O Αβέρωφ και ο Χάρης Γεωργιάδης τρέμουν τον Χριστοδουλίδη: Ο πόλεμος φθοράς του υπουργού Εξωτερικών

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Φιλελεύθερος

Δεν τίθεται ζήτημα ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάτι τέτοιο θα ήταν και δεν έχω πρόβλημα να το επαναλάβω –και ας θεωρηθεί και μήνυμα- απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό».

Τάδε έφη χθες, ο Χάρης Γεωργιάδης στην εκπομπή «Πρώτη ενημέρωση», απαντώντας σε ερωτήσεις των συναδέλφων Σταύρου Κυπριανού και Σταυριανής Κωνσταντίνου. Περίεργη αντίληψη έχει ο Χάρης μας, τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την έννοια της εχεμύθειας.

Τόσο ασεβής, τόσο αγενής, τόσο απολιτίκ ως προς τους κανόνες πολιτικής δεοντολογίας. Στο βωμό των κομματικών και των προσωπικών σκοπιμοτήτων τσαλαπατιέται κάθε έννοια. Τόσο πολύ ώστε να μεταφέρει δημοσίως με κατινίστικη προσέγγιση μια προσωπική συνομιλία με κάποιον άλλο.

  • Τς, τς, τς, Χάρη μου εκτίθεσαι. Κι άλλο δηλαδή. Διότι στο σύντομο πολιτικό σου βίο έχεις ήδη προλάβει να προσθέσεις ένα σωρό «παράσημα». Διασυρμός στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, «ιστορική» δήλωση σου ότι οι μόνοι δεσμοί της Κύπρου με την Ελλάδα είναι κάποιοι… πολιτισμικοί και άλλα…

Επί του θέματος, όμως, ο Χάρης εμφανίστηκε ως προασπιστής των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος. Στην ουσία, ωστόσο, εκείνο που έπραξε ήταν να προσπαθήσει δημοσίως να εγκλωβίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μια διαδικασία με βέβαιο τέλος την επικράτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για να διασφαλιστεί η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του 2023. Το έπραξε με ύπουλο τρόπο ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη εκτός κομματικών διαδικασιών.

Μάλιστα, εμφανίστηκε… αυστηρός και με υφάκι. Περίπου, κουνώντας μας το δάκτυλο. Υποδεικνύοντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων, «ούτε συζήτηση, ούτε κουβέντα να γίνεται ότι μπορεί οποιοσδήποτε να παρακάμψει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να βάλει μπροστά τις δικές του φιλοδοξίες». Κατανοητό βεβαίως το ύφος. Από τη μια, δεν ξέχασε ότι του έφαγε τη θέση στο υπουργείο εξωτερικών. Από την άλλη, αν τα καταφέρει ο Αβέρωφ, ο Χάρης γίνεται ηγέτης του ΔΗΣΥ!

Ο Χάρης Γεωργιάδης, προφανώς, έχει ξεχαστεί στην ψευδαισθησιακή εποχή του περιβόητου success story. Δεν έχει συνειδητοποιήσει σε ποιαν κατάσταση έχει βρεθεί η ηγεσία του κόμματός του από τον περασμένο Μάιο και εντεύθεν. Ας ξαναδιαβάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο οδήγησαν τον ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές και ίσως συνέλθει: 27,77%! Ας ανατρέξει τώρα στην Ιστορία του ΔΗΣΥ και στα αποτελέσματά σε όλες τις βουλευτικές εκλογές από το 1976 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.

Ήρεμα, όμως, Χάρη μου. Διότι θα καταλήξεις στο 1976 (έτος ιδρύσεως του ΔΗΣΥ) στην πρώτη δηλαδή φορά, που το κόμμα του Κληρίδη συμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση. Πήρε τότε 27,60%. Με απλά λόγια, το 2021, ως ηγεσία οδηγήσατε τον ΔΗΣΥ στο ποσοστό το οποίο είχε εξασφαλίσει όταν ως πρωτάκι συμμετείχε σε εκλογές πριν από 45 χρόνια!

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά από ένα τέτοιο ιστορικό πατατράκ, τα κομματικά συλλογικά όργανα θα σας είχαν εξορίσει! Τα συλλογικά όργανα (αυτά στα οποία παραπέμπεις τον Χριστοδουλίδη) των κομμάτων στην Κύπρο, όμως, τηρούν σιγήν ιχθύος ακόμη και σε τέτοιες πανωλεθρίες.

Ο κόσμος που δεν είναι εγγεγραμμένο μέλος σε κάποιο κόμμα, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζει ποιοι συμμετέχουν στα κομματικά όργανα. Στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, το οποίο λαμβάνει την απόφαση για τον υποψήφιο του κόμματος, η πλειοψηφία όσων εκλέγονται (με δημοκρατικό τρόπο ομολογουμένως) είναι όσοι ευνοούνται από την ηγεσία και από τον κομματικό μηχανισμό.

  • Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα ο Χριστοδουλίδης (ή ο όποιος Χριστοδουλίδης) να υπερισχύσει του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτές οι περιβόητες διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί και όταν η Θεοχάρους διεκδίκησε το χρίσμα του υποψηφίου από τον Αναστασιάδη πριν τις εκλογές του 2013 και έχασε με 70%-30%.

Αλήθεια, όμως, εν έτει 2021, όταν μιλάμε για δημοκρατία και για διεκδίκηση του ύπατος αξιώματος σε αυτό τον τόπο, είναι δυνατόν να εγκλωβίζεται η συζήτηση σε περιορισμένα κομματικά στεγανά; Είναι δυνατόν να περιορίζεται η συζήτηση σε μεθόδους εκφοβισμού και εκβιασμού, όπως αυτές που επιχείρησε χθες ο Χάρης;

Είναι δυνατόν αν θελήσει ο Χριστοδουλίδης να υποβάλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να μην μπορεί να το πράξει επειδή αυτό θα είναι εκτός κομματικών διαδικασιών;

Είναι δυνατόν, όταν ακόμη κι ένα αμαθές παιδάριον γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κομματικής διαδικασίας, να αναμένουν σοβαρά από τον Χριστοδουλίδη ή τον όποιον άλλον, να μην προχωρήσει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα; Επειδή κάποιος Χάρης Γεωργιάδης τον εκφοβίζει κουνώντας του το δάκτυλο;

Προς άρση κάθε παρεξήγησης, επειδή πάντοτε καιροφυλακτούν πρόθυμοι καλοθελητές, η στήλη ξεκαθαρίζει ότι ποσώς ενδιαφέρεται ποιος θα είναι υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Έχει απαλλαγεί πριν πολλά χρόνια από τέτοια ασήμαντα ενδιαφέροντα. Ούτε και επιθυμεί να παίξει το ρόλο συνηγόρου του Χριστοδουλίδη.

  • Η δημοκρατία, όμως, είναι ιερή και δεν μπορεί να αφήνεται να ερμηνεύεται κατά το δοκούν και με τέτοιες εκφοβιστικές μεθόδους από οποιονδήποτε.

Είναι εξόφθαλμο ότι ο Χάρης, δίκην πρωτοπαλλήκαρου του Αβέρωφ, στόχευσε στην άσκηση πίεσης στον Χριστοδουλίδη για να αναγκαστεί να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κινηθεί εκτός κομματικών διαδικασιών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα εξουδετέρωνε και την παραμικρή πιθανότητα να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Αν από την άλλη, προέβαινε σε άλλη δήλωση, που θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, θα επέτρεπε στην Πινδάρου και στον κομματικό μηχανισμό να ξεκινήσει πόλεμο φθοράς του.

Στο άγχος του, όμως, ο Χάρης δεν κατάλαβε κάτι πολύ σημαντικό: ότι αποκάλυψε πόσο πολύ τρέμει η Πινδάρου μιαν ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη! Κι αυτό το μήνυμα είναι που πρέπει να λάβει και να επιμετρήσει στην ορθή του βάση η κοινωνία!

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Από την Αμμόχωστο, στους… νόμιμους έποικους μέχρι τα «χρυσά διαβατήρια»: Τουρκική επιστολή στον Γ.Γ. ΟΗΕ καταγγέλλει Ελλάδα και Κύπρο για «μαύρη προπαγάνδα»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: