“Ο πόλεμος του μπακαλιάρου” – Η μπάλα στους Βρετανούς λέει ο Μακρόν * Ανυποχώρητος κι ο Τζόνσον

Mπόρις Τζόνσον δίπλα δίπλα με τον Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη Ρώμη. EPA/ROBERTO MONALDO / LAPRESSE / POOL




«Η μπάλα είναι στην πλευρά των Βρετανών» σε ό,τι αφορά την κρίση για τις αλιευτικές άδειες μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε απόψε από τη Ρώμη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα από την Τρίτη, εφόσον το Λονδίνο δεν δεχτεί την «αποκλιμάκωση» που προτείνει το Παρίσι.

«Αν οι Βρετανοί δεν κάνουν καμία κίνηση, τα μέτρα (που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα) θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως αύριο θα υπάρξει μια θετική ανταπόκριση».

«Δεν θέλω την κλιμάκωση. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν θέλω να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω αντίποινα, επειδή αυτό δεν θα βοηθούσε τους αλιείς μας» είπε ο Μακρόν. «Δώσαμε στην ομάδα του πρωθυπουργού (σ.σ. του Τζόνσον) ένα έγγραφο», που εξηγεί πώς θα εργαστούν οι δύο πλευρές για την επίλυση του προβλήματος. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Βρετανίας», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, είχε δηλώσει:

“Είναι ζήτημα των Γάλλων να αποφασίσουν αν θέλουν να απομακρυνθούν από τις απειλές που διατύπωσαν τις τελευταίες ημέρες για παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit. Αυτό είναι δικό τους ζήτημα. Φυσικά και θα το χαιρετίζαμε, αν επιθυμούσαν να αποκλιμακώσουν τις απειλές που έχουν διατυπώσει”.

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη γαλλική κυβέρνηση και με τους αλιείς που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για να γίνει”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον αναφερόμενος στις απαιτούμενες άδειες για τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Ο «πόλεμος του μπακαλιάρου»: Ο Μακρόν κάλεσε τον Τζόνσον να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα αλιευτικά δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: