Στον ρυθμό του «Μπάλλου» η χώρα από το βράδυ της Τετάρτης: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας [videos]

File photo Καταιγίδα έφερε το καιρικό φαινόμενο ”Αθηνά ”που έπληξε την Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος», που θα φέρει βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να δημιουργήσει τις επόμενες μέρες στα νότια ακόμη και μεσογειακό κυκλώνα.

Μετά την «Αθηνά» που προκάλεσε πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, η χώρα θα δοκιμαστεί και πάλι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το πρώτο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο και ηπειρωτικά, ενώ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πέσει πολύ νερό, γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο πλημμυρών αυξημένο.

Διαγράμματα από το meteo.gr

«Με διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας αναμένεται να φτάσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε στα νότια της Ιταλίας, θα απασχολήσει την Ελλάδα από το βράδυ της Τετάρτης, κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Επιπλέον ψυχρότερες μάζες μετατοπίζονται από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και αυτός ο ψυχρός αέρας θα αλληλεπιδράσει με τα θερμά νερά της Μεσογείου και θα σχηματίσει ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό, που θα είναι πιο ισχυρό και ίσως λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στα νότια της χώρας» είπε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι, ακόμη και τα χιόνια σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και θα επεκταθούν και στο Αιγαίο.

Την Παρασκευή θα σχηματιστεί ένα «μάτι», όπως είναι ο μετεωρολογικός όρος, στο Νότιο Ιόνιο και δεν αποκλείεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας να μετατραπεί σε έναν μεσογειακό κυκλώνα, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και νότια παράλια της Πελοποννήσου, όπου αναμένεται και να εξασθενήσει. Το δεύτερο κύμα αναμένεται να πλήξει και τις νότιες περιοχές.

«Το Σάββατο θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί η κακοκαιρία και θα κινηθεί προς τα ανατολικά και τα νότια της χώρας, με τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και τις Σποράδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των φαινομένων. Από την Κυριακή ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, θα παραμείνει όμως άστατος» κατέληξε ο κ. Μαρουσάκης.

Μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Πάτρας

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη το βράδυ της Τετάρτης μέσω του 112 στους κατοίκους της Πάτρας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για το κύμα κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, το μήνυμα που έφθασε στα κινητά τηλέφωνα αναφέρει τα εξής: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Εν τω μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε και για Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα.

Το μήνυμα αναφέρει: “Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

– Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

– Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

– Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.

– Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές.

– Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Open

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Από απόψε ξεκινά η επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: