμό.

Είναι σημαντικό ότι την έκθεση επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια φίλοι του βιβλίου, με την Ελλάδα φέτος να βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται στις 7 Φεβρουαρίου και στις οποίες θα γίνουν παρουσιάσεις ελληνικών εκδόσεων, αναφορά στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή, θα υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για τα ελληνικά παιδικά βιβλία και φυσικά θα υπάρχουν βιβλία των συγγραφέων που έχουν συνδέσει έντονα το όνομά τους με την Αίγυπτο, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί η καινοτόμα παρουσία με ένα διαδραστικό μονοπάτι πολιτισμού από το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, που προσκαλεί τους επισκέπτες στον κόσμο των μουσείων της Ελλάδας, ζωντανεύοντας εικονικά μπροστά τους τα αρχαιοελληνικά αλλά και σύγχρονα μνημεία και εκθέματα.

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή Ν. Κάτσικα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καϊρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: