Σκέψεις και προβληματικοί για τις Προεδρικές της Κύπρου: Όχι κ. Αβέρωφ, πάνω από το κόμμα είναι η Πατρίδα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος κειμένου έδωσε η εξής αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ κ.  Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματός του με θέμα τις υποψηφιότητες για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές.

Είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ: «Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η ενότητα της παράταξής μας. Γιατί χωρίς αυτήν, όλοι είμαστε ένα τίποτα!»

Από το απόσπασμα αυτό εγείρονται φυσιολογικά δύο καίρια ερωτήματα:

1ον Το διακύβευμα των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών δεν είναι η ανάδειξη και επιλογή του καλύτερου μεταξύ των υποψηφίων, αυτού δηλαδή που θα δημιουργήσει ελπίδες στον λαό για ένα καλύτερο αύριο, αλλά η …ενότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

2ον «Χωρίς την Παράταξή μας όλοι είμαστε ένα τίποτα». Δηλαδή εννοεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι όποιος δεν ανήκει σε Πολιτικό Κόμμα και ειδικά σ αυτή την περίπτωση   στον ΔΗΣΥ,  είναι απλώς ένα τίποτα. Ούτε και τα ίδια τα στελέχη του, ούτε και ο ίδιος είναι έστω «κάτι» χωρίς  την παράταξη αλλά ένα σκέτο «τίποτα».

(Η ρήση αυτή παραπέμπει και θυμίζει μια άλλη . . . εντολή αρχηγού Κόμματος, του τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια που συμβούλευε τους οπαδούς και τα στελέχη του με την επιταγή «το κόμμαν τζιαι τα μάθκια σας» . Φράση για την οποία ακόμα και μέχρι σήμερα τον χλευάζουν και τον λοιδωρούν !

Η Πατρίδα μας ευρίσκεται ενώπιον του φάσματος της υποδούλωσης, της κατάρρευσης και της καταστροφής.

  • Το εθνικό μας θέμα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα μεταξύ της διχοτόμησης και μιας κατ’ επίφασιν «διευθέτησης» την οποία συναποτελούν οι διαχρονικές απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις μας που κατ’ ευφημισμόν ονομάσαμε «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
  • Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει προσλάβει διαστάσεις μείζονος εθνικού προβλήματος που απειλεί την ασφάλεια του Κράτους και των Πολιτών, που έχει διαρρήξει και διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή και έχει επιφέρει καταλυτικές και μη ανατρέψιμες – δυστυχώς – επιπτώσεις στη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου από το 1990 μέχρι των ημερών μας.
  • Η διαφθορά, η διαπλοκή, η αναξιοκρατία, η αυθαιρεσία ,η φαυλότητα, η κρίση θεσμών και αξιών, η κομματοκρατία,  έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους και έχουν οδηγήσει το λαό μας στην απελπισία, την απαισιοδοξία και την παραίτηση και την απαξίωση.
  • Τα κοινωνικά προβλήματα, η κρίση στο θεσμό της οικογένειας, η εγκληματικότητα, τα αδιέξοδα στην Παιδεία, η απουσία προοπτικών για τη νεολαία και τους αυριανούς πολίτες, όλα αυτά και άλλα πολλά αναζητούν εναγωνίως τις λύσεις τους και παραπέμπονται μονίμως στις .. . Ελληνικές Καλένδες.

Αυτά – και όχι μόνον – αποτελούν το διακύβευμα των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών του 2023 και όχι τα όποια προβλήματα και αδιέξοδα  αντιμετωπίζει η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού  ή η οποιαδήποτε άλλη ηγεσία των πολιτικών κομμάτων που αναζητούν εναγωνίως λύσεις που θα τους επιτρέψουν είτε να …..επιβιώσουν είτε να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των Προεδρικών Εκλογών του 2023 είναι η μετάβαση από την παλιά γενιά των Πολιτικών – Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας – στην νέα.

Η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη είναι η τελευταία μιας σειράς θητειών από πολιτικούς που γέννησαν οι δεκαετίες από το 1960 και εντεύθεν (Μακάριος – Κυπριανού – Βασιλείου – Κληρίδης – Παπαδόπουλος – Χριστόφιας – Αναστασιάδης).

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τις πολιτικές και τα λάθη που διέπραξε ο καθένας από τους διατελέσαντες Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε και να απονείμουμε ευθύνες για τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.

Το 2023 ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων ιστορικών στιγμών και να αξιολογήσει αντικειμενικά και απερίσπαστα τον ηγέτη που θα μπορέσει να οδηγήσει τον τόπο μακριά από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε  και στους ορατούς κινδύνους που τον απειλούν.

  • Οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις του πάρε – δώσε, ο συναγελασμός ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων, ο διαμοιρασμός των λαφύρων της εξουσίας μεταξύ συνεργαζομένων κομμάτων, ο παραγκωνισμός των αρίστων και η επικράτηση των σκοπιμοτήτων, αποτελούν συνταγές του παρελθόντος που οδήγησαν την Πατρίδα μας στο χείλος της καταστροφής και τον Πολίτη στην απαξίωση από το πολιτικό γίγνεσθαι.

Ας κάνουν λοιπόν δεύτερες – και σοφότερες – σκέψεις όσοι εκ των Κομματικών Αρχηγών, και των λοιπών πολιτικών ταγών έχουν κατά νου να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους ως πρόβατα στις κάλπες με πολιτικά τεχνάσματα, ταχυδακτυλουργικές μεθοδεύσεις και αναχρονιστικές πρακτικές και τακτικές.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς ούτε και δηλητηριώδεις αλχημείες  .

Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
19/12/21

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μέτρα ομαλοποίησης με την κατοχή: 47 χρόνια μετά στόχος δεν είναι η βελτίωση του κλίματος αλλά η λύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: