Η προεδρία Μπάιντεν έχει πολλά στο πιάτο της: Οι προκλήσεις είναι περισσότερες από ότι νόμιζε…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των G20, στη Ρώμη. EPA, ETTORE FERRARI




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Τελειωμό δεν έχουν οι «πονοκέφαλοι» της προεδρίας Μπάιντεν, τόσο στα εσωτερικά, όσο και στα εξωτερικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Πρώτα απ’ όλα, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η οικονομία των ΗΠΑ βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να βρουν λύση από μόνοι τους στο ζήτημα της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους, με αποτέλεσμα το κράτος να φτάσει μια ανάσα από την χρεοκοπία.

Αν ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δεν έκανε την συμβιβαστική πρόταση, να δοθεί μια μικρή παράταση δύο μηνών, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για ένα ιστορικό κραχ.

Μάλιστα, ο CEO της JP Morgan, Τζέιμς Ντάιμον, έκανε μια δήλωση «βόμβα», ότι ο Αμερικανικός κολοσσός ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

  • Οι Δημοκρατικοί θα κληθούν σύντομα να βρουν λύσεις στο θέμα του χρέους των ΗΠΑ. Είναι αναπόφευκτο. Όμως, ο ηγέτης της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ ανέφερε πρόσφατα ότι στην επόμενη ψηφοφορία δεν θα λείψουν εκ νέου οι εντάσεις και η αγωνία…

Θεωρητικά το Δημοκρατικό κόμμα θα μπορούσε να έχει κλείσει το θέμα της οικονομίας μέσω της ρύθμισης του «συμβιβασμού», και να περάσει μονομερώς το νομοσχέδιο για την αύξηση του χρέους.

Ωστόσο, το εν λόγω νομοθετικό εργαλείο το θέλουν για να το χρησιμοποιήσουν για το Επενδυτικό Πακέτο για τις Υποδομές. Παρόλα αυτά, και αυτή η ατζέντα θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είχαν συμφωνήσει εν μέρει να υπάρξει ένα πλάνο ύψους 1.2 τρισ. δολαρίων, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει την κοινωνική πολιτική και την πρόνοια. Αλλά, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών δεν συμφώνησε και τώρα απειλεί να «τινάξει» τα πάντα στον αέρα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν λειτουργεί σε ρόλο πυροσβέστη, όμως η κόντρα μεταξύ αριστερών και μετριοπαθών είναι τόσο μεγάλη, που η κατάσταση μάλλον θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Γατί ακόμη αν τα βρουν εντός του κόμματος, μετά θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν με την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Μπάιντεν. Το επενδυτικό πλάνο για τις υποδομές αποτελεί ένα από τα όνειρά του εδώ και δεκαετίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ενδεχομένως να χρειαστεί τη ρύθμιση του «συμβιβασμού».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, αυτό έχει πάρει τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική προκειμένου να ενημερωθεί από τους ομολόγους του σε Κολομβία και Εκουαδόρ. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες είχε προηγηθεί η περιοδεία της αντιπροέδρου Χάρις στην κεντρική Αμερική, χωρίς ωστόσο να βγήκε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «καίνε» την προεδρία Μπάιντεν σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Όπως φαίνεται με τα τωρινά δεδομένα, δυστυχώς δικαιώνεται η πολιτική Τραμπ. Ο μέσος Αμερικανός πολίτης δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ στην οικονομία και στην ασφάλεια.

Τέλος, στην εξωτερική πολιτική, η προεδρία Μπάιντεν φαίνεται πως έχει να διανύσει ένα πολύ καλά «ναρκοθετημένο» από τον προκάτοχό του τοπίο.

Το Ιράν δεν δείχνει διατεθειμένο να επανέλθει τόσο εύκολα στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, μετά τις εντάσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, ζητάει από την Ουάσινγκτον να του ξεπαγώσει από παλαιότερες κυρώσεις ένα υπερποσό σχεδόν 10 δις. δολάρια ως ένδειξη…καλής θέλησης.

  • Επιπροσθέτως, η Κίνα δείχνει ανυποχώρητη στον Ειρηνικό. Οι προκλήσεις του Πεκίνου στην Ταϊβάν είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, και μόλις τώρα οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει να συνομιλούν για θέματα εμπορίου. Βέβαια, οι συζητήσεις βρίσκονται σε «βρεφικό» στάδιο καθώς μέχρι πρότινος οι τόνοι ήταν ανεβασμένοι.

Η προεδρία Μπάιντεν έχει πολλά στο πιάτο της. Οι προκλήσεις είναι περισσότερες από ότι νόμιζε στην αρχή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι Αμερικανός πρόεδρος είναι στρατηγικό μυαλό και μπορεί να φέρει εις πέρας κρίσιμες υποθέσεις. Το κακό είναι ότι οι Δημοκρατικοί πάσχουν από σοβαρά στελέχη.

Οι λαμπρές εξαιρέσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα, όπως οι γερουσιαστές Μενέντεζ, Μέρφι, Όσοφ και Βαν Χόλεν. Από εκεί και πέρα μιλάμε για προσωπικότητες «γρίφους» και νομοθέτες με λιγοστή επιρροή ή για άτομα που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Κογκρέσου στα Midterms του 2022.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κερδίζει έδαφος σε πολλά, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις παραπάνω αδυναμίες και τα στραβοπατήματα των Δημοκρατικών, προκειμένου να επανέλθει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο…

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του americanherald.gr και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: Γιατί το αδιέξοδο Ταγίπ Ερντογάν έγινε χειρότερο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: