Μετάλλαξη χαμαιλέων με ισχύ θύελλας η Ομικρον: Εκρηξη μέσα στον Ιανουάριο και στην Ελλάδα βλέπουν οι επιστήμονες

Ενημερωτική πινακίδα στο Μανχάιμ. EPA/RONALD WITTEK




Ερωτηματικό παραμένει το εύρος της διασποράς της Όμικρον στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το πρώτο μεγάλο κύμα επέλασης αναμένεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.

Ο δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, έχοντας και την εμπειρία του Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, περιέγραψε τον τρόπο που θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε κ στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα είναι ο ρυθμός διπλασιασμού ανά 2,9 μέρες, είτε ανά 3,5, είτε ανά 4,5 μέρες δεν θα έχει τόση σημασία γιατί μια επιθετική φύση σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων», ανέφερε.

Με βάση αυτή την παραδοχή – να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες – που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο οδηγεί στο εξής:

Η πιθανή εξέλιξη των κρουσμάτων

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, την Πρωτοχρονιά θα είναι 416, στις 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ..

Δεδομένου ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερα των καταγραφομένων, τότε τα αντίστοιχα νούμερα

Αν λοιπόν οι άνθρωποι που νοσούν με Όμικρον είναι πενταπλάσιοι από αυτούς που καταγράφονται τότε, χθες είχαμε 130. Στις 26 Δεκεμβρίου θα’ ναι 780, 1η Ιανουαρίου θα είναι 3.120, 7 Ιανουαρίου 12.480, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 50.000 άνθρωποι θα νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε καταγράψει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση», αναφέρει ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς.

Τα πραγματικά κρούσματα Όμικρον στη χώρα μας εκτιμώνται σε πολλά περισσότερα, και από το γεγονός πως στην Ελλάδα, μόλις το 6% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ελέγχεται για το αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον..

Θύελλα που έρχεται

Δραματική ήταν χθες η προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων της Covid-19 καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη, ανέφερε:
«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

Τα συμπτώματα

Προβληματισμό πάντως προκαλούν πάντως οι επισημάνσεις των επιστημόνων για τα «παραπλανητικά» συμπτώματα που εμφανίζει η Όμικρον και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

• Ρινική καταρροή
• Ξηρό λαιμό
• Πονοκέφαλο
• Κόπωση
• Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ.

Στις ιδιομορφίες της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε και ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση.

«Είναι πολύ ανησυχητική, στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πονόλαιμος και καταρροή

«Είναι καθ’ οδόν» πρόσθεσε και εξήγησε ότι το νέο στέλεχος «επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά». Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι ξέρουμε ότι αυτοί που είναι καλά εμβολιασμένοι δηλαδή με τρεις δόσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτήν την παραλλαγή του ιού. «Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση» τόνισε.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η φυσική ανοσία όντως δεν προστατεύει από την παραλλαγή Όμικρον και φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα από τη φυσική νόσο κάτι που χαρακτήρισε «περίεργο» καθώς, όπως είπε, συνήθως ισχύει το αντίθετο. «Ξέρουμε» ανέφερε ο κ. Χρούσος ότι αν έχει κάποιος νοσήσει και κάνει ένα και δύο εμβόλια μετά είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη νόσο.

Ερωτηθείς για τα συμπτώματα της Όμικρον τα οποία θυμίζουν απλό κρυολόγημα ο καθηγητής σημείωσε: «Ετσι είναι. Αρχικά οι κορωνοϊοί ήταν ιοί του κοινού κρυολογήματος, απλώς έτυχε και κάνανε αυτές τις μεταλλάξεις που τους κατέστησαν «σοβαρούς και θανατηφόρους». Είναι δύσκολο να πεις από τα συμπτώματα τι συμβαίνει πρέπει να γίνεται το τεστ, ανέφερε ακόμα.

Απαντώντας στην ερώτηση τι είναι εκείνο πού πρέπει να μας θορυβήσει και ειδικότερα σε σχέση με τα παιδιά αναφέρθηκε κατά πρώτον στον πονόλαιμο και δεύτερον στην καταρροή. Δεν φαίνεται να παρατηρείται πυρετός που επιμένει.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η μετάλλαξη Όμικρον στην αρχή μοιάζει με απλή γρίπη: Ύπουλα τα συμπτώματα του πρώτου 48/ωρου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: