Τι λένε τα κυπριακά κόμματα για την αποκάλυψη του Φιλελεύθερου και της Hellas Journal για το Κραν Μοντανά

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Διακρίνονται ακόμη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου»και της Hellas Journal σχετικά για τα όσα έγιναν στη διάσκεψη για το κυπριακό στο Κραν Μοντάνα και τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, τοποθετήθηκαν τα κυπριακά κόμματα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις τους:

  • Αβέρωφ: Ο Γενικός Γραμματέας μίλησε για ένα κανονικό κράτος

ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα ανέφερε τα εξής:

«Δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης και δικαίωσης από το 1974 στην προσπάθεια να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή. Εμείς οι Κύπριοι θέλουμε όσο κανένας άλλος την επίλυση του κυπριακού, εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα της κατοχής και της τουρκικής εισβολής. Ιστορικά ντοκουμέντα δίνουν φως σε πραγματικές πτυχές της ιστορίας.

Στο Κρανς Μοντανα ο Γενικός Γραμματέας μίλησε για ένα κανονικό κράτος και ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να έχει ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Εάν αυτό το βασικό, κάποια μέρα η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, οι Ελληνοκύπριοι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε λύση. Το πλαίσιο Γκουτέρες έθεσε τις σωστές παραμέτρους για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας ως βασικό. Δεν νοείται ένα ευρωπαϊκό κράτος να έχει ξένους εγγυητές, τρίτες χώρες και κατοχικά στρατεύματα».

Το απαράδεκτο ΑΚΕΛ: Το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, αναφέρεται στην έκθεση του Γ.Γ.!!!

Στη δική του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ ανέφερε πως, το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά ειδικά σε ό, τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων καταγράφεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην σχετική Έκθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σ’ αυτήν ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην θέση του για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση της σχετικής Συνθήκης με ένα μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Στην Έκθεση ο κ. Γκουτέρες επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο της Διάσκεψης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και κάνει εύφημο μνεία στη στάση των εγγυητριών δυνάμεων.

Για όσα αναφέρονται στην Έκθεση του η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έκανε διαβήματα στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για να τ’ αμφισβητήσει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σήμερα προέχει είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται για να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση.

  • ΔΗΚΟ: Επαναβεβαιώνεται η πάγια και απαράδεκτη τουρκική πολιτική στο κυπριακό

Από πλευράς του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» σήμερα 12 Νοεμβρίου 2021, σε σχέση με τις αναφορές που περιλαμβάνουν τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από την συνάντηση της 6ης Ιουλίου 2017 στο Κράν Μοντανά μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους απαράδεκτους στόχους της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό.

Πάγια θέση της Τουρκίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι να πετύχει αντικατάσταση των συνθηκών εγγύησης με μία νέα συνθήκη η οποία θα μεταφέρει όλα τα δικαιώματα της Τουρκίας στο «νέο κράτος». Με άλλα λόγια παραμένουν σταθεροί και αναλλοίωτοι οι στόχοι της από το σχέδιο Ανάν, μέχρι σήμερα.

Είναι για αυτό που απαιτείται η εφαρμογή μια νέας στρατηγικής επιβολής κόστους στην Τουρκία, εάν είναι να εγκαταλείψει αυτήν αλλά και άλλες απαράδεκτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

  • Σιζόπουλος: Η Κύπρος παγιδευμένη σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το Κρανς Μοντανά επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτά που ως ΕΔΕΚ από το 2017, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, συστηματικά δημοσιοποιούσαμε και τα οποία στην ουσία δεν γινόντουσαν από αρκετούς αποδεκτά.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ανέφερε, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπέδειξε ότι Κύπρος βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες είναι προφανές, ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι των Η.Ε αλλά στο παρασκήνιο βρίσκεται και συντονίζει αυτές τις προσπάθειες από ότι διαπιστώνουμε ο Βρετανικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετήσει τα Τουρκικά επεκτατικά συμφέροντα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος του λαού της Κύπρου και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ, είπε, ήταν το μόνο Κόμμα το οποίο απέρριψε το προφορικό πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα. Δεν είναι δυνατό για ένα τέτοιο σοβαρό και πολύχρονο πρόβλημα όπως είναι το Κυπριακό, δήλωβ να έχουμε ως βάση συζήτησης, διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ένα πλαίσιο 6 σημείων, το οποίο κατατέθηκε προφορικά και το οποίο ουσιαστικά αμφισβητείται από διάφορες πλευρές, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε λέξη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει ιδιαίτερη σημασία ή και σκοπιμότητα. Ζητήσαμε πολλές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο να ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα το πλαίσιο των 6 σημείων να δοθεί γραπτώς και δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με βασικό στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας, και τη δημιουργία και λειτουργία ενός κράτους, ενός λαού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ουσιαστικά παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και χωρίς πρωτογενές δίκαιο. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να προσδοκούμε ότι η λύση θα είναι λειτουργική θα είναι βιώσιμη και θα διασφαλίζει το μέλλον σε όλους τους νόμιμους κατοίκους και κυρίως της νέας γενιάς», κατέληξε.

  • Καρογιάν: Η Τουρκία ουδέποτε είχε βούληση να επιλύσει ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού

Σε σχέση με το πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας την 6η Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά, που δημοσιεύεται αυτούσιο, σήμερα στην Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, κ. Μάριος Καρογιάν, δήλωσε τα εξής:

«Το σημερινό δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζαμε. Ότι δηλαδή η Τουρκία επί της ουσίας ουδέποτε είχε τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει στην επίλυση ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, στα ζητήματα που αφορούν στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

Δεν μας ξενίζει η όλη αυτή συμπεριφορά, γιατί συνάδει πλήρως με όλα αυτά που η Τουρκία όλα τα τελευταία χρόνια επιζητεί, επιδιώκει, στοχεύει και υλοποιεί. Ιδιαίτερα αν κάποιος δει τις διάφορες παραπομπές και το περιεχόμενο και του πρακτικού της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τον κύριο Τσαβούσογλου, θα διαπιστώσει ότι πράγματι είναι αποκαλυπτικό των τεχνασμάτων αλλά και της αμφισημίας και της συνειδητής προσπάθειας να θολώσει νερά, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις δικές της θέσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κύριος υπαίτιος για τη διαιώνιση της συνεχιζόμενης κατοχής και τη διαιώνιση αυτού του αδιεξόδου είναι η Τουρκία, η οποία εμμένει σε στοχεύσεις, σε θέσεις, σε πολιτικές, που σίγουρα δεν συνάδουν ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και βέβαια η όλη της στρατηγική και στη γύρω περιοχή –ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, κεντρική Ασία και όχι μόνο- εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας.

Για αυτό το λόγο λοιπόν χρειάζεται η πλευρά μας να εμμένει σε θέματα αρχών. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και με έναν νούσιμο, συνετό και σωστό τρόπο να πολιτευτούμε, έτσι που πραγματικά να υλοποιηθεί η ευχή και η προσδοκία μας για λύση του Κυπριακού. Και με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών – που δεν νομίζω να υπάρχει καμία σκιά ότι θεωρούν την Τουρκία ότι είναι ταραξίας ανεξαρτήτως των συμφερόντων των κοινών που έχουν σε άλλες περιοχές- ίσως μεταβάλλει πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος ξανά για διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να κινηθούμε στη βάση αυτών των προδιαγραφών. Χωρίς υπερφίαλες τοποθετήσεις, χωρίς δογματισμούς».

Φως στα παρασκήνια του Κραν Μοντανά: Το μεγάλο «όχι» του Τσαβούσογλου στον Γκουτέρες για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: