Χωριστή συμφωνία με ΟΗΕ ζητά το ψευδοκράτος: Για να μπορεί να δραστηριοποιείται και να σταθμεύει τις δυνάμεις της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει. UN Photo, Loey Felipe




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύσκολη τη ζωή της Ειρηνευτικής Δύναμης θα κάνει το κατοχικό καθεστώς επειδή τα Ηνωμένα Έθνη δεν ζητούν τη συγκατάθεση του ψευδοκράτους για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τα όσα έλεγαν κατά καιρούς οι Τούρκοι, φαίνεται πως τώρα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Δηλαδή, για να δραστηριοποιείται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα θα πρέπει να ζητά την άδεια του ψευδοκράτους.

Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι η σύναψη χωριστής συμφωνίας του ΟΗΕ με το ψευδοκράτος για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Δηλαδή, με βάση την τουρκική προσέγγιση, το ψευδοκράτος είναι «χωριστό κράτος» έχει «κυριαρχία» στα… εδάφη του και για να μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να δραστηριοποιείται, να σταθμεύει τις δυνάμεις της, θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία.

Αυτή η στάση συνδέεται και με τη θέση της τουρκικής πλευράς για την ίση αντιμετώπιση του κατοχικού καθεστώτος με αυτή που τυγχάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνδέεται με το τουρκικό αφήγημα για δυο κράτη στην Κύπρο.

Οι εγκάθετοι της κατοχικής δύναμης με αφορμή την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας για έξι ακόμη μήνες, ισχυρίζονται πως η μη λήψη της συγκατάθεσης της «ΤΔΒΚ» για το ψήφισμα 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ισοδυναμεί με την παραβίαση των αρχών και των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών. Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

  • «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει ακόμα τις δραστηριότητές της στα εδάφη της ΤΔΒΚ με την καλή μας προαίρεση. Για την συνέχιση της παρουσίας και των επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα μας χρειάζεται μια νομική ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν η ΤΔΒΚ και τα ΗΕ. Λόγω του γεγονότος ότι όλες μας οι εκκλήσεις σε αυτό το θέμα παρέμειναν αναπάντητες, δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή εκτός από το να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Περαιτέρω, το λεγόμενο υπουργείο χαρακτηρίζει «απαράδεχτη την προσπάθεια επιβολής του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από το εν λόγω ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ», καθώς όπως αναφέρεται το μοντέλο αυτό «έχασε την ισχύ του, δοκιμάστηκε και εξαντλήθηκε». Η τουρκική πλευρά αντιδρά και για τις αναφορές στην Αμμόχωστο.

Στηρίζει η Άγκυρα

Ως αναμενόταν το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στη ίδια λογική με εκείνη του ψευδοκράτους. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι υποστηρίζει «πλήρως τη δήλωση του ‘’υπεξ’’ της ‘’τδβκ’’ σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

  • «Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ και πάλι δεν ελήφθη, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ. Αποφεύχθηκε με επιμονή η νομική ρύθμιση, αλλά η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της τδβκ. Υποστηρίζουμε πλήρως τα βήματα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα από τις αρχές της τδβκ ως προς αυτό», αναφέρει.

Συν πλην βλέπει η Λευκωσία

Βελτιώσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, βλέπει η κυπριακή Κυβέρνηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημειώνει τρία στοιχεία, τα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί αρκετά σημαντικά.

«Το πρώτο είναι ότι επαναβεβαιώνει το ψήφισμα τη βάση λύσης του Κυπριακού», είπε.

Δεύτερο σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είναι ότι επισημαίνεται η ανάγκη του διορισμού ενός απεσταλμένου, «ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει τα δύο μέρη να εξεύρουν το κοινό έδαφος που απαιτείται για την επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών».

Σημείωσε επίσης, ως τρίτο στοιχείο, το γεγονός ότι γίνεται ισχυρή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η αυτόνομη πορεία του Ερντογάν και τα παιχνίδια ισχύος: Πώς θα απαντήσουν οι ισχυρότεροι του;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: