Πόλεμος ευθυνών για τα ανεπαρκή φρεάτια: Είχαν καθαριστεί δηλώνει η Περιφέρεια Αττικής

Το λεωφορείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα ημιτελή έργα του Φαληρικού Όρμου, καθώς και στο σημείο όπου «βούλιαξε» το λεωφορείο της ΟΣΥ που πραγματοποίησαν οι βουλευτές Β3? Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας και Ραλλία Χρηστίδου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ




Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών, εκ των ων ουκ άνευ επακόλουθο κάθε κρίσης, ακολούθησε χθες μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο λεκανοπέδιο από την ισχυρή βροχόπτωση την Πέμπτη.

Πριν προλάβουν να τραβηχτούν τα νερά από τους δρόμους της πόλης και ενώ εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις συνέχιζαν και χθες να πλήττουν την Αττική –καθώς και άλλες περιοχές της χώρας–προκαλώντας πλημμύρες, ένας ακόμα πόλεμος για το «τις πταίει» βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διήμερο. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για τα σημεία όπου οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εικόνα από τους καθαρισμούς φρεατίων, «που πρέπει να γίνονται τακτικά σε επίπεδο δημοτικών αρχών, ήταν πραγματικά απογοητευτική». Ταυτόχρονα ο υπουργός σημείωσε την ανάγκη σε πολλές περιοχές να πραγματοποιηθούν ευρύτερα έργα απορροής ομβρίων.

Ομως, για ακόμα μια φορά η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Α΄ και τον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και στο κεντρικό κράτος δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων από τη μία, ούτε και την απόδοση ευθυνών από την άλλη. Η πολυδιάσπαση δεν δίνει τη δυνατότητα κεντρικού σχεδιασμού όσον αφορά τους καθαρισμούς και τα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα «το αν θα γίνει η δουλειά»να επαφίεται στην υπευθυνότητα ή στην καλή πρόθεση καθενός.

«Τα φρεάτια στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα φρεάτια στους κάθετους δρόμους είναι αρμοδιότητας του δήμου» αναφέρει η Νέλλη Παπαχελά, γενική γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η κ. Παπαχελά, πρώην αυτοδιοικητικό στέλεχος στον Δήμο Αθηναίων, τονίζει ότι «είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι η οδός Αθηνάς, που περνά μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων». Οπως εξηγεί η ίδια, σε πολλά σημεία της πόλης οι αγωγοί ομβρίων έχουν μικρή διατομή, είτε γιατί είναι σχεδιασμένοι για την υποδοχή μικρότερου όγκου νερού είτε λόγω παλαιότητας, και η εκτέλεση έργων απαιτεί πολύ υψηλά κονδύλια. Σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στον Κολωνό, στα σημεία που πλημμύρισε ο δρόμος δεν υπάρχουν καν φρεάτια απορροής, αφού όταν στρώθηκαν οι δρόμοι δεν υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη. Στην περιοχή του Κολωνού δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ. «Υπήρχε μια μελέτη από το ’98, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί εμπλέκονται πολλοί (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, δήμος)» επισημαίνουν πηγές του Δήμου Αθηναίων. «Για να γίνει επιτέλους κάποτε το έργο, ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη να επικαιροποιήσει τη μελέτη (έχει ήδη γίνει) και να προχωρήσει το έργο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει εντός του 2021» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του, χθες, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει καθαρίσει με εργολαβία τα φρεάτια της αρμοδιότητάς της στην Αττική. Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι, με βάση τις αυτοψίες που ο ίδιος πραγματοποίησε, «και οι δήμοι σε μεγάλο βαθμό έκαναν τη δουλειά τους» τόνισε ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό τα φρεάτια να βούλωσαν και πάλι λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης, που μετακίνησε πολλά φερτά υλικά και σκουπίδια.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, Τάνια Γεωργιοπούλου

Εξαιρετικό το κλίμα στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Άντονι Μπλίνκεν: Μίλησαν για όλα χωρίς διαφωνίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: