Η σημερινή Τουρκία: Στους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ ρωτώντας πολίτες επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Πριν από πέντε χρόνια, η Τουρκία έπαψε πλέον να αλλάζει την ώρα και επέλεξε να μείνει μόνιμα στη θερινή ώρα. Το αποτέλεσμα, είναι υψηλότερο κόστος ενέργειας που κανείς δεν μπορεί να πληρώσει, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Στους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ ρωτώντας πολίτες επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Τούρκος πολίτης ξυπνάει σε μια πολύ πιο σκοτεινή Τουρκία από πριν. “Σκοτεινή”, γιατί η δημοκρατία συνεχίζει να καταρρέει από μέρα σε μέρα. Κυριολεκτικά ξυπνάει στο σκοτάδι χάρη στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Albayrak), το γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), τον οποίο έκανε Yπουργό Ενέργειας το 2015.

Όταν κάποιος ξυπνάει ενώ δεν έχει ξημερώσει, καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Μαζί με την κατανάλωση, έχουν αυξηθεί και οι τιμές της ενέργειας. Από το 2016, η ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει 122% πιο ακριβή. Μόνο το 2021 η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε δέκα φορές. Ο πληθυσμός διαμαρτύρεται, ο Albayrak μπορεί να έφυγε από το Υπουργείο Ενέργειας και κατόπιν από το ΥΠΟΙΚ, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να πλουτίζει τους πιστούς σε αυτή επιχειρηματίες. Για τους πολίτες, αντιθέτως, η εξαθλίωση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με έρευνες, το 76% των πολιτών πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει. Ακόμη και το 56% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Το γεγονός ότι το 63% των τραπεζικών καταθέσεων επενδύονται πλέον σε ξένα νομίσματα δείχνει πόσο μικρή εμπιστοσύνη υπάρχει στην οικονομική πολιτική του Erdogan.

Και τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν χρήματα να καταθέσουν στην τράπεζα; Χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες ή λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια. Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Προεδρικό Μέγαρο, το ποσοστό όσων αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους αυξήθηκε κατά 127% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο Ερντογάν συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν υπομονή, παραπέμποντας σε στίχους του Κορανίου : “Θα σας δοκιμάσουμε με λίγο φόβο και πείνα και απώλεια αγαθού και ζωής και καρπών”.

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στη χώρα δείχνει ότι η δοκιμασία του Αλλάχ επηρεάζει μόνο τους πολίτες. Το Παλάτι φαίνεται να εξαιρείται από αυτό. Γιατί σε αυτή τη χώρα που οι πολίτες παλεύουν να χορτάσουν, η ετήσια δαπάνη για τη γαστρονομία του παλατιού έχει ανέβει στις 816.000 ευρώ. Και το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους το ποσό για την προστασία του Erdogan ξεπερνά ήδη τα 16,4 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: FAZ – Wir sitzen in der Finsternis

Ο “πόλεμος” για τα F-35 και τα drones: Το μπρα ντε φερ των Αμερικανών με τους Εμίρηδες για την παραγγελία μαμούθ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: