Στρατηγική κίνηση της Αιγύπτου: Διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi στην Αθήνα, υπό το βλέμμα του Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς. EPA, ANGELOS TZORTZINIS, POOL




H Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θέλουν να συνδέσουν το δίκτυο ρεύματος με ένα τεράστιο καλώδιο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο έδαφος της Μεσογείου αναμένεται να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα επιτύχει μια σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγκαταστήσουν μια σημαντική διασύνδεση των δικτύων της ηλεκτρικής τους ενέργειας με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος μήκους σχεδόν 1400 χιλιομέτρων στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου. Μια αντίστοιχη δήλωση προθέσεων υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Αιγύπτου την Πέμπτη στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε περαιτέρω η ελληνική κυβέρνηση, μετά την εγκατάσταση του καλωδίου το ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο θα διοχετεύεται εν συνεχεία στην Κύπρο και έπειτα στην Κρήτη και με αυτόν τον τρόπο στην ΕΕ.

Η Κύπρος αναμένεται να υπογράψει το ίδιο έγγραφο, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ. Το έργο είναι μεγάλης σημασίας τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τις παροχές ενέργειας από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν ειδικοί σε θέματα ενέργειας στην ΕΡΤ. Η Αίγυπτος μπορεί να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα με μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες.

Επιπλέον η χώρα διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Αλεξάνδρειας και μπορεί επίσης να παράξει ρεύμα με αυτόν τον τρόπο. Η νέα ενεργειακή διασύνδεση θα μπορούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις του ελληνικού οικονομικού τύπου να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Η επιχείρηση Euroafrica Interconnector θα προσπαθήσει επίσης να υποστηριχθεί οικονομικά από την ΕΕ, όπως συμπλήρωσε η ΕΡΑ. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες στην Αθήνα υπολογίζουν τις δαπάνες να ανέλθουν στα 2,5 δις ευρώ.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήδη πραγματοποιούνται έργα για ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του οποίου διοχετεύεται ρεύμα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης προς την ΕΕ.

Η διασύνδεση χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 647 δις ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2023.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt – Ägypten und EU wollen Stromnetze mit Riesenkabel verbinden

Ο κάμπος γίνεται η αεροπορική… Σούδα της USAF: Τα F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: