Ο απαράδεκτος και άθλιος βασανισμός ενός αθώου σκυλλάκου στην Άρτα: Κάποιος να παρέμβει επιτέλους…




Της ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ

Ερωτήματα εγείρει ο χειρισμός ιδίως του Αστυνομικού Τμήματος Αρταίων αλλά και του δήμου Αρταίων για την βάναυση κακοποίηση ιδιόκτητου σκύλου.

Πιο συγκεκριμένα, το σκυλί των φωτογραφιών είχε υιοθετηθεί από ιδιώτη πριν 8 έτη μέσω του Δήμου Αρταίων. Τουλάχιστον τα 5 τελευταία έτη ζούσε σε ακατάλληλες συνθήκες, σε κλουβί με πρόχειρο υποτυπώδες κατάλυμα γεμάτο λάσπη και κόπρανα, ήταν υποσιτισμένο -μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες ταϊζόταν συχνά από γείτονες- και διαβιούσε μαζί με κότες.

Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε έγγραφη επώνυμη καταγγελία από πολίτη την 25η Δεκεμβρίου γιατί το σκυλί φαινόταν πως είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο βίντεο φαίνεται να μην μπορεί καν να περπατήσει κανονικά, μοιάζει να έχει σχεδόν παραλύσει, ενώ έχει αιμάτωμα στα μάτια του. Το βλέμμα του μαρτυρά τον βασανισμό που υπέστη.

Η Αστυνομία την 25η Δεκεμβρίου και παρά την τραγική κατάσταση του ζώου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Την 26η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκ νέου έγγραφη καταγγελία από την ίδια πολίτη και η Αστυνομία και πάλι δεν προέβη σε καμία ενέργεια, δεν πραγματοποίησε έλεγχο, δεν προχώρησε σε αυτόφωρη διαδικασία ως όφειλε, δεν έκοψε καν πρόστιμα ως επίσης όφειλε και φυσικά δεν προχώρησε στην αφαίρεση του ζώου.

Ενήμερη ήταν και η Εισαγγελία της περιοχής, μάλιστα έχουμε αποκλειστικά στη διάθεσή μας την χειρόγραφη καταγγελία. Ούτε η Εισαγγελία προχώρησε σε κάποια σχετική ενέργεια. Εν αντιθέσει, δημόσιος λειτουργός φέρεται να ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του ζώου γιατί στις 26/12 το κλουβί γέμισε με πριονίδι προκειμένου να καλυφθούν οι ακαθαρσίες. Η καταγγέλουσα σημειώνει ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας την απέτρεπε να προχωρήσει σε μήνυση για την εξαφάνιση του σκύλου γιατί μπορεί ο κηδεμόνας να το πήρε σπίτι του…

Το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου ενημερώθηκε η αρμόδια του Δήμου Αρταίων για την τραγική κατάσταση του ζώου και την απραξία του Τοπικού Αστυνομικού Τμήματος από το Zero Stray Academy, στο οποίο συμμετείχε ως εκπαιδευόμενος Δήμος χωρίς όμως να ολοκληρώσει ποτέ το πρόγραμμα σπουδών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η αρμόδια αν και διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στα δέοντα και πάλι δεν έκανε απολύτως τίποτα μέχρι το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου. Τότε κλήθηκε από την δικηγόρο και καθηγήτρια του ZSA Μάρσα Δημοπούλου για να προσπαθήσει εκ νέου να την κατευθύνει και ανέφερε ότι μόλις έλαβε εισαγγελική εντολή. Ωστόσο, την ύπαρξη εισαγγελικής εντολής διέψευσε το απόγευμα σε σχετική επικοινωνία ο διοικητής του Τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, οι αρμόδιες αρχές -μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται φυσικά η Αστυνομία αλλά και ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία- μπορούν να αφαιρέσουν το ζώο χωρίς εισαγγελική παραγγελία σε εξαιρετικές καταστάσεις όπως αυτή (άρθρο 3 παράγραφος 6 και άρθρο 33 παράγραφος 1 του 4830/2021).

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα εφαρμοζόταν ο νόμος όσο κι αν διατεινόταν για τη μη εφαρμογή του η αρμόδια του δήμου Αρταίων, άμεση αφαίρεση ζώου χωρίς εισαγγελική εντολή έχει ήδη εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στην Κρήτη. Άρα μπορούσαν ήδη από την 25η Δεκεμβρίου να προχωρήσουν στην αφαίρεση του σκύλου χωρίς εισαγγελική εντολή είτε από την αστυνομία είτε από τον δήμο είτε από την δημοτική αστυνομία Αρταίων.

Η παθητική κακοποίηση του ζώου συνιστά ποινικό αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα αλλά η βάναυση μεταχείριση ζώου αποτελεί κακούργημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ.

Όσο η Αστυνομία, ο Δήμος, η Εισαγγελία αδρανούσαν κάποιος, όπως όλα δείχνουν, δημόσιος λειτουργός ειδοποίησε ξανά τον κηδεμόνα του κακοποιημένου ζώου και το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου το εξαφάνισε.

Μέχρι και το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου ο φερόμενος ως δράστης για τον ξυλοδαρμό και την εξαφάνιση του ζώου δεν συνελήφθη με τη διαδικασία σου αυτοφώρου. Εθελοντές και φιλοζωικές κάνουν ευθέως λόγο για παράβαση καθήκοντος και απειλούν με μηνύσεις και αναφορές στον Άρειο Πάγο.

Ενδεικτικό είναι ότι στην απόπειρα εντοπισμού του ιδιοκτήτη του ζώου διαπιστώθηκε ότι το κλουβί που διαβιούσε βρισκόταν σε χώρο του ελληνικού δημοσίου, άρα είχε γίνει και καταπάτηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Εάν δεν τολμήσουμε δεν θα λυθεί το Κυπριακό: Στη Λευκωσία επιμένουν σε μια αδιέξοδη και επικίνδυνη πορεία | Hellasjournal.com

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: