Τα λόγια να γίνουν πράξεις: Ισραήλ και Αίγυπτος πρέπει να συμφωνήσουν σε στρατιωτικη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Δ) κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΡΙΟΥ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την τριμερή συνάντηση της Αθήνας μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του προέδρου της Αιγύπτου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι ακούσαμε εξαιρετικά λόγια και εισπράξαμε πολλές υποσχέσεις.

Οι κ. Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης, είπαν πολλά και καλά αλλά οι πολίτες αναζητούν το «δια ταύτα»: Πως θα γίνουν τα λόγια πράξεις; Διότι η κατοχική Τουρκία δεν ακούει κανένα, πετά τις ανακοινώσεις και τις διακηρύξεις στα σκουπίδια καθώς βλέπει πως καμία χώρα της Ανατολικής Μεσογείου σκέφτεται να τους αντιμετωπίσει με ένα άλλο τρόπο. Και ο άλλος τρόπος είναι στρατιωτικός. Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί, εκβιάζει, βγάζει τη γλώσσα, κινείται στρατιωτικά, αλλά δεν βρίσκει καμία αντίσταση.

  • Οπωσδήποτε, οι τριμερείς συναντήσεις και οι συμμαχίες είναι εξαιρετικές εξελίξεις, καθώς τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Πρόκειται για μία πραγματικότητα. Αν δεν είχε το αποκούμπι της Ρωσίας, η οποία και την χρησιμοποιεί, η Τουρκία θα είχε φίλους μόνο στην Αφρική, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν μοιράζει …απλόχερα υποσχέσεις, οι οποίες δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Η κατοχική δύναμη βρίσκεται αντιμέτωπη με σύσσωμη τη Διεθνή Κοινότητα και στη Λιβύη και μέχρι τον Δεκέμβριο θα αναγκαστεί να πάρει την απόφαση να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Βέβαια, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία όπου πάει για να …βοηθήσει, υποτίθεται, δεν έχει φύγει. Στην κατεχόμενη Κύπρο έχουμε ξεπεράσει τα 47 χρόνια κατοχής. Στο Ιράκ έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις για μερικές εβδομάδες και ακόμα βρίσκονται εκεί. Αλλά έχουμε και το παράδειγμα της Συρίας. Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τη Βόρεια Συρία, όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι -και ας μην έχουμε αμφιβολία.

Οπότε, εάν αναγκαστεί να αποσύρει τον στρατό της από τη Λιβύη για να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εκλογές, θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη εξέλιξη. Το ερώτημα όλων είναι ποιος θα την τιμωρήσει στην περίπτωση που οι Τούρκοι στρατιώτες παραμείνουν στη Λιβύη και μετά τι εκλογές; Βλέπει κανείς οποιαδήποτε χώρα να σχεδιάζει να διώξει τους Τούρκους στρατιώτες από τη Λιβύη; Καμία. Οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι…

Εκτός αν συμβαίνει κάτι στα παρασκήνια που δεν το γνωρίζουμε. Κάποιες δηλώσεις από το Παρίσι και την Αθήνα προσφέρουν ελπίδες…

Επιστρέφοντας στις τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ μπορούμε να πούμε χωρίς καμία επιφύλαξη ότι είναι θετικές για τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν. Όμως, επιδεικνύεται μία φοβία απέναντι στην Τουρκία, που είναι προβληματική.

Αν οι συμμαχίες αυτές δεν μετατραπούν σε στρατηγικές και στρατιωτικές δεν θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν. Καλώς ή κακώς, τα κράτη που λαμβάνουν μέρος και μάλιστα σε επίπεδο ανώτατων ηγεσιών, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα έλεγα ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι ακόμα πιο εκτεθειμένες στον τουρκικό κίνδυνο:

  • Εάν ο Ερντογάν επιτύχει να ανατρέψει τον στρατηγό αλ Σίσι, θα εγκαταστήσει μία ισλαμική δικτατορία από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Πρόκειται για επικίνδυνη οργάνωση για τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Εάν ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίσει να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά τους τρομοκράτες της Χαμάς, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Δεν περιμένει κανείς ότι το Κάιρο και η Ιερουσαλήμ θα πολεμήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδα. Αλλά ας προστατεύσουν τα δικά τους απέναντι στην απειλητική Τουρκία, η οποία βυσσοδομεί εναντίον του αλ Σίσι και του Εβραϊκού Κράτους.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενό μας, είναι καιρός η Κύπρος και η Ελλάδα να ενισχύσουν τις άμυνες τους και να εξοπλιστούν. Η Αθήνα το κάνει -και το κάνει πολύ καλά- εξοπλίζεται σαν αστακός. Δυστυχώς η ελληνική άμυνα δεν συμπεριλαμβάνει και το νησί. Έπρεπε κ. Πρωθυπουργέ και κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, θα έπρεπε να απαιτήσει την επιστροφή των ασύστολων κερδών των διεφθαρμένων και να τα χρησιμοποιήσει για την άμυνα. Όλη η Κύπρος τους ξέρει… Πρόκειται για κλεμμένα χρήματα. Εκμεταλλεύθηκαν η νομοθεσία, που ψηφίστηκε ακριβώς για να προστατεύει το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Παρά το γεγονός ότι δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στους Ρώσους, λόγω των στενών στρατηγικών σχέσεων τους με την κατοχική Τουρκία και την επιθετική συμπεριφορά τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν τούτοις δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι ήταν καταπληκτικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη στη Μόσχα. Απ’ ότι είδαμε στα σχετικά βίντεο, η χημεία του Κύπριου υπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του είναι εξαιρετική. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έδειξε ότι παραμένει ένας ισχυρός υποστηρικτής της Κύπρου, σε αντίθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος -για κάποιον περίεργο λόγο- δεν τρέφει τα ίδια αισθήματα για το νησί. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το κοιτάξει το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ, καθώς μπορεί να έχει σχέση και με το «κόμμα του λαού». Ο κ. Πούτιν, αν και επί Σοβιετικής Ένωσης υπηρέτησε στην KGB, παραμένει ένας εθνικιστής πολιτικός και ένας φανατικός «οδοιπόρος» της Ορθοδοξίας. Δυστυχώς, η Ρωσία προμήθευσε τους Τούρκους με το θανατηφόρο σύστημα S-400 που αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Αναμένεται, εάν το αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, η Ρωσία να προμηθεύσει την Τουρκία και με άλλα παρόμοια συστήματα αλλά και με μαχητικά αεροπλάνα. Εμείς κρατάμε τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο οποίος έχει τιμήσει το λόγο του στους Κύπριους φίλους του: Στον πρώην πρέσβη Σώτο Ζακχαίο και στον γνωστό επιχειρηματία Πανίκο Παπανικολάου. Ο Ρώσος υπουργός έχει «καθαρίσει» πολλές φορές για την Κύπρο. Αυτά να τα βλέπουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, που παίρνουν τα πάντα όλα από την Κύπρο σε στρατηγικό επίπεδο, και δεν βοηθούν καθόλου το νησί. Ξυπνήστε επιτέλους. Οι Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει τη Δύση. Είναι εχθροί σας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Τα σκάνδαλα και γενικά η διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, προκαλούν μεγάλη ζημιά και στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Πότε θα το καταλάβουν επιτέλους στο νησί; Και αναφέρομαι περισσότερο στους πολίτες που πάνε και ψηφίζουν, όπως τα αρνιά, το κόμμα. Έτσι θα λύσουν τα προβλήματα του τόπου, αλλά και τα δικά τους; Η αναφορά του ονόματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το παγκόσμιο σκάνδαλο που αποκάλυψαν τα Pandora Papers, δεν είναι μία καλή εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναφέρουμε, ότι τους νόμους που ψήφισαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, εκμεταλλεύθηκαν πολλά δικηγορικά και  λογιστικά γραφεία. Να αναφέρουμε ονόματα και διευθύνσεις; Κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε. Οπότε, όποιος έχει τον κατάλογο ας μας τον στείλει. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, δεν δικαιούται διά να ομιλεί. Ένας βουλευτής του έγινε ρόμπα διεθνώς για τα «χρυσά διαβατήρια». Ερώτημα: Ο εν λόγω βουλευτής, που είναι εκατομμυριούχος, δεν ενίσχυε οικονομικά το κόμμα; Σίγουρα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ελλάδα-Γαλλία=Συμμαχία: Ενώπιον του Ερντογάν η κ. Μέρκελ συμπεριφέρεται σαν ερωτευμένη …«παιδούλα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: