Ποδόσφαιρο 2021: Πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε… Κορυφαίες στιγμές εντός και εκτός γηπέδων

Ο Λιονέλ Μέσι φωτογραφίζεται με τη νέα του φανέλα στην Παρί Σεν Ζερμέν που θα έχει τον αριθμό 30. Φωτογραφία via YouTube




Ήταν η χρονιά του Euro 2020, το οποίο η πανδημία Covid-19 μετέθεσε για το 2021. Το πανηγύρισε η Ιταλία στο Γουέμπλεϊ, νικώντας στα πέναλτι στον τελικό την Αγγλία.

Τα ίδια βήματα (διοργάνωσης και… μεταφοράς) ακολούθησε και το Copa America στη Βραζιλία, το οποίο κατέκτησε ξανά η Αργεντινή, για πρώτη φορά μετά το 1993.

To UEFA Nations League είχε -μετά την Πορτογαλία το 2019- και δεύτερη νικήτρια, αυτή τη φορά την Γαλλία στα γήπεδα της Ιταλίας, ο Λιονέλ Μέσι πάτησε ξανά, για έβδομη φορά, την κορυφή του κόσμου κατακτώντας τη «Χρυσή Μπάλα», η Τσέλσι πανηγύρισε το Champions League, η Βιγιαρεάλ το Europa League, ενώ ξεκίνησε τη… διαδρομή της η τρίτη διοργάνωση συλλόγων της UEFA, το Europa Conference League.

Αφήνοντας-προς το παρόν- πίσω το αποτυχημένο εγχείρημα της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, από 12 από τους πιο ισχυρούς συλλόγους, στο οποίο εξακολουθούν πιστοί μόλις τρεις (Ρεάλ Μαδρίτης, Mπαρτσελόνα, Γιουβέντους). Ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα στις 18 Απριλίου και μόνο δύο ημέρες αργότερα, το πρότζεκτ άρχισε να διαλύεται.

Παγκόσμιο σοκ σε… απευθείας μετάδοση προκάλεσε ο Κρίστιαν Έρικσεν, όταν κατέρρευσε (43΄) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία (0-1) για το Euro 2020. Το δικό του «αντίο» στο ποδόσφαιρο ανακοίνωσε (15/12) ο Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στήθος στο αγώνα με την Αλαβές (30/10), με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με καρδιακές αρρυθμίες που οδηγούν στην αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο. Ανησυχία και για την κατάρρευση του Αντάμα Τραορέ (Σερίφ) στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Τίρασπολ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, καθώς οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επέστρεφαν στα γήπεδα το 2021, μετά το “lockdown” του προηγούμενου έτους, υπήρχε μια απόχρωση που κυριαρχούσε. Συντριπτικά, το ποδόσφαιρο το 2021 ήταν η χρονιά των «μπλε». Από τους «ατζούρι» της Ιταλίας που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, στην Αργεντινή που κατέκτησε το Copa America και τους “Les Bleus” της Γαλλίας, οι οποίοι πανηγύρισαν το Nations League της UEFA.

Αλλά και στους συλλόγους η Τσέλσι σήκωσε το τρόπαιο του Champions League, στην Premier League οι “Sky Blues” της Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησαν τον τρίτο τίτλο τους σε τέσσερα χρόνια υπό τον Πεπ Γκουαρντιόλα και στη Serie A οι «νερατζούρι» της Ίντερ έβαλαν τέλος στο σερί εννέα πρωταθλημάτων της Γιουβέντους.

Δεν ήταν όλα μπλε φυσικά, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο LaLiga σε επτά χρόνια και, πιο προβλέψιμα, η Μπάγερν πήρε το ένατο διαδοχικό «στέμμα» της Bundesliga.

Η Μπαρτσελόνα όχι μόνο έχασε τον Μέσι που μετά από 21 χρόνια έβγαλε τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» για να φορέσει εκείνη της Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι, αλλά τα οικονομικά προβλήματά της αντικατοπτρίστηκαν στο γήπεδο, όταν απέτυχε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων του Champions League για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Στα απρόοπτα η επανάληψη της κλήρωσης για την φάση των «16» του Champions League, λόγω τεχνικού λάθους της UEFA, ενώ από το καλοκαίρι στα Κύπελλα Ευρώπης δεν ισχύει πλέον ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Απειλή… σχίσματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αιτία… «πολέμου» η πρόταση της FIFA για διεξαγωγή Μουντάλ κάθε δύο χρόνια, η οποία βρίσκει αντίθετη UEFA και CONMEBOL, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να απειλεί ακόμη και με αποχώρηση.

Ο προβληματισμός εξακολουθεί για τα φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα, θετική η αντίδραση με το… γονάτισμα στα στάδια που φιλοξένησαν αγώνες του Euro 2020, αλλά σίγουρα ελπίδα δημιούργησε η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα που είχαν «κλείσει» λόγω Covid-19, κάτι που πάντως συνέβη ξανά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» και την αύξηση κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης και μεταξύ των ομάδων, που οδήγησε σε αρκετές αναβολές αγώνων, εντός και εκτός συνόρων, και νέες εικόνες από άδειες εξέδρες.

Ήταν όμως και η χρονιά που το ποδόσφαιρο «αποχαιρέτησε» δικούς του ανθρώπους, ανάμεσά τους οι Γκερντ Μίλερ, Τζίμι Γκριβς, Ρέι Κένεντι, Λεοπόλδο Λούκε, Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΕΝ ΣΤΟΝ ΑΓΟΥΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΟΡΕ

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε… απευθείας μετάδοση, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε (43΄) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία (0-1) για το Euro 2020. Πρώτος ο συμπαίκτης του, Σίμον Κιάερ, έτρεξε να τον βοηθήσει, οι αδελφοί Μόρτεν και Αντρές Μπέσεν ήταν εκείνοι που πολέμησαν δίπλα-δίπλα, αυτοί που κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του εντός αγωνιστικού χώρου.

Η καρδιά του χτύπησε ξανά με τη χρήση απινιδωτή, ενώ στο νοσοκομείο του τοποθετήθηκε απινιδωτής, με τον οποίο όμως δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί στην Ιταλία. Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου ο 29χρονος Δανός μέσος άρχισε να προπονείται στο γήπεδο της Οντένσε -ομάδα των νεανικών του χρόνων- στην Δανία, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του με την Ίντερ.

Δυσάρεστη εξέλιξη για τον Σέρχιο Αγουέρο, που εγκατέλειψε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου. Στις 30 Οκτωβρίου και στη διάρκεια του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Αλαβές, ο 33χρονος Αργεντινός διεθνής επιθετικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνους στο στήθος, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου οι εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, έδειξαν ότι έχει καρδιακή αρρυθμία. Οι εξετάσεις και τα stress test, στα οποία υποβλήθηκε το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να δείχνουν ότι η παθολογία του είναι ασυμβίβαστη με την πρακτική του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Αποφάσισα να αφήσω το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η υγεία μου έρχεται πρώτη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο «Καμπ Νου». Έπαιξε σε τέσσερις συλλόγους (Ιντεπεντιέντε, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα) σημειώνοντας 385 γκολ σε 684 ματς, ενώ με την εθνική Αργεντινής είχε 101 συμεμτοχές και 42 γκολ.

Ο 26χρονος επιθετικός της Σέριφ Τιράσπολ από το Μάλι, Ανταμά Τραορέ, κατέρρευσε στο 79ο λεπτό του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (0-3) στους ομίλους του Champions League (24 Νοεμβρίου), πιάνοντας το στήθος του, αλλά χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του. Έγινε αλλαγή και αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια.

Η «ΓΕΝΝΗΣΗ», Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ Η…ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΩΝ «3» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ SUPER LEAGUE

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Απριλίου, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δοκίμασε ισχυρό σοκ από την είδηση της δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής Super League, (ESL)από 12 από τους πιο ισχυρούς συλλόγους: Ρεάλ Μαδρίτης, Mπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ.

Το πλάνο τους προέβλεπε τη δημιουργία ενός τουρνουά με μόνιμη εγγυημένη θέση για 15 ελίτ ομάδες από την ήπειρό μας, μαζί με πέντε «προσκεκλημένους» κάθε χρόνο, σε μια de facto αντικατάσταση του τρέχοντος Champions League, το οποίο είναι προσβάσιμο με βάση τα ετήσια αποτελέσματα των εθνικών πρωταθλημάτων.

Σε αντίθεση με ένα από τα θεμέλια που έκαναν το ποδόσφαιρο υπέροχο σε όλη την ιστορία του: την πιθανότητα του «μικρού» να νικήσει τον «μεγάλο».

Υπό την προεδρία του Φλορεντίνο Πέρεθ, στρατηγικού οραματιστή και κύριου υποστηρικτή της ιδέας, η ευρωπαϊκή Super League φαίνεται να αποτελεί το πολυτελές παιχνίδι μιας μικρής ομάδας ολιγαρχών, τραπεζιτών, σεΐχηδων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από μέρη με λίγη παράδοση στο ποδόσφαιρο.

Μόνο δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη 20 Απριλίου, το πρότζεκτ άρχισε να διαλύεται. Η κατάρρευση ξεκίνησε με την αποχώρηση των έξι αγγλικών συλλόγων, ακολούθησαν εκείνες των Ιντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης καιΜίλαν , αφήνοντας μόλις τρία από τα 12 ιδρυτικά μέλη «πιστά» στο έργο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.Ο πόλεμνος είχε. Την Τρίτη 20 Απριλίου, ανακοινώθηκαν προσωρινά μέτρα Δικαστηρίου της Μαδρίτης για την απαγόρευση σε FIFA, UEFA, ομοσπονδίες και πρωταθλήματα από το να εμποδίζουν τη Super League

Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», με αντάλλαγμα μια αρχική «επιδότηση» 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική «τούρτα» θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ένας από τους χρηματοδότες.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ESL

Η ESL γνώρισε την παγκόσμια κατακραυγή. Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κορυφαίες ενώσεις του ποδοσφαίρου (FIFA, UEFA), ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, φίλαθλοι, προπονητές και παίκτες, αλλά και τα ΜΜΕ, σε μία άτυπη συμμαχία απέναντι στους «12» και την δημιουργία της European Super League.

Η αντίδραση, αναμενόμενη και μεγάλη, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.

Πρώτοι απ΄όλους οι Βρετανοί, που είχαν άλλωστε και τις περισσότερες ομάδες.

«Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών… Θέλουμε να εξετάσουμε απολύτως όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές αρχές, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα προχωρήσει με τον τρόπο που προτείνεται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «λάθος» το εγχείρημα, τονίζοντας ότι «οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχθούν».

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, η ισπανική κυβέρνηση και υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπουργοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αλλά και ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όλοι τους εξέφρασαν δυσαρέσκεια, αντίθεση, αλλά και αποφασιστικότητα να σταματήσουν το νέο εγχείρημα.

Σήμα κινδύνου και από τον Τόμας Μπαχ μιλώντας στο συνέδριο της UEFA, ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, σε μια καλυμμένη αναφορά στην νέα ευρωπαϊκή Super League.

«Η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αθλητικό κίνημα να αναδυθεί από την πανδημική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αυτή η αξία έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τα προσωπικά συμφέροντα έχουν πάρει την πρωτοβουλία και αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αθλητισμού» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου απειλείται. Αμφισβητείται από μια καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση που αγνοεί τις κοινωνικές αξίες του αθλητισμού και τις πραγματικές ανάγκες στον κόσμο μετά τον κορωναϊό. Αυτό το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο απειλείται, επειδή η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνει έδαφος στους καθαρά προσανατολισμένους στο κέρδος στόχους των επενδυτών» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πολωτικό περιβάλλον, το στενό προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός κερδίζουν έδαφος πάνω από την αλληλεγγύη, τις κοινές αξίες και τους κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό το μάθημα ισχύει για όλους. Ισχύει επίσης για αθλητικούς οργανισμούς. Εάν όλα εξεταστούν από επιχειρηματική σκοπιά, τότε η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνεται» συμπλήρωσε.

Την καταδίκη της εuρωπαϊκής Super League συμφώνησαν, με κοινή δήλωσή τους, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη, στο 45ο Τακτικό Συνέδριο της UEFA που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρέ της Ελβετίας.

«Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η UEFA

Το Σεπτέμβριο (27/9) η UEFA ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την πειθαρχική δίωξη εναντίον των ομάδων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή Super League (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους), μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Μαδρίτης ότι δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις.

Η UEFA είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον των τριών συλλόγων, αλλά τον Ιούνιο ανέστειλε τη διαδικασία, αφού ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για δικαστική απόφαση του δικαστηρίου στη Μαδρίτη.

Τον Μάιο, οι εννέα από τις 12 ιδρυτικές ομάδες συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 25,7 εκατομμύρια ευρώ στην UEFA ως «χειρονομία καλής θέλησης».

Ωστόσο, τελικά η UEFA έκανε γνωστό ότι «ενόψει των εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών στη Μαδρίτη και για την αποφυγή τυχόν περιττών επιπλοκών … η UEFA δεν θα ζητήσει την πληρωμή οποιουδήποτε από τα συγκεκριμένα ποσά.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ»

Τα γήπεδα άρχισαν σιγά σιγά να έχουν και πάλι φιλάθλους, ανάλογα με τη χώρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μπροστά σε κόσμο έγινε ο τελικός του Champions League στο Πόρτο στις 29 Μαΐου, ενώ το Euro 2020 (που έγινε το καλοκαίρι του 2021), απλωμένο σε 11 πόλεις, είχε μεγάλη παρουσία φιλάθλων, σε κάποιες χώρες μάλιστα με χωρητικότητα 100% στις εξέδρες. Στη συνέχεια, επίσης με την έναρξη των πρωταθλημάτων, τα γήπεδα σε όλη την Ευρώπη άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους, προκειμένου να υποδεχθούν τους φιλάθλους, πάντα με διαφορετικά ποσοστά και υποχρεώσεις από χώρα σε χώρα.

Όμως η «αναζωπύρωση» της πανδημίας Covid-19 και η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» ανάγκασαν κάποιες χώρες σε «κλείσιμο». Έτσι για παράδειγμα, η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής στο Champions League ανάμεσα σε Μπάγερν και Μπαρτσελόνα (3-0) έγινε χωρίς φιλάθλους.

ΑΠΕΙΛΗ «ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απειλή «σχίσματος» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δημιούργησε η πρόταση της FIFA για διοργάνωση Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα επισκίαζε τόσο τις ηπειρωτικές διοργανώσεις συλλόγων, όπως το Champions League ή το Copa Libertadores, όσο και τις εθνικές διοργανώσεις, όπως το Εuro ή το Copa America.

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να «πέφτουν» στο τραπέζι των συζητήσεων συμβιβαστικές προτάσεις.

Τα πάντα ξεκίνησαν τον Μάιο, την ημέρα που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε τη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Τότε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανέθεσε στον επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Αρσέν Βενγκέρ, μια έκθεση που θα στάθμιζε τα οφέλη αυτής της πρότασης, ενώ του ζήτησε λύσεις για τον… «γρίφο» του αγωνιστικού προγράμματος.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Στις 8 Αυγούστου ο Λιονέλ Μέσι, με συνέντευξη Τύπου, αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα και έδωσε την δική του εκδοχή για το «διαζύγιο» με την ομάδα της Καταλωνίας. Έχοντας ενταχθεί στην Μπαρτσελόνα σε ηλικία 13 ετών, μετά από 21 χρόνια έβγαλε τη φανέλα των Καταλανών. Δύο ημέρες μετά (10/8) υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν συμβόλαιο 2+1 ετών και την επόμενη παρουσιάστηκε στο «Παρκ ντε Πρενς».

Ο διάσημος Αργεντινός, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “L’Equipe”, θα κερδίσει 110 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» στην Παρί Σεν Ζερμέν, εάν εκπληρώσει το τριετές συμβόλαιο του με την γαλλική ομάδα. Ακόμα πιο… περίεργο είναι ένα μέρος της ετήσιας πληρωμής που θα λάβει, αφού οι Παριζιάνοι θα του καταβάλουν ένα εκατομμύριο από αυτά τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο FG Token της Παρί Σεν Ζερμέν, το κρυπτονόμισμα του συλλόγου.

Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ EURO 2020

Η Ιταλία -για 2η φορά στην ιστορία της, μετά το 1968- κατέκτησε το Euro 2020 (11/6-11/7), που «μεταφέρθηκε» το 2021, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Nίκησε 3-2 στα πέναλτι την Αγγλία. Η Αγγλία μόλις στο 2΄ άνοιξε το σκορ με τον Σο, ενώ ο Μπονούτσι ισοφάρισε (67΄) για τους Ιταλούς, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ματς, αλλά και στην παράταση. Έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου πρωτανιστής ήταν ο Ντοναρούμα. Η σειρά: Μπεράρντι: γκολ 1-0, Κέιν: γκολ 1-1, Μπελότι: απόκρουση Πίκφορντ, Μαγκουάιρ: γκολ 1-2, Μπονούτσι: γκολ 2-2, Ράσφορντ: δοκάρι και άουτ, Μπερναρντέσκι: γκολ 3-2, Σάντσο: απόκρουση Ντοναρούμα, Ζορζίνιο: απόκρουση Πίκφορντ, Σάκα: απόκρουση Ντοναρούμα. Διαιτητής ήταν ο Ολλανδός Μπιόρν Κάιπερς.

Ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε σε 11 πόλεις. Οι 24 φιναλίστ αγωνίστηκαν σε Άμστερνταμ, Μπακού, Σεβίλη, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Λονδίνο, Μόναχο, Ρώμη και Αγία Πετρούπολη.

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ COPA AMERICA

H Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι νίκησε 1-0 τη Βραζιλία στο «Μαρακανά», στον τελικό του Copa America, και πανηγύρισε το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια (1998) και 15η στην Ιστορία της. Ο τελικός κρίθηκε από ένα λάθος της άμυνας των Βραζιλιάνων στο 22ο λεπτό, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Άνχελ Ντι Μαρία και με άψογο πλασέ πέρασε την μπάλα πάνω από το σώμα του Έντερσον, σκοράροντας ξανά μετά τρία χρόνια με την εθνική. Διαιτητής ήταν ο Ουρουγουανός Εστεμπάν Όστογιτς. Η Αργεντινή ισοφάρισε σε κατακτήσεις την Ουρουγουάη, που και αυτή μετρά 15.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, αφού παραιτήθηκαν λόγω αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 η Κολομβία και η Αργεντινή, που ήταν προγραμματισμένο να την φιλοξενήσουν από κοινού.

H ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ UEFA NATIONS LEAGUE

Η Γαλλία ήταν η νικήτρια του Nations League, νικώντας στο Μιλάνο με 2-1 στον τελικό την Ισπανία. Μπενζεμά (66΄) και Μπαπέ (80΄) σημείωσαν τα γκολ της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο Ογιαρθάμπαλ είχε ανοίξει το σκορ (64΄) για τους Ισπανούς του Λουίς Ενρίκε. Διαιτητής ήταν ο Άντονι Τέιλορ. Στον αγώνα για την τρίτη θέση, η Ιταλία επικράτησε με 3-2 του Βελγίου.

Η ΤΣΕΛΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ CHAMPIONS LEAGUE KAI SUPER CUP

Η Τσέλσι με γκολ του Κάι Χάβερτς (44΄) νίκησε 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League που έγινε στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο. Οι «μπλε» του Τόμας Τούχελ πανηγύρισαν και το Ευρωπαϊκό Super Cup, επικρατώντας 6-5 στα πέναλτι της Βιγιαρεάλ. Ζίγετς (27΄-Τσέλσι) και Μορένο (73΄-Βιγιαρεάλ) πέτυχαν τα γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αποτέλεσμα που δεν άλλαξε στην παράταση. Διαιτητής ήταν ο Αντόνιο Ματέου. Η σειρά των πέναλτι: Χάβερτς: απόκρουση Ασένχο, Μορένο: 0-1, Αθπιλικουέτα: 1-1, Μαντί: απόκρουση Κέπα, Αλόνσο: 2-1, Εστουπινιάν: 2-2, Μάουντ: 3-2, Γκόμες: 3-3, Ζορζίνιο: 4-3, Ράμπα: 4-4, Πούλισικ: 5-4, Φόιτ: 5-5, Ρούντιγκερ: 6-5, Αλμπιόλ: απόκρουση Κέπα.

Η ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ ΠΗΡΕ ΤΟ EUROPA LEAGUE

Η Βιγιαρεάλ αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και εύστοχη στη διαδικασία των πέναλτι, νίκησε 11-10 τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε το Europa League. Στον τελικό του Μπέλφαστ, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, χάρη στα γκολ των Ζεράρ Μορένο (29΄-Βιγιαρεάλ) και Καβάνι (55΄-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Διαιτητής ήταν ο Γάλλος Κλεμάν Τουρπέν. Η σειρά των πέναλτι: Ζεράρ Μορένο: 1-0, Μάτα: 1-1, Ράμπα: 2-1, Άλεξ Τέλες: 2-2, Αλκάθερ: 3-2, Φερνάντες: 3-3, Αλμπέρτο Μορένο: 4-3, Ράσφορντ: 4-4, Παρέχο: 5-4, Καβάνι: 5-5, Γκόμεθ: 6-5, Φρεντ: 6-6, Αλμπιόλ: 7-6, Τζέιμς: 7-7, Κοκλέν: 8-7, Λουκ Σο: 8-8, Γκασπάρ: 9-8, Τουανζέμπε: 9-9, Παού Τόρες: 10-9, Λίντελοφ: 10-10, Ρούγι: 11-10, Ντε Χέα: Απέκρουσε ο Ρούγι.

Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Μπαρτσελόνα νίκησε εύκολα -μέσα σε ένα ημίχρονο- με σκορ 4-0 την Τσέλσι στον τελικό που έγινε στο Γκέτεμποργκ και κατέκτησε το τρόπαιο. Λόιπολτς (1΄ αυτογκόλ), Πουτέγιας (14΄ πέναλτι), Μπονματί (20΄) και Χάνσεν (36΄) σημείωσαν τα τέρματα των «μπλουγκράνες». Διαιτητής ήταν η Γερμανίδα Ριέμ Χουσεΐν.

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ GOLD CUP ΤΗΣ CONCACAF

Οι ΗΠΑ με γκολ του Ρόμπινσον στην παράταση (117΄) νίκησαν 1-0 τo Μεξικό και κατέκτησαν το Gold Cup της CONCACAF, στον τελικό που έγινε στο Λας Βέγκας στις 2 Αυγούστου.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΗΡΕ ΤΟ EURO U21

Η εθνική Ελπίδων της Γερμανίας κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου U21, νικώντας 1-0 την Πορτογαλία στην Λιουμπλιάνα, με γκολ του Ενμέτσα στο 49΄.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Στη Γαλλία τον τίτλο κατέκτησε η Λιλ, με ένα βαθμό διαφορά από την Παρί Σεν Ζερμέν. Στην αγγλική Premier League πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μάντσεστερ Σίτι, αφήνοντας 12 βαθούς πίσω της τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία Premier League, όπου, μετά τους Γιούργκεν Κλοπ και Τόμας Τούχελ, έφτασε και ο συμπατριώτης τους, Ραλφ Ράνγκνικ, για λογαριασμό των «κόκκινων διαβόλων», καθώς θα καθήσει στον πάγκο τους έως το καλοκαίρι, ενώ για άλλα δύο χρόνια θα έχει ρόλο συμβούλου στη Γιουνάιτεντ.

Στην Ισπανία, η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε άφησε δύο βαθμούς πίσω της τη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε τον τίτλο, μετά από συναρπαστικό φινάλε.

Η Μπάγερν Μονάχου έφτασε εύκολα στον ένατο σερί τίτλο της στην Bundesliga, τερματίζοντας 13 βαθμούς μπροστά από την Λειψία, με τον Χάνσι Φλικ να αφήνει τον πάγκο των Βαυαρών για την εθνική Γερμανίας και να τον διαδέχεται στην FCB ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Στην Serie A ήταν η χρονιά της Ίντερ, που έφτασε στο «σκουντέτο» συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς παραπάνω από τη Μίλαν. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι επέστρεψε στην Γιουβέντους, ο Σιμόνε Ιντζάγκι πηγε στην Ίντερ, από την οποία έφυγε ο Αντόνιο Κόντε, ο Μαουρίτσιο Σάρι στη Λάτσιο και ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε τη Ρόμα.

ΔΥΟ COPA LIBERTADORES ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΠΑΛΜΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛ ΦΕΡΕΙΡΑ

Δύο Copa Libertadores σε λιγότερο από ένα χρόνο κατέκτησε η Παλμέιρας του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα. Πρώτα στις 30 Ιανουαρίου εκείνο για το 2020, νικώντας 1-0 στον τελικό του «Μαρακανά» τη Σάντος. Στις 27 Νοεμβρίου η Παλμέιρας επικράτησε 2-1 στην παράταση της Φλαμένγκο (Ραφαέλ Βέιγκα 5΄, Ντέιβερσον 95΄ – Μπαρμπόσα 72΄) στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο.

Από το 2018 η CONMEBOL είχε αποφασίσει πως για πρώτη φορά ο τελικός που θα κρίνει τον νικητή του Copa Libertadores (όπως άλλωστε και του Copa Sudamericana) θα είναι μονός και θα γίνεται σε ουδέτερο έδαφος. Φυσικά με χρήση της τεχνολογίας VAR.

Η Ατλέτικο Παραναένσε νίκησε 1-0 την Μπραγκαντίνο, επίσης στο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, με γκολ του Νικάο (29΄) και κατέκτησε το Copa Sudamericana στις 20 Νοεμβρίου. Ο τελικός για το τρόπαιο του 2020 διεξήχθη στις 23 Ιανουαρίου στην Κόρντοβα και πανηγύρισε η Ντεφένσα ι Χουστίσια νικώντας 3-0 τη Λανούς (Φρίας 34΄, Ρομέρο 62΄, Καμάτσο 90+2΄).

EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Ξεκίνησε η τρίτη διοργάνωση της UEFA, το Europa Conference League, στην οποία θέση στη φάση των ομίλων πήρε και ο ΠΑΟΚ. Ο νικητής της συγκεκριμένης διοργάνωσης θα εξασφαλίζει ένα «εισιτήριο» για τη φάση των ομίλων στο Europa League της επόμενης σεζόν.

ΣΕ ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥΤΕΓΙΑΣ Η «ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ»

Ο Λιονέλ Μέσι συνεχίζει να γράφει Ιστορία στο ποδόσφαιρο, κατακτώντας την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» (2009, 2010, 2011, 2012 2015, 2019, 2021), από το γαλλικό περιοδικό “France Football”.

Το βραβείο για τον καλύτερο επιθετικό της χρονιάς πήρε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, κορυφαίος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ο Τζίτζι Ντοναρούμα, ενώ το βραβείο «Ραϊμόν Κοπά», το οποίο απονέμεται στον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών, κατέκτησε ο Πέδρι.

Κορυφαία παίκτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Αλέξια Πουτέγιας της Μπαρτσελόνα.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, κορυφαία ομάδα για το 2021 αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι, με το συγκεκριμένο βραβείο να απονέμεται για πρώτη φορά.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ UEFA

Ο Ιταλός διεθνής μέσος της Τσέλσι, Ζορζίνιο, αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του Champions League για τη σεζόν 2020-21, ενώ καλύτερος προπονητής ανακηρύχθηκε ο Τόμας Τούχελ, που οδήγησε τους Λονδρέζους στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ (Ντόρτμουντ) αναδείχθηκε κορυφαίος επιθετικός της προηγούμενης σεζόν στο Champions League, σύμφωνα με την UEFA. Την αντίστοιχη διάκριση στις γυναίκες κέρδισε η Χένιφερ Ερμόσο της Μπαρτσελόνα. Καλύτερος μέσος αναδείχθηκε ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος πανηγύρισε με την Τσέλσι την κατάκτηση του τροπαίου της σεζόν 2020/2021.

Καλύτερη παίκτρια στη μεσαία γραμμή ήταν η Αλεξία Πουτέγιας, η οποία αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα.

Το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα πήγε στον Εντουάρ Μεντί της Τσέλσι. Η Σάντρα Πάνιος της Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε καλύτερη τερματοφύλακας στις γυναίκες.

Ο αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, Ρούμπεν Ντίας, αναδείχθηκε κορυφαίος οπισθοφύλακας, με την Ιρένε Παρέδες της Παρί Σεν Ζερμέν να είναι η καλύτερη αμυντικός στις γυναίκες.

Η UEFA απένειμε το βραβείο “President’s Award” για το 2021 στον αρχηγό της εθνικής Δανίας, Σίμον Κιάερ, όπως και στο ιατρικό επιτελείο του σκανδιναβικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που χάρη στην καίρια επέμβασή τους και τον απόλυτο επαγγελματισμό τους, έσωσαν τη ζωή του Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Ο ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ «ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ»

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εξασφάλισε το βραβείο του “Golden Boot 2020-21” («χρυσό παπούτσι»), το οποίο λαμβάνει ο κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο Πολωνός διεθνής επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου πέτυχε 43 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος και «προσπέρασε» τον θρυλικό Γκερντ Μίλερ, που είχε… σταματήσει στα 42 το 1972.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ- ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Συνέβη κι αυτό: Για πρώτη φορά η UEFA αναγκάστηκε να επαναλάβει κλήρωσή της. Στους «16» του Champions League, αφού πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήρωση, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναγκάστηκε να την ακυρώσει, προκειμένου να την επαναλάβει αργότερα, λόγω «τεχνικού λάθους».

«Έπειτα από ένα τεχνικό πρόβλημα με το λογισμικό ενός τρίτου παρόχου υπηρεσιών που δίνει οδηγίες για το ποιες ομάδες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους, προέκυψε ένα σημαντικό σφάλμα στην κλήρωση για τον γύρο των “16” του UEFA Champions League. Ως αποτέλεσμα αυτού, η κλήρωση κηρύχθηκε άκυρη και θα επαναληφθεί εξ ολοκλήρου στις 16:00» ανακοίνωσε η UEFA.

Στην προηγούμενη κλήρωση που ακυρώθηκε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αρχικά βγει λανθασμένα υποψήφια για να αντιμετωπίσει τη Βιγιαρεάλ (μολονότι οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στο πλαίσιο του 6ου ομίλου), δεν μπήκε στο «δοχείο» των νικητών των ομίλων μετά την κλήρωση της δεύτερης -στον 2ο όμιλο- Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ η Λίβερπουλ μπήκε επίσης κατά λάθος στο «δοχείο» για να αντιμετωπίσει πιθανώς την Ατλέτικο Μαδρίτης, παρόλο που έπαιξαν στον ίδιο όμιλο. Τα ζευγάρια συναντήθηκαν στη φάση των ομίλων, οπότε δεν μπορούσαν να κληρωθούν και στους «16». Έτσι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μετά τα παράπονα από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επανέλαβε την κλήρωση, που έφερε αντιμέτωπες τις Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μαδριλένους να διαμαρτύρονται, αφού η δική τους κλήρωση (με την Μπενφίκα) είχε προηγηθεί του λάθους της UEFA.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ

Ο κανονισμός των εκτός έδρας γκολ καταργήθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε η ισοπαλία μετά από 180 λεπτά -δύο αγώνων- οδηγεί στην παράταση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των τερμάτων που έχει σημειώσει κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας. Το εκτός έδρας γκολ έχει πλέον την ίδια… βαρύτητα με το εντός έδρας.

ΟΜΟΦΟΒΙΑ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η σκιά του ρατσισμού και της ομοφοβίας εξακολουθεί να… βρίσκεται πάνω από τα γήπεδα του κόσμου. Τα περιστατικά ρατσιστικών συμπεριφορών στα γήπεδα δεν έλειψαν, ενώ οι Άγγλοι διεθνείς δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση μέσω social media, μετά τον χαμένο τελικό του Euro 2020 από την Ιταλία, δείχνοντας τον βαθμό της αναγκαιότητας που υπάρχει ώστε οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με τους οπαδούς για να τους εκπαιδεύσουν σχετικά με τον ρατσισμό.

Φίλαθλοι της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα στοχοποιήθηκαν με αντισημιτικά συνθήματα, κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Europa Conference League με την Ουνιόν (3-0) στο Βερολίνο, περιστατικό που υποχρέωσε την UEFA να τιμωρήσει τη γερμανική ομάδα. Ήταν η πρώτη φορά που μία ισραηλινή ομάδα έπαιξε στο «Ολιμπιαστάντιον» της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας πριν από 85 χρόνια, το 1936, παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ.

Η UEFA, πάντως, αρνήθηκε τον φωτισμό της «Αλιάντς Αρένα» στα χρώματα του ουράνιου τόξου της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μία ημέρα πριν την αναμέτρηση Γερμανία-Ουγγαρία (23/6) για την 3η και τελευταία αγωνιστική στον 6ο όμιλο του EURO 2020. Οι φορείς της πόλης του Μονάχου θέλησαν να προβούν σ’ αυτήν την ενέργεια, αντιδρώντας σε έναν νόμο που φηφίσθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία.

H ΑΛΓΕΡΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η Αλγερία νίκησε με σκορ 2-1 την Τυνησία στην παράταση, στον τελικό του Αραβικού Κυπέλλου στο Κατάρ, κατακτώντας το τρόπαιο. Αμίρ Σαγιούντ (99΄) και Γιασίν Μπραχίμι (120+5΄) σημείωσαν τα γκολ των νικητών στο «Αλ Μπαΐτ Στέιντιουμ». Στον αγώνα για την τρίτη θέση, το Κατάρ επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 της Αιγύπτου (0-0). Η διοργάνωση αποτέλεσε γενική δοκιμή των υποδομών και των δυνατοτήτων υποδοχής της τελικής φάσης του Μουντιάλ, την οποία θα φιλοξενήσει το Κατάρ από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου 2022. Το Αραβικό κύπελλο διεξήχθη με 16 ομάδες και οι αγώνες έγιναν σε έξι από τα οκτώ γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2022.

ΘΛΙΨΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ»

Θλίψη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που και αυτή τη χρονιά αποχαιρέτησε δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι έγραψαν ιστορία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Γκερντ Μίλερ, που «έφυγε» στις 15 Αυγούστου. Υπήρξε αστέρας της Μπάγερν Μονάχου (1964-79) και της εθνικής Δυτικής Γερμανίας (1966-74), ο οποίος στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (1974) και πρωταθλητής Ευρώπης (1972) με τη «μάνσαφτ», ενώ τιμήθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα» (1970) και συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη FIFA 100 (2004).

Ο Μίλερ έπασχε από άνοια από το 2008 και τα τελευταία πέντε χρόνια έζησε σε γηροκομείο. Λόγω της ασθένειάς του, η οποία αποκαλύφθηκε από την Μπάγερν Μονάχου το 2015, ο Μίλερ δεν είχε εμφανισθεί δημοσίως επί σειρά ετών.

«Έφυγαν» ακόμη ο Τζίμι Γκριβς, ο Ρέι Κένεντι, ο Λεοπόλδο Λούκε, ο Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι, αλλά και ο διάσημος διαιτητής Σάντορ Πουλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σούπερ boxing day στην Αγγλία: Πολλά γκολ και νίκες για Σίτι, Άρσεναλ και Τότεναμ [highlights]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: