Tο θηριώδες «USNS Yuma» των ΗΠΑ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου [video]

File Photo Το μεταγωγικό των ΗΠΑ ελλιμενισμένο ΚΥΠΕ/ΣΤ.ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το πρωί το πλοίο «USNS YUMA» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί παρατηρητές, με αφορμή την αυριανή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ.

Το πλοίο, τύπου καταμαράν, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα μεταφοράς ακόμα και μικρών υποβρυχίων, «έδεσε» στον προβλήτα στις 9 το πρωί, προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη.

Μέσω του λιμανιού της οποίας, στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός καθώς και προσωπικό προς τη Βουλγαρία και Ρουμανία για τη διεξαγωγή ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

To Yuma

Τα πλοία της κλάσης «Spearhead» -κατηγορίας expeditionary fast transport (EPF)- όπως το Yuma είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν 600 τόνους στρατιωτικού φορτίου για 1.200 ναυτικά μίλια με μια μέση ταχύτητα 35 κόμβων, ενώ το πλοίο είναι ικανό να ξεφορτώνει το φορτίο του σε εγκαταστάσεις με δυνατότητα roll-on/roll-off, όπως να φορτώνει/ξεφορτώνει ένα Μέσο Άρμα Μάχης της κλάσης Abrams του αμερικανικού στρατού με πλήρες φορτίο.

Ως expeditionary fast transport πλοίο, το Yuma, είναι μέρος της δύναμης Military Sealift Command (MSC), της Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών διά Θαλάσσης, που διαθέτει 125 βοηθητικά πλοία.

Τα υψηλής ταχύτητας αυτά σκάφη έχουν ως στόχο να μεταφέρουν γρήγορα μέσα στα Θέατρα Επιχειρήσεων (rapid intratheater transport) φορτιών μέσου μεγέθους. Ένα EPF φτάνει τους 35-45 κόμβους (65-83 χλμ/ώρα). Προηγουμένως τα EPF ονομάζονταν «Joint High Speed Vessel (JHSV)», η ονομασία τους άλλαξε όμως το 2015. Η σχεδίαση βασίζεται στα πλοία Hawaii Superferry, που κατασκευάζει επίσης η εταιρία Austal USA. Ένα EPF έχει ελικοδρόμιο και ράμπα, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έχει σχέδιο catamaran, κινείται από τέσσερις ντίζελ μηχανές και έχει βασικές υποδομές για πλήρωμα περίπου 40 ατόμων, όπως και 312 θέσεις αεροπορικού τύπου, όπως και ένα μεγάλο κατάστρωμα. Κατά τα άλλα, υπάρχει ο χώρος για αποστολές με επιφάνειες 1.900 τ.μ.

Με πληροφορίες από GrTimes

Με τη συμμετοχή μαχητικών από Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα ξεκίνησε η Blue Flag στην έρημο Νεγκέβ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: