Οι Τούρκοι ζητούν απεγνωσμένα όπλα από τους Αμερικανούς… Οι νόμοι των ΗΠΑ δεν βοηθούν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Mark A. Milley. Photo By: Elizabeth Fraser, Army




Πήγαν στην Ουάσιγκτον, είδαν, είχαν συναντήσεις και απήλθαν τα μέλη της τουρκικής ομάδας που έστειλε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε στρατιωτικό υλικό.

Ανάγκες που φαίνεται από τις δημόσιες κουβέντες ότι είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όταν συναντήθηκαν στη Ρώμη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να βρεθούν αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και να συνομιλήσουν. Πρώτα πήγαν στην Άγκυρα οι Αμερικανοί, ακολούθησαν οι Τούρκοι στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα επίσκεψη Αμερικανών στελεχών στην Τουρκία.

Στο μεταξύ τηλεφώνησε και ο Χουλουσί Ακάρ στον ομόλογό του τον Λόιντ Όστιν. Φέρεται να είπε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην τουρκική πολεμικη αεροπορία. Και λογικό είναι να υπάρχει, λόγω της δήθεν συμμετοχής στο σικέ πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στην προσπάθεια του Ερντογάν να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα δεν πήγαν καλά, όπως ανέμεναν οι Τούρκοι. Στο θέμα των S-400 απορρίπτεται κάθε εισήγηση της Άγκυρας. Όπως ανέφερε επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κανάλι μας, το ρωσικό σύστημα πρέπει να επιστραφεί από εκεί απ’ όπου ήρθε. Από τη Μόσχα. Διότι αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος του Κογκρέσου.

Στο θέμα των F-35, η συζήτηση έχει τελειώσει. Ακόμα και αν ο Ερντογάν διώξει τους S-400, η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα, και τα μαχητικά που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται αγοράστηκαν από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και ίσως πήγαν και σε άλλες χώρες.

Οι Τούρκοι ζήτησαν να αγοράσουν νέα F-16 και να επιδιορθώσουν 80 που είχαν αγοράσει κατά καιρούς. Έχουμε λοιπόν μερικούς Αμερικανούς γραφειοκράτες που λένε γιατί όχι. Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι. Έχουμε τον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος είπε στον Ερντογάν, στη Ρώμη, ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τις νομικές διαδικασίες. Και του ζήτησε να τα βρει με το Κογκρέσο.

Έχουμε όμως και το ίδιο το Κογκρέσο, που απαντά ότι η Τουρκία βρίσκεται κάτω από κυρώσεις, άρα -λόγω του νόμου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου- η Άγκυρα δεν μπορεί να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από την Αμερική. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη διμερή αμυντική συνεργασία, τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών. Η κ. Κούπερ -αξιωματούχος του Πενταγώνου- επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις ανάγκες του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Ότι αναγνωρίζει, δεν σημαίνει τίποτα. Διότι η σημερινή κυβέρνηση εξήγησε πολλές φορές στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα για να αλλάξει το επίπεδο των σχέσεων.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι στην Αλεξανδρούπολη γίνονται μεγάλες στρατιωτικές επενδύσεις, που δείχνουν -πάνω απ’ όλα- ότι η πρόταση του πρέσβη Πάιατ, να αναδειχθεί η περιοχή σε δεύτερη Σούδα, υλοποιείται κανονικά. Σήμερα έγιναν μεγάλες κοινές ασκήσεις.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Άδειασαν εντελώς τον Ακάρ οι Αμερικάνοι για τους S-400: Στείλτε τους πίσω… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: