Η Τουρκία είναι μέρος του “πολέμου” στην Ουκρανία αλλά ο κ. Πούτιν …αγναντεύει: Αν και ομιλεί για “καταστροφική συμπεριφορά” του Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. EPA, VLADIMIR SMIRNOVSPUTNIK, KREMLIN POOL




Στην ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Tomas Avenarius αναφέρεται στα τουρκικά drones τύπου ‘Bayraktar Akinci’, τα οποία είχαν συνδράμει στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στην πρόσφατη μεταξύ τους σύρραξη, και τα οποία όμως έχει στη διάθεσή της και η Ουκρανία.

Δεδομένης της επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει παραγγείλει νέα drones αυτού του τύπου, κάτι που έχει ανησυχήσει τη Μόσχα, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση.

Τίτλος: «Με τουρκικά όπλα»
Υπότιτλος: «Στη διένεξη για την Ουκρανία παίζει ρόλο και η Τουρκία»

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει ηγέτιδα χώρα στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, και μάλιστα κατασκευάζει drones, φρεγάτες, ρουκέτες, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία πουλά σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Καζακστάν και την Ουκρανία, επισημαίνει ο Τ. Avenarius.

Επομένως, συνεχίζει η ανταπόκριση, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία που προμηθεύει με οπλικά συστήματα την Ουκρανία, και μάλιστα σχολιάζεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν (Erdogan) δεν προσπαθεί να αποφύγει τις διενέξεις όταν πρόκειται για την αγορά ή και την πώλησή τους.

Τα πράγματα όμως τώρα δυσκολεύουν για τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς ο Ρώσος ομόλογός του, Wladimir Putin, κατηγόρησε την Άγκυρα για «καταστροφική συμπεριφορά» και πρόκληση, αλλά και την Ουκρανία για υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ και ότι απειλεί τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και χώρα που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και ελέγχει τα θαλάσσια περάσματα του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μέσω των οποίων έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα τόσο τα νατοϊκά όσο και τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ανταπόκριση, η Άγκυρα είναι σημαντικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Ουκρανίας, την οποία έχει στηρίξει και στο ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται επίσης σε αντίπαλα στρατόπεδα και σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο στη Συρία ή τη διένεξη στον Καύκασο, παρόλα αυτά συχνά εργάζονται από κοινού κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά και στο θέμα των οπλικών συστημάτων, καταλήγει η ανταπόκριση.

Εξηγεί ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-16, η Άγκυρα μπορεί να στραφεί στη Ρωσία για μαχητικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung – Tomas Avenarius

Ας κάνουν ό,τι θέλουν, λέει ο Ερντογάν: Άκυρες για μας οι αποφάσεις Συμβουλίου Ευρώπης για Καβαλά και Ντεμιρτάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: