Στη συνάντηση των υπ. Άμυνας της ΕΕ συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης

File Photo Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης ΚΥΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ




Στη Συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ με θέμα τη Στρατηγική Πυξίδα, συμμετείχε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό τον συντονισμό του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την τελική σύνταξη της Στρατηγικής Πυξίδας που θα αποτελεί το στρατηγικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται να καθοδηγήσει την πολιτική της ΕΕ για την ‘Αμυνα και Ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί Άμυνας αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης αντιμετώπισης κρίσεων, την ανάπτυξη μιας συλλογικής εργαλειοθήκης για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τις δυναμικές που παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης στρατηγικών δυνατοτήτων, καθώς και σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της ικανότητας της ΕΕ για αυτόνομη ανταπόκριση σε κρίσεις που απειλούν την ασφάλειά της, έφερε ως παράδειγμα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο με τις συνεχείς παραβιάσεις στην ΑΟΖ, στον εθνικό εναέριο χώρο και τις παραβιάσεις των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ στα Βαρώσια, ενώ συνεχίζει να κατέχει για 47 χρόνια μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη καθορισμού ενός λειτουργικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την απόκτηση αποτελεσματικών στρατιωτικών ικανοτήτων. Ο κάθε στρατηγικός σχεδιασμός, προσέθεσε ο κ. Πετρίδης, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι και να γίνεται στοχεύοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Όσον αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αυτή πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και να λειτουργεί προς όφελος και των δύο οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό στρατηγικό τους όραμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαννιάνα Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Ανεξάντλητος ο αρχαιολογικός θησαυρός της Λάρνκακας: Στο φως τμήμα του οθωμανικού δικτύου ύδρευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: