Τα κρούσματα φτάνουν τις 20.000: Κυβέρνηση και ειδικοί σε απόλυτη σύγχυση στα όρια της ανυποληψίας

Άντρας ταΐζει τα περιστέρια, στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται πλέον στα όρια της ανυποληψίας καθώς σε καθημερινή βάση αναγκάζονται να παρακολουθούν «λαχανιασμένοι» τις εξελίξεις και να αναιρούν τον εαυτό τους.

Εδώ και αρκετές ημέρες συνεδριάζουν, αποφασίζουν, εξαγγέλλουν, διαβεβαιώνουν αλλά όσα λένε ισχύουν το πολύ για 24 άντε 48 ώρες.

Μόλις χθες, Δευτέρα, όταν τα κρούσματα ήταν 9.284 οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα με ισχύ από την 3η Ιανουαρίου 2022.

Και στις λογικές αιτιάσεις για το ότι η μια εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα ήταν χειρότερα αν τα μέτρα εφαρμόζονταν πριν καθώς θα μεταφερόταν η πίεση στα σπίτια και στα ρεβεγιόν.

Προφανώς, για κάποιο περίεργο λόγο κανείς τους δεν έβλεπε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα κρούσματα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη ίσως και πάνω από 20.000 ως συνέπεια του ατελείωτου «πάρτι» που έχει στηθεί στη χώρα καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών συμπεριφέρεται αψήφιστα, με εξαιρετική αφέλεια, λες και δεν υπάρχει αύριο.

Κι όμως το αύριο υπάρχει και είναι ζοφερό.

Αυτό το ανέκδοτο με τα μέτρα κράτησε πολύ, πάρα πολύ: Λαός σε αφασία, κυβέρνηση σε αμηχανία

Έτσι, η κυβέρνηση δηλώνει πλέον, καθυστερημένα, σε κόκκινο συναγερμό και ετοιμάζεται για νέα μέτρα που χθες δεν ήταν απαραίτητα.

Αύριο, Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών με αντικείμενο την επίσπευση της ισχύος των νέων μέτρων που αρχικά επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη να αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ενώ είπε πως δεν υπάρχει σκέψη να ανοίξουν αργότερα οι σχολικές μονάδες.

Ανοιχτό ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα τα νέα μέτρα, υπό το βάρος της μετάλλαξης Όμικρον είχε αφήσει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ. «Πάρα πολύ νέος κόσμος αυτή τη στιγμή νοσεί. Και θα νοσήσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Αν λοιπόν οι έφηβοι αισθανθούν πως έχουν εκτεθεί, τότε να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες του καθώς σε αυτές τις ηλικίες η παραλλαγή Όμικρον παραμένει επικίνδυνη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τα μέτρα που ισχύουν

Χθες, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί δεύτερο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωναϊού.

Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.

Στο τραπέζι ακόμη πιο σκληροί περιορισμοί

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.

Στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα σε λεωφορεία ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται στις εκδρομές.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.

Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.

Όμως αυτό που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η πιθανότητα να εφαρμοσθεί ένα «λάιτ» lockdown. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποκλείσει την πιθανότητα για ένα γενικό lockdown, ωστόσο το ζήτημα συζητείται συχνά πυκνά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στους κόλπους των ειδικών, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν πως η πορεία της Μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να ανακοπεί μόνο με ένα γενικό lockdown. Κάτι που όμως απορρίπτει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πιθανότητα αυτή είναι στο τραπέζι μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη με τη Μετάλλαξη Όμικρον και τα νοσοκομεία μπλοκάρουν. Κάτι που οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν.

Μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Ως τότε παρακάλια και προσευχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: