Ήδη στην Ελληνική κυριότητα έχουν περάσει τα τέσσερα από τα συνολικά έξι πρώτα Rafale F3R τα οποία αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να προσγειωθούν στην Τανάγρα και να δημιουργήσουν τον πρώτο βασικό πυρήνα για την εκπαίδευση της 332 Μοίρας “Γεράκι”. Πηγή εικόνας: Dassault
Η αγωνία της Άγκυρας πλέον δεν κρύβεται και όλη η αλήθεια για το τι βιώνει το τουρκικό Επιτελείο αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν που αναζητά διεθνώς μια στήριξη, αλλά οι ηγέτες τον παραπέμπουν στις «νόμιμες διαδικασίες»…
Αυτό του συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν όταν ο κος. Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόκτηση των αεροσκαφών F-16 Viper και στην αναβάθμιση μέρους του στόλου των τουρκικών αεροσκαφών.
Και μπορεί οι τουρκικές δυνάμεις να παραμένουν ιδιαίτερα υπολογίσιμες ωστόσο ο προσανατολισμός για την ενίσχυση των Ελληνικών δυνάμεων έχει θορυβήσει την Άγκυρα.
Παράλληλα οι προγενέστερες δημόσιες παραδοχές του Τούρκου προέδρου και του υπουργού άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ για το ναδίρ που βρίσκεται η τουρκική πολεμική αεροπορία, μαρτυρά την αγωνία που ζει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή ο Ελληνικός προσανατολισμός είναι να οργανωθεί βήμα προς βήμα η νέα Δομή Δυνάμεων αρχής γενομένης από αυτή την περίοδο.
Και στα τρία όπλα η δουλειά που γίνεται από τα Επιτελεία (ΓΕΣ- ΓΕΑ-ΓΕΝ) φέρνει τους καρπούς που επιθυμεί η Ελληνική πολιτεία, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο το αποτρεπτικό τείχος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο «ξεχασμένο» για δεκαετίες Πολεμικό Ναυτικό, οι κινήσεις που έγιναν από την ηγεσία του, σε πλήρη συνεννόηση με τον υπουργό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θυμίζουν έντονα μια πολύ δυναμική παρτίδα σκάκι με «διαβασμένους» παίκτες. Το πρώτο ματ ήρθε μετά από μεγάλο διάστημα, για να λυτρώσει το ναυτικό Επιτελείο με την επιλογή των Γαλλικών Belh@ra.
Ο ναυτικός αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα διότι οι Ναύαρχοι έχουν μπροστά τους να διαπραγματευτούν για τις κορβέτες- πιθανά τις Gowind- αλλά και τις μεταχειρισμένες πλην πολύτιμες Ολλανδικές «Μ» ενώ μένει να φανεί και η διάθεση που υπάρχει για τις υφιστάμενες ΜΕΚΟ.
Και βέβαια στο Πολεμικό Ναυτικό δεν τελειώνουν με αυτά, καθώς έχουν να «συμμαζέψουν» πολλά στον στόλο που αφέθηκε στην τύχη του, την οποία όμως όρισαν οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό. Τα πλοία του στόλου παλαιάς κοπής μεν αξιόμαχα δε όπως απέδειξαν παρά τα προβλήματα κατά τον 5μηνο γενικό συναγερμό, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις διαρκείας.
Αυτά όλα βλέπουν στην Τουρκία και ανησυχούν πως η δική τους ένδυα σε καίρια οπλικά συστήματα που αφορούν τη Συμμαχία, πριμοδοτούν τη νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο σταθερότητας που διαδραματίζουν ως ο πιο ισχυρός πυλώνας της Ελληνικής διπλωματίας.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE