Το (αναγκαστικό) μοντέλο Ανδρουλάκη: Αυτός θα μιλάει στους βουλευτές και ο Κατρίνης στη Βουλή

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Α) και ο εκτελεστικός πρόδρος της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης (Δ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, υπό την προεδρία του τελευταίου, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΑΛ/STR




Ένα νέο μοντέλο, για να ξεπεράσει τις αντικειμενικές δυσκολίες της απουσίας του από τη Βουλή, έως τις εκλογές, υιοθετεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκάλυψε ο στενός του συνεργάτης, βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, θα μιλήσει το Σάββατο το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ και θα τοποθετηθεί επί του Προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής εκτελεστικός πρόεδρος της Κ.Ο. θα μετάσχει στην συζήτηση που γίνεται ήδη στη Βουλή και η τοποθέτησή του, όπως είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος θα αποτελεί συνέχεια της αρχηγικής τοποθέτησης.

Αυτή θα είναι και η πρακτική που θα εφαρμόσει ο κ. Ανδρουλάκης για όλα τα μείζονα ζητήμα και με τον τρόπο αυτό σταδιακά θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να σχηματίσουν τη δική τους άποψη για τις θέσεις και τη «νέα» γραμμή που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές.

Είναι, όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος ένα νέο μοντέλο, που ξεπερνά τις πρόσκαιρες δυσκολίες τις οποίες όμως γνώριζε καλά και ενέκρινε το εκλογικό σώμα.

Όμως η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της παρθενικής του ομιλίας προς τους βουλευτές ήταν ο χρόνος.

Μέσα σε 7 λεπτά έκανε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση, προφανώς επηρεασμένος από τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι μέσα σε ελάχιστα λεπτά και κάνουν μια δομημένη και κατανοητή παρουσίαση των θέσεών τους. Χωρίς επαναλήψεις, σχοινοτενείς εκφράσεις και βερμπαλισμούς. Μένει φυσικά να φανεί αν θα παρασύρει και τους άλλους σε αυτό το μοντέλο ή αν θα συμβεί το αντίθετο.

Ανεξαρτήτως αυτών, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για λίγες ώρες προκειμένου να λάβει μέρος στην παραδοσιακή προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος ενόψει της συνόδου κορυφής.

Εκεί θα έχει τις πρώτες επαφές κορυφής με ομολόγους του πριν επιστρέψει πίσω για να συνεχίσει την προσπάθειά του, όπως ξεκίνησε χθες Τρίτη.

Στο προεδρικό Μέγαρο

Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου θα περάσει στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διπλή κατεύθυνση

Κινούμενος στη διπλή κατεύθυνση «ανανέωσης και σύνθεσης», όπως έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος, τη νέα δομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναλαμβάνει μέχρι τις προσεχείς εκλογές το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα παραμείνει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι η νέα ηγεσία επιχειρεί να συνδυάσει τη γενικότερη εικόνα «φρεσκαρίσματος» με την αξιοποίηση της μακροχρόνιας εμπειρίας του βουλευτή Αθηνών, ο οποίος κλείνει τον 32ο χρόνο συνεχούς παρουσίας στη Βουλή. Τηρούνται έτσι, κατά κάποιον τρόπο, και οι ηλικιακές, εσωκομματικές ισορροπίες, παράγοντας που αναμένεται να προσμετρηθεί σε ένα βαθμό και στη αναδιαμόρφωση της ευρύτερης δομής στη Χαριλάου Τρικούπη.

Χωρίς έκπληξη η θέση της γραμματέως της Κ.Ο. με τη βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η κυρία Λιακούλη ήταν μεταξύ των κοινοβουλευτικών που στήριξαν ανοιχτά τον ευρωβουλευτή, ενώ εκτιμάται ότι συνέβαλε στις πολύ καλές εκλογικές του επιδόσεις στη Θεσσαλία, μια κρίσιμη περιφέρεια με ισχυρές «παπανδρεϊκές» δυνάμεις.

Τα «ανοίγματα» που αναμένονταν από την πλευρά Ανδρουλάκη κατεγράφησαν στις εναπομείνασες θέσεις και ήταν αμφίπλευρα, κόντρα σε αρκετές εκτιμήσεις που ήθελαν κινήσεις μόνο προς το στρατόπεδο Λοβέρδου. Από τους «λοβερδικούς» βουλευτές επελέγη για β΄ κοινοβουλευτική εκπρόσωπος η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία (όπως και ο πρώην υπουργός) είχε εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή της προς τον κ. Ανδρουλάκη στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Η λιγότερο αναμενόμενη κίνηση ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Αρβανιτίδη στο νεοσυσταθέν πόστο του αναπληρωτή γραμματέα, δεδομένου ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ήταν ένας εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα όνειρα των πολιτών, δικές μας ευθύνες: Η πρεμιέρα Ανδρουλάκη στους βουλευτές [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: