Η Όμικρον καλπάζει: Δραστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο – Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, φιλολογεί…

File Photo «Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΥ EPA/MARTIN DIVISEK,




Σε όλο τον κόσμο έχει σημάνει «συναγερμός» για την μετάλλαξη Όμικρον, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πρόκειται για τραγωδία του σημερινού πολιτισμού μας.

Κι ενώ τα συστήματα υγείας, παγκοσμίως απειλούνται με κατάρρευση που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες  καθώς τα συστήματα υγείας θα καταρρεύσουν λόγω της μεταδοτικότητας ο ΠΟΫ διατυπώνει δραματική έκκληση σε όλο τον κόσμο επισημαίνοντας τους κινδύνους υπερεμετάδοσης κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως εγκλωβισμένη στην δική της ρητορική και τα επιχειρήματα των περασμένων εβδομάδων και μηνών δείχνει διστακτική και αρκείται σε παρακάλια και ξόρκια. Αποφεύγει να μιλήσει για ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα αλλά την ίδια ώρα δεν το αποκλέιει για τη νέα χρονιά.

Είναι προφανές ότι η σύσταση για self test προς τους πολίτες αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό καθώς οι μεν ανεμβολίαστοι είναι ανένδοτοι και ασυνείδητοι, οι δε εμβολιασμένοι εφυσηχασμένοι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό.

Άρα, η ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Ιανουάριο απλώς θα έχει προκαλέσει έναν τεράστιο αριθμός κρουσμάτων από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον που ήδη φάνηκε στα λύμματα της Θεσσαλονίκης χωρίς καν να έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα.

Την ίδια ώρα, συντονισμένοι με τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί προειδοποιούν για τσουνάμι κρουσμάτων και δραματικές συνέπειες τόσο για το σύστημα υγείας, όσο κυρίως για τη ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Με τα κυριότερα εμπόδια στην αντιμετώπιση της συμφοράς να είναι από την μία η αδιαφορία των πλουσίων χωρών για τον εμβολιασμό του Τρίτου Κόσμου, που ανακυκλώνει την πανδημία παράγοντας μεταλλάξεις και από την άλλη η εμμονή των αντιεμβολιαστών που αποτρέπει μεγάλο ποσοστό πολιτών να εμβολιαστούν.

Έρχεται “τσουνάμι” στην Αττική

Για την αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα Αττικής και Κρήτης μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι, μετά από τρεις εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται. «Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι εδώ και έναν μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ3,  εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά –και πολύ συγκεκριμένα-, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά η Όμικρον θα αντιπροσωπεύει το 50% των κρουσμάτων

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

«Ακυρώστε εκδηλώσεις, για να μην ακυρωθούν ζωές», η δραματική έκκληση ΠΟΥ

Η Ισπανία κατέγραψε χθες εθνικό ρεκόρ 49.823 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24ώρες, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου και ανερχόταν σε σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Τον δραματικό τόνο που κυριαρχεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, έδωσε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δια στόματος του επικεφαλής του, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις χώρες να ακυρώσουν events και ό,τι άλλο εορταστικό έχουν διοργανώσει.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», με τη μετάλλαξη Όμικρον να αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Nέοι περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη

Οι χθεσινές αποφάσεις της διάσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σόλτς με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων προκάλεσαν διφορούμενες αντιδράσεις. Κριτική άσκησαν πολιτικοί των δύο χριστιανικών κομμμάτων CDU/CSU και του κόμματος

Η Αριστερά, αλλά και των Πρασίνων, οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα δεν αρκούν για να αποτρέψουν μια ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Γαλλία, όπου το 20% των θετικών κρουσμάτων είναι πλέον της Όμικρον, δεν αποκλείει να προχωρήσει «πέραν» των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ στην περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας».

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία ως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, απέναντι στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην Φινλανδία, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 21:00 και θα κλείσουν στις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση. Περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στην χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Ιαπωνία, η αλυσίδα ταχείας εστίασης MacDonald’s ανακοίνωσε ότι για μια εβδομάδα, ως τις 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματά της στη χώρα θα πωλούν μόνον μικρές μερίδες πατάτες τηγανιτές λόγω «καθυστερήσεων στον εφοδιασμό» που συνδέονται με τις πλημμύρες στον Καναδά και την πανδημία του νέου κορωναϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, ethnos.gr

Μετάλλαξη χαμαιλέων με ισχύ θύελλας η Ομικρον: Εκρηξη μέσα στον Ιανουάριο και στην Ελλάδα βλέπουν οι επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: