Το τελευταίο “φτύσιμο” του Ερντογάν στους 10 πρέσβεις άφησε «πικρή γεύση» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Σε φόντο έντασης η Άγκυρα επιδιώκει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον αντί να στραφεί στη Μόσχα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, (Laura Pitel από την Άγκυρα, Katrina Manson από την Ουάσιγκτον (και με τη συμβολή της Ayla Jean Yackley).

Αναφέρει τα εξής:

Η Άγκυρα επιδιώκει να υποβαθμίσει την ζημία που προκάλεσε η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για απέλαση 10 πρέσβεων, παρά την προσεκτικά ενορχηστρωμένη αναδίπλωση που αποσόβησε τη χειρότερη κρίση για δεκαετίες μεταξύ Τουρκίας και Δύσης.

Αλλά το επεισόδιο δημιουργεί αμηχανία τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να σφυρηλατήσει καλύτερες σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) και ελπίζει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου Κορυφής COP26 για το Κλίμα στη Γλασκώβη.

Στην κορυφή της ατζέντας της Άγκυρας είναι το αίτημα για την αγορά αρκετών δεκάδων καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να καλύψει ένα κενό στην αεροπορική της δύναμη, που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποτραπεί η Τουρκία – θεωρούμενη ευρέως ως ένα ‘μαξιλάρι ασφαλείας’ μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής – από το να στραφεί στη Ρωσία.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Biden απέναντι στον Τούρκο ηγέτη μετά την αποσόβηση την τελευταία στιγμή μιας διπλωματικής καταστροφής μεταξύ των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ την Τετάρτη, ο Erdogan είπε ότι πιστεύει πως ο Biden αποφάσισε να “δείξει αβρότητα” προσφέροντας κλάδο ελαίας. Πρόσθεσε δε ότι αναμένει να συζητήσει με τον Biden στη Γλασκώβη.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια συνάντηση από τον Λευκό Οίκο. Ψηλά σε οποιαδήποτε ατζέντα των ΗΠΑ θα ήταν το Αφγανιστάν και οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που η Τουρκία έχει εκδηλώσει προθυμία να υποστηρίξει.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί επίσης να συζητήσει για την Ουκρανία και τη Συρία. Η Άγκυρα, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να αγοράσει περίπου 80 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής και κιτ εκσυγχρονισμού των F16 για να αναβαθμίσει την αεροπορική της δύναμη.

Ο Erdogan έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εάν το αίτημα απορριφθεί, προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που ήδη ανησυχούν για την απόκτηση των S-400.

Ένα αγκάθι είναι ότι οποιαδήποτε πώληση F-16 θα χρειαζόταν την έγκριση του Κογκρέσου.

Παρατίθεται η εκτίμηση της Asli Aydintasbas, υψηλόβαθμης επιστημονικής συνεργάτη στο Συμβούλιο ECFR (European Council on Foreign Relations), ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει την υποστήριξη του Κογκρέσου για τη συμφωνία.

“Οι Αμερικανοί βλέπουν τα F-16 ως έναν τρόπο να βελτιωθεί η σχέση”, είπε. “Θέλουν να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία το ίδιο όπως και οι Τούρκοι”.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης Biden δεν έκανε σχόλιο για τις συζητήσεις σχετικά με τα F-16, αλλά είπε ότι η διοίκηση επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία επειδή είναι “μακροχρόνιος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ” με “στρατηγική θέση” και εμπλέκεται σε πολλά από τα περιφερειακά συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

“Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε συνεργασία όπου μπορούμε και να παίρνουμε απόσταση όπου χρειάζεται”, είπε ο αξιωματούχος. Άλλοι όμως ήταν πιο μετρημένοι.

Ένα πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων μέσα στην κυβέρνηση Biden είπε ότι πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που πιστεύουν στη συνεργασία με τον Erdogan έχουν χάσει έδαφος ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης.

“Πρόκειται πραγματικά για πλήγμα στη σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας συνολικά, και ειδικά με δεδομένο ότι το πλήγμα έφτασε στο State Department”, είπε το πρόσωπο αυτό, προσθέτοντας ότι [το State Department] είναι ο οργανισμός που στήριξε κατεξοχήν τις ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Ο James Jeffrey, ένας θιασώτης των καλών σχέσεων με την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διπλωμάτη στις κυβερνήσεις Bush, Obama και Trump, είπε ότι η απειλή του Erdogan για απελάσεις έχει παρέλθει αλλά έδειξε ότι “τα ένστικτά του είναι να προκαλεί τους δυτικούς συμμάχους του, όχι τους Ρώσους και Ιρανούς εχθρούς του”.

“Ρεαλιστικά, το ΝΑΤΟ και η Τουρκία χρειάζονται ο ένας τον άλλον”, είπε. “Αλλά το ένστικτο του Erdogan να ρίχνει τη μπουνιά του στο μάτι των δυτικών συμμάχων του – ένας συνδυασμός της δικής του ιδεολογίας και των αισθημάτων της πολιτικής του βάσης – δηλητηριάζει αυτό που διαφορετικά θα έπρεπε να είναι μία καλή σχέση”.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times, (Laura Pitel από την Άγκυρα, Katrina Manson από την Ουάσιγκτον (και με τη συμβολή της Ayla Jean Yackley) – Latest Erdogan spat leaves ‘bitter after taste’ in US-Turkey relations

Συνωστισμός γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο: Με τη σκέψη στο 2023 και μια μεγαλύτερη Τουρκία ο Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: