Οι επιστήμονες διαφωνούν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Υποστηρίζουν ότι απαιτούνται πιο σθεναρά μέτρα

US President Joe Biden speaks on the Covid pandemic in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 21 December 2021. EPA, JIM LO SCALZO




Σε συνεντεύξεις στην εφημερίδα New York Times, την Τρίτη, ορισμένοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον απαιτεί πιο σθεναρά μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ορισμένοι εξέφρασαν απογοήτευση και ανησυχία για αυτό που περιέγραψαν ως μια δειλή απάντηση στην απειλή για τη δημόσια υγεία και «θρήνησαν» για την προφανή έλλειψη βούλησης μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας γενικότερα για πιο επιθετικά βήματα.

Η κρίση φουντώνει τη στιγμή που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι φοιτητές επιστρέφουν στα σπίτια τους για τις διακοπές και μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι ή ξεκινούν ταξίδια που μπορεί να εξαπλώσουν περαιτέρω τον ιό.

Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τη Δευτέρα να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους να κάνουν γρήγορα κατ’ οίκον τεστ για τον Covid πριν από τις γιορτές και να ζητήσουν από τους επισκέπτες τους να κάνουν το ίδιο. Αλλά ενώ τα rapid tests πωλούνται στο ταμείο, οι τιμές ξεκινούν από 14 $ για ένα πακέτο των δύο, σε πολλά καταστήματα έχουν εξαντληθεί.

Και σε έντονη αντίθεση με τις συμβουλές που δόθηκαν πέρυσι, ο κ. Μπάιντεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν τις γιορτές, αρκεί να εμβολιαστούν και να λάβουν τυπικές προφυλάξεις.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα και είπε ότι θα υπάρχουν λοιμώξεις από την Omicron και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς παραιτήθηκε από το γεγονός ότι ακόμη και όσοι έχουν λάβει την τρίτη δόση μπορεί να μολυνθούν από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή.

«Ακόμα δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο γρήγορα κινείται» (η Όμικρον), είπε ο Joseph Fauver, επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. «Νομίζω ότι θα είναι πολύ κακό. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το θέσω».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ ορισμένων επιστημόνων ότι η παραλλαγή έχει αποκτήσει ευρεία κυκλοφορία και ότι το κουρασμένο από την πανδημία κοινό έχει μειώσει την αντίσταση και την επιφυλακή του.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα μεταδοτικό παθογόνο και δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αντίκτυπό του, την ισχύ του και τους θανάτους» (που προκαλεί), δήλωσε ο Galit Alter, ανοσιολόγος και ιολόγος που συνεργάζεται με το Ragon Institute του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης, το M.I.T. και το Χάρβαρντ.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σημασία και την αυστηρότητα του πρώτου κύματος», πρόσθεσε. «Επιστρέψαμε στην «ισοπέδωση της καμπύλης».

Η Όμικρον επελαύνει, ο Μπάιντεν καθησυχάζει: «Είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε – “Πατριωτικό καθήκον” ο εμβολιασμός»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: