Στο Τσεσμέ βρέθηκαν τα πρώτα θύματα από το τσουνάμι του ηφαιστείου της Σαντορίνης [εικόνα]

Γενική άποψη της Σαντορίνης Image via pixabay.com Leonhard Niederwimmer / Austria




Πριν από περίπου 3.600 έτη το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη προκαλώντας μια καταστροφή όχι μόνο σε τοπικό αλλά ευρύτερο επίπεδο.

Οι επιπτώσεις της έκρηξης αποτελούν ένα μόνιμο αντικείμενο μελέτης. Θεωρείται ότι όσα ακολούθησαν της έκρηξης συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού. Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν και στην αρχαία Αίγυπτο.

Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ανθρώπινο θύμα της έκρηξης. Ακόμη και στην ίδια τη Σαντορίνη, στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτήρι, δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα.

Όμως, αρχαιολόγοι, πραγματοποιώντας ανασκαφές σε ένα αρχαιολογικό χώρο της ύστερης εποχής του χαλκού κοντά στον κόλπο του Τσεσμέ, ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα νεαρής ηλικίας και ενός σκύλου.

Η μελέτη των ευρημάτων και οι ραδιοχρονολογήσεις που έγιναν σε αυτά δείχνουν ότι ο άνδρας αυτός και ο σκύλος έχασαν την ζωή τους από ένα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου.

Τα λείψανά τους, όχι μαζί αλλά κοντά το ένα στο άλλο, βρίσκονται σε συντρίμμια που βρέθηκαν στο παραθαλάσσιο χωριό Τσεσμέ-Μπαγκλαράσι της Εποχής του Χαλκού, 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) από τη Θήρα στις τουρκικές ακτές.

Στο σημείο των ερευνών Τούρκων και Ισραηλινών αρχαιολόγοων στο Τσεσμέ
Credit: Vasif Sahoglu

Έτσι λένε η Beverly Goodman Tchernov, επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιων Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ο Βασίφ Σαχόγλου από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Και συμπληρώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το σημείο που βρέθηκε ο άνδρας και ο σκύλος δέχτηκε την «επίσκεψη» τεσσάρων διαφορετικών τσουνάμι τα οποία ήταν όλα προϊόν της έκρηξης του ηφαιστείου.

Η συνεργασία Τούρκων και Ισραηλινών ερευνητών ενίσχυσε σημαντικά την κατανόησή μας για την έκρηξη της Θήρας και τα επακόλουθα. Μια πτυχή είναι ο χρόνος της έκρηξης, ένας γρίφος στον οποίο έχουν δαπανηθεί ολόκληρες καριέρες. Τα οργανικά υπολείμματα στα κοιτάσματα των τσουνάμι έχουν χρονολογηθεί με ραδιενεργό άνθρακα γύρω στο 1612 π.Χ.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης περίεργους λάκκους σε όλα τα ερείπια, εικάζοντας ότι μπορεί να προέρχονται από την προσπάθεια των επιζώντων που αναζητούσαν απεγνωσμένα άλλους επιζώντες ή νεκρούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η έκρηξη συνέβη όχι νωρίτερα από το 1.612 π.Χ. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν. ο άνδρας αυτός και ο σκύλος θα είναι τα πρώτα θύματα της έκρηξης που γνωρίζουμε.

Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει νέα στοιχεία στο παζλ των επιπτώσεων της έκρηξης. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη είχαν κατεύθυνση νότια της Σαντορίνης, κυρίως προς την Κρήτη, και οι υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου υποδέχτηκαν μόνο την τέφρα της έκρηξης.

Με πληροφορίες από Haaretz.com  και vima.gr

Πώς θα είναι ο κόσμος το 2022: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν [web documentary]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: