O Νίκος Χριστοδουλίδης γράφει στον Αβέρωφ Νεοφύτου, που δρα ύπουλα: Έχουμε ενώπιον μας εθνικές προκλήσεις, λέει

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Πρόωρο και μη επωφελή χαρακτηρίζει τον εσωκομματικό διάλογο στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) για την “κούρσα” των Προεδρικών Εκλογών στο παρόν στάδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για ανασκόπηση της πορείας προς τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Στην επιστολή ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει τον κίνδυνο ο διάλογος αυτός να επηρεάσει αρνητικά το κυβερνητικό έργο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η διακυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, παραθέτει τις ημερομηνίες των εσωκομματικών διαδικασιών που έγιναν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, από το 1993 μέχρι το 2018.

Υπενθυμίζει μάλιστα δηλώσεις του ιδίου του Αβέρωφ Νεοφύτου τον Νοέμβριο του 2021 στις οποίες περιέγραφε τους λόγους που θεωρούσε ότι είναι επίσης πρόωρη η συζήτηση για τις Προεδρικές εκλογές.

“Έχουμε πολύ χρόνο για τις προεδρικές εκλογές. Η Κύπρος έχει Πρόεδρο, Κυβέρνηση. Έχουμε εθνικές προκλήσεις και έγνοια μας είναι η οικονομική, πολιτική, και κοινωνική σταθερότητα της χώρας”, τονίζει πολύ ορθά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην επιστολή του, αφού σημειώνει ότι δυστυχώς λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να παραστεί στη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου, σημειώνει ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει ακόμα 14 μήνες που ισοδυναμούν σχεδόν με το ¼ της θητείας.

Υποδεικνύει ότι εκτός από πρόωρη η συζήτηση, θα επηρεάσει και αρνητικά τον κοινό στόχο για επιτυχή αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που η Κυβέρνηση έχει ενώπιόν της. Προσθέτει επίσης ότι με αυτό το σκεπτικό πορεύθηκε διαχρονικά ο ΔΗΣΥ, ειδικότερα όταν το κόμμα βρισκόταν στην εξουσία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του, σημειώνει ότι οι διαδικασίες για τις προεδρικές του 1993 ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 1992, για τις προεδρικές του 1998 τον Νοέμβριο του 1997, ενώ για τις προεδρικές του 2003 ο Γλαύκος Κληρίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητα του στις 3 Ιανουαρίου του 2003.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι για τις προεδρικές του 2008, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ιωάννη Κασουλίδη στις 25 Ιουνίου του 2007.

Αναφέρεται επίσης στο 2013 και τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 17 Μαρτίου του 2012, ενώ για τις προεδρικές του 2018, το Ανώτατο αποφάσισε τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στις 21 Οκτωβρίου του 2017.

Επικαλείται επίσης δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου στις 8 Νοεμβρίου στις οποίες ανέφερε ότι έχουμε πολύ χρόνο για τις προεδρικές εκλογές και ότι η Κύπρος έχει Πρόεδρο.

Παραθέτει επίσης απόσπασμα δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο στις οποίες ανέφερε ότι ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επικεντρώνονται στις εθνικές προκλήσεις και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζω οι προαναφερθείσες απόψεις να συμβάλλουν στον απαιτούμενο εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο, τόσο κατά τη σημερινή συζήτηση του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος μας, όσο και γενικότερα με τον απλό συναγερμικό κόσμο και την ευρύτερη κοινωνία, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της οποίας οφείλουμε πραγματικά να αφουγκραστούμε, σε συνάρτηση με άλλους, σχετικούς με το θέμα των Προεδρικών Εκλογών παράγοντες και δεδομένα», καταλήγει.

“Κλαίει και οδύρεται” ο Αβέρωφ

«Το διακύβευμα εδώ δεν είναι οι υποψηφιότητες. Δεν είναι καν η Προεδρία. Το διακύβευμα είναι η παράταξη. Η σοβαρότητα, η ενότητα και η προοπτική της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Αποφάσισε να συγκαλέσει σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 12 Μαρτίου 2022, για επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. Καθορίστηκε επίσης η 10η Ιανουαρίου 2022 ως η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε στην ομιλία του ότι κάθε στέλεχος δικαιούται να έχει φιλοδοξίες. «Είναι θεμιτό και επιθυμητό. Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα γεμάτο αξιόλογα στελέχη. Και να κάνει και εκστρατεία για να τις προωθήσει», συνέχισε, υποδεικνύοντας ότι αυτό που δεν δικαιούται κανένας είναι να περιφρονεί την παράταξη, «χωρίς την οποία κανείς μας δεν θα ήταν τίποτε», όπως είπε.

Συνεχίζοντας ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ακόμα πιο έντονος, δηλώνοντας πως κανένας δεν δικαιούται να υποτιμά την παράταξη, θεωρώντας ότι μπορεί να τη φέρει προ τετελεσμένων.

«Όλοι δικαιούνται να έχουν τις φιλοδοξίες τους. Ο πρόεδρος του κόμματος όμως, έχει ευθύνες», σημείωσε, προσθέτοντας πως έχει ευθύνη να διατηρήσει το κόμμα αυτό ενωμένο και δυνατό.

«Έχω ευθύνη να το προστατεύσω από μια καταστροφική εσωστρέφεια που κινδυνεύει να δηλητηριάσει τη βάση. Έχω ευθύνη να προφυλάξω και να μην επιτρέψω να τίθεται σε αμφισβήτηση η πολιτική φιλοσοφία αυτής της ιστορικής παράταξης», δήλωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επεσήμανε ακόμα ότι «αντί να συζητούμε για το αύριο, για τους τρόπους να αλλάξουμε παθογένειες και να λύσουμε πραγματικά προβλήματα του πολίτη, αναλωνόμαστε σε ανόητα κουτσομπολιά».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής και εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του κόμματος. Ιδιαίτερα έντονος στην τοποθέτηση του ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η ενότητα στην παράταξη και να αποφευχθούν φαινόμενα διάσπασης όπως αυτά των προεδρικών εκλογών του 2003. Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, πρότεινε επίσης τη σύσταση επιτροπής επιτήρησης της ενότητας του κόμματος ούτως ώστε η παράταξη να προχωρήσει ενωμένη με τις διαδικασίες της.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης: «Όταν μιλούν όλοι οι άλλοι για μένα, δεν υπάρχει ανάγκη να προσθέσω το παραμικρό», εκφράζοντας τη συμφωνία του με την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του κόμματος.

Παρούσα η Κυβέρνηση και ιστορικά στελέχη…

Με εξαίρεση τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη έντονη ήταν η παρουσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων κρατικών αξιωματούχων στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Το «παρών» τους δήλωσαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής, Μεταφορών Γιάννος Καρούσος, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Γεωργίας Κώστας Καδή, Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός κοινωνικής πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Παρόντες και πρώην Υπουργοί και ιστορικά στελέχη όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Παναγιώτης Δημητρίου, καθώς επίσης ο Φίλιππος Πατσαλής και Κωνσταντίνος Ιωάννου. Παρών επίσης ήταν και ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης και ο Επίτροπος Εθελοντισμού Παναγιώτης Σεντόνας.

Χριστοδουλίδης για σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ: “Πιο ισχυρές από ποτέ”, δήλωσε παρουσία του ισραηλινού πρέσβη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: