Δημοσκόπηση Marc: Ραγδαία επαναφορά ΚΙΝΑΛ στον χώρο του κέντρου, σε μέγγενη ο ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολότερη η αυτοδυναμία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ριζικά νέο τοπίο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρύβει ακόμη και δυναμική μεγάλης ανατροπής φαίνεται να διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό σύμφωνα και με νέα δημοσκοπική έρευνα.

Προ ημερών, δύο δημοσκοπήσεις (των MRB και Kapa) πίστωναν στο ΚΙΝΑΛ δυναμική ικανή να γκρεμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 20% αλλά και να ανακόψει ή να βάλει προσκόμματα στην πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.

Η σημερινή δημοσκόπηση (της Marc για το Πρώτο Θέμα) φαίνεται να επιτείνει τα ευρήματα αυτά, ειδικά ως προς την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να φθείρεται σταθερά από την επάνοδο του ΚΙΝΑΛ στον ζωτικό εκλογικό χώρο του Κέντρου.

Στη νέα δημοσκόπηση:

Το ΚΙΝΑΛ «σκαρφαλώνει» στο 15,2% το Κίνημα Αλλαγής μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο νεοεκλεγείς αρχηγός του αναδεικνύεται και ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχηγός.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία «ανοίγει» τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φτάνει το 13,8%, αλλά το ποσοστό της κυβερνώσας παράταξης (33%) παραμένει στο δύσκολο μονοπάτι προς την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Οσον αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να προηγείται πλέον κατά μόλις τέσσερις μονάδες του το ΚΙΝΑΛ, αλλά το σημαντικότερο η υποχώρησή του κάτω από το όριο του 20% φαίνεται να παγιώνεται.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 33% (από 33,6), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,2% (από 21,7%), ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 15,2% (από το 9%). Το ΚΚΕ καταγράφει 5,3% (από 5,6%), η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 4,6% (από 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ25 πέφτει στο 2,1% (από 3,1%).

Στο 1,3% (από 1,1) καταγράφεται το κόμμα του φυλακισμένου πρώην Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες ΓΤΠ, 5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 11,2% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Πέραν της φθίνουσας διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ το δεύτερο λίαν ανησυχητικό εύρημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΚΙΝΑΛ υποσκελίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε δημοφιλία και μάλιστα κατά 16 ποσοσταιίες μονάδες.

Σε ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής», θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 52,1%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 47%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχηγός. Θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για αυτόν το 46,4%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 20,6%.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί με 31,8% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ το 57,5% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τα ποσοστά είναι 30,2% (θετική ή μάλλον θετική γνώμη) και 68,6% (αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη).

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 19,1% και στο 75,5%, ενώ για τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι 14,9% και 77,8%.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σε ερώτηση της Marc «για τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές», οι πολίτες απαντούν:
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ το 26,3%,
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 20,2%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%

Mεγάλες απώλειες ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις – εισροές/διαρροές σε κάθε κόμμα, ιδιαίτερα από τα δύο πρώτα κόμματα από και προς το ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 4,4% από το ΚΙΝΑΛ, ενώ χάνει 7,5%. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει 3,5%, αλλά χάνει 14,6%, ένα ποσοστό που δείχνει ότι έχει σημαντικές απώλειες προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

 

Πότε θα γίνουν εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την εκτίμηση που έχουν για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το 55,8% απαντά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023, ενώ το 37,1% απαντά ότι θα γίνουν μέσα στο 2022, τη χρονιά που μπαίνουμε.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Σε ερώτηση της Marc στους πολίτες για να αξιολογήσουν την κυβέρνηση, το 50,2% κρίνει τις επιδόσεις της αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 49,2 θετικά ή μάλλον θετικά.

Άγριος καυγάς μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα: Ζήτησε εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: