Η παγκόσμια τραγωδία, οι διχασμένες κοινωνίες για τα εμβόλια: Ποια είναι η ρίζα του κακού της πανδημίας;

People take part in a protest against the coronavirus restrictions in front of the Alte Oper opera house in Frankfurt am Main, Germany, 04 December 2021. EPA, CONSTANTIN ZINN




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πριν από δύο χρόνια, ένας ιός που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας πυροδότησε μια παγκόσμια πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διάφορες επιστημονικές ομάδες, από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαν καταγραφεί σ’ αυτή την κινεζική πόλη πολλές περιπτώσεις ασθενών που αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία ήταν πανομοιότυπα με τα συμπτώματα της πνευμονίας.

Παρά το γεγονός ότι Κινέζοι γιατροί και επιστήμονες είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας τους, ζητώντας «επείγουσα δράση», οι κρατικοί αξιωματούχοι απέκρυψαν την πραγματική έκταση του κινδύνου.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, το καθεστώς του Πεκίνου αποφάσισε να «σφραγίσει» την Ουχάν. Αλλά, ήταν ήδη πολύ αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στον υπόλοιπο κόσμο.

  • Μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, έχουν χάσει τη ζωή τους 5.263.19 άνθρωποι, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Worldometers, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι και διπλάσιος.

Όλες σχεδόν οι χώρες συνεχίζουν να υποφέρουν και να δοκιμάζονται από τις πολύπλευρες συνέπειες της πανδημίας.

Οι κοινωνίες είναι διχασμένες και δηλητηριασμένες για τα εμβόλια και τα περιοριστικά μέτρα, ενώ υπολογίσιμο ποσοστό ατόμων σε πολλά κράτη και περιοχές αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση σύμφωνα με θρησκευτικές ή πολιτικές αντιλήψεις, καθώς και μέσα από περίεργες έως και ηλίθιες θεωρίες συνωμοσίας.

Η Ελλάδα, με 11 εκατομμύρια πληθυσμό, από την έναρξη της πανδημίας, καταγραφεί συνολικά 18.516 θανάτους,

Η Κίνα, με πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο ανθρώπους, καταγράφει μόνο 4.636 θανάτους και σε καθημερινό επίπεδο από 30 έως 90 κρούσματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 330 εκατομμύρια πολίτες, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά σε θανάτους από κορωνοϊό, ξεπερνώντας τις οκτακόσιες χιλιάδες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάτι βρομάει στο όλο σκηνικό. Ακόμα και αν ολόκληρη η Κίνα βρισκόταν σε αυστηρή καραντίνα για δυο χρόνια, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που δημοσιοποιούνται δεν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη το τι συμβαίνει σε όλα τα άλλα μεγάλα και μικρά κράτη.

Την ίδια στιγμή, το καθεστώς της Κίνας συνεχίζει να θέτει εμπόδια για τη διεξαγωγή μίας πλήρους και διαφανούς επιστημονικής έρευνας για την προέλευση του ιού.

  • Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δημιουργούν ελπίδα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά συνάμα και ανησυχία για πιθανή ανεξέλεγκτη πορεία της μέσα στην επόμενη χρονιά, παρουσιάστηκαν από κορυφαίους επιστήμονες σε διεθνές διαδικτυακό συνέδριο (Reuters Total Health – 15 έως 18 Νοεμβρίου), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Οι απόψεις των περισσοτέρων ομιλητών συνέκλιναν στο γεγονός ότι μοναδική διέξοδος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, από τη ζοφερή πραγματικότητα είναι ο πλήρης εμβολιασμός (συμπεριλαμβανομένης και της τρίτης – ενισχυτικής δόσης). Επιπλέον, αρκετοί υποστήριξαν ότι τα αντιικά χάπια, καθώς και οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, αναμένεται να βοηθήσουν καθοριστικά για να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες βαριές νοσήσεις και θάνατοι.

Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την παγκόσμια τραγωδία, ο κόσμος έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση να αναζητήσει επίμονα τη ρίζα του κακού.

Αν είναι έγκλημα και η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να δράσει, πέρα από συμφέροντα και συμμαχίες, για να επιδιώξει τη διαλεύκανσή του, τότε θα ακολουθήσουν πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Ακόμα και στην περίπτωση που αποδειχτεί η πιο «αθώα ερμηνεία» για το πώς και από πού ξεκίνησε ο ιός, θα αποτελέσει καθοριστικό γεγονός για τη σωστή προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παραλλαγή Όμικρον αναδεικνύουν και πάλι την έντονη ανάγκη για να ριχτεί άπλετο φως όσον αφορά την προέλευση του κορωνοϊού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και του αυταρχισμού: Η πανδημία τα ανέδειξε όλα: Διαφθορά, παραπληροφόρηση και φανατισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: